Suomalaisiin huutokauppoihin ilmestyy esineitä, jotka kiinnostavat myös kansainvälistä keräilijäjoukkoa. Tällaisten esineiden merkitys avautuu lähinnä asiantuntijoille ja keräilijöille, joita on Suomessa rajallinen määrä. Tästä herääkin kysymys, huolikin, voiko huipputavaraa joskus mennä alehintaan - enkä tässä tarkoita alehinnalla vain rahallista arvoa.
Se, että niin ei käy, vaatii huutokauppojen henkilökunnalta osaamista ja tarkkaavaisuutta. On kuitenkin vain hyväksyttävä se, että välillä aitouden todistaminen tai esineen määrittäminen on olosuhteiden takia käytännössä liian haastavaa.
Onneksi on keräilijöitä. Heillä on jostain erikoisalasta syvällistä tietoa, jollaista huutokauppojen henkilökunnan on vaikea saavuttaa. Keräilijät muodostavat kuin eräänlaisen turvaverkon, jonka tiheän seulan läpi ei niin vain mennä. He pitävät huolen siitä, että huutokaupattavien esineiden hintataso nousee jotakuinkin oikealle tasolle, mutta se vaatii kilpailua eli vähintään kaksi kohteesta kiinnostunutta.
Hagelstamin joulukuun huutokaupoissa oli tarjolla viehättävä kukka-aihein koristeltu vati, jonka lähtöhinta oli 100 euroa. Niin alhainen lähtöhinta ei oikein herätä kiinnostusta puoleen eikä toiseen, mutta olisi varmasti herättänyt, jos vadista olisi kerrottu, niin kuin minulle kertoi eräs asiantuntija, että se turkkilaista iznik-keramiikkaa ja mahdollisesti 1600-luvulta.
Hänen mukaansa vastaavia vateja on myyty kansainvälisissä islamilaisen taiteen huutokaupoissa monin kertaisiin hintoihin verrattuna siihen, mihin vati päätyi Hagelstamilla eli 3 800 euroon.
Hagelstamin Online-huutokauppaankin oli päätynyt jotain spesiaalia, nimittäin Meissen-posliinia. Ei siinä sinällään mitään ihmeellistä ole, Meissenia huutokaupataan usein. Mutta ei sentään 1730-luvun Meissenia. Barokin ja rokokoon välimaaston ajoittuvat kannupari ja tarjotin ovat todennäköisesti osa aamiaisastiastoa. Iän lisäksi esineistä tekee erityisen kiinnostavia se, että muodon esineille on antanut legendaarinen J.J. Kändler (1706–75), Meissenin tunnetuin ja tärkein muotoilija.
Tieto on siis valttia keräilyharrastuksessa, ja sitä voi hankkia kirjoista. Niissä on tietoa, jota ei muualta saa, ei edes Wikipediasta.
Antiikista ja designista kiinnostuneelle on välttämätön hankinta Suomen antiikkiesineet, viisiosainen kirjasarja, jonka tekijöinä ovat olleet suomalaiset alan asiantuntijat. Kari-Paavo Kokin toimittama kirjasarja on laajin ja monipuolisin esitys esinehistoriasta Suomessa. Keskiössä ovat nimenomaisesti esineet, mikä on jäänyt kotimaisessa humanististen tieteiden piirissä yllättävän vieraaksi näkökulmaksi.