Vintagemaailman trendejä

Olen aiemmin kirjoittanut mitä kannattaa huomioida, jos on ostamassa tai myymässä vintagea. Tällä kertaa pohdin vintagea ja  trendejä.

Eero Saarisen Tulppaanipöytä on haluttu trendeistä riippumatta. Se paljastaa klassikon. Kuva Bukowskis

 

Haistellessani trendejä tätä blogia varten seurasin puolen vuoden ajan huutokauppojen tarjontaa sekä haastattelin useaa vintagekauppiasta. Osa vintage-esineistä kuten tietyt design-tuotteet ja nimekkäiden suunnittelijoiden tuotteet ovat aina kysyttyjä. Vintageliikkeissä ja huutokaupoissa mm. Eero Saarisen tuotanto, Artekin valaisimet sekä kolmijalkaiset jakkarat ja designlasi liikkuvat tasaisen vilkkaasti. Aidot itämaiset silkki- ja villamatot tekevät myös aina kauppansa. Vintage-esineissä myös sesonki vaikuttaa jossain määrin kysyntään: kevättä ja kesää kohden myös tietyt kausituotteet kuten puutarhakalusteet myyvät paremmin kuin sydäntalvella. Ja mikäli vanha nojatuoli sattuu olemaan päällystetty kauden trendivärillä, se myy paremmin kuin vanhahtava kuosi.

Huonommin liikkuvat tällä hetkellä Helsinki Second Hand -vintagekauppaa pyörittävän Jan Lindroosin mukaan vanhat sängyt, sohvat tai muut verhoiltavat tuotteet. Verhoilu on itsessään kallista eikä näin kannattavaa, ainakaan jälleenmyyntiä ajatellen. Kuvaavaa on, että alkuperäiskuntoisen pormestarisohvan hinta on jokunen satanen, verhoilutyö sohvaan maksaa kankaasta riippuen noin 2000-3000 e. Kuitenkaan uudelleen verhoiltuna Pormestarista ei välttämättä saa edes 1000 euroa. Näin sen ostaminen ja verhoilu ei ole ostajallekaan kannattavaa.

Vintagesenkkien suosio ei näytä hiipumisen merkkejä. Stockholms Aukltionsverk

 

Vintagemaailmassakin on vallalla erilaisia trendejä. Erityisesti 1950-60-lukujen design on kovassa huudossa. Matalat kyseisen aikakauden tiikkisenkit ovat olleet jo pian kymmenen vuoden ajan todella haluttuja, samoin 1950-luvun liinavaatekaapit sekä pinnatuolit. Tällä hetkellä myös rottinki eri muodoissaan, erilaiset tarjoiluvaunut ja Svenskt Tennin kankaat nousevat nyt hintoihin, joita ei vielä viitisen vuotta sitten nähty. Jälkimmäisessä lienee osuutensa myös usealla näyttelyillä, joissa Svenskt Tennin tuotantoa on viime vuoden aikana tehty suomalaisillekin tutuksi.

Svenskt Tennin kankaat käyvät huutokaupoissa hyvin kaupaksi. Joskus käytettyjen verhojen metrihinta lähenee uuden kankaan hintaa. Aralia-kangas. Bukowskis.

 

Rottinkikalusteet ovat tällä hetkellä todella haluttuja. Stockholms Auktionsverk
Gio Pontin rottinkinojatuolien lähtöhinta oli noin 800 e. Bukowskis.
Flora ja Fauna kuvilla päällystetyn kaapin loppuhinnaksi tuli 521 e. Stockholms Auktionsverk
"Nizza" nimisen kaapin, jonka on valmistanut Swedish Modern, AB Westbergs Möbelfabrik, lähtöhinta oli noin 500e ja lopulliseksi hinnaksi tuli peräti 3281 e. Stockholms Auktionsverk

 

Mikäpä on seuraava trendi? Pitkään on odotettu 1980-luvun tai funkiksen paluuta. Ruotsin antiikkimessuilla, jossa ollaan monesti Suomea hieman edellä, oli myynnissä paljon Swedish Gracea eli suomeksi 1920-luvun klassismia ja art decoa henkiviä esineitä. Tyyli on ollut Ruotsissa suosittu jo pitkään, mutta Suomessa sitä on länsinaapuria vähemmän saatavilla. Uskaltaisin kuitenkin arvailla, että hienot 1930-luvun tinapeilit, patsaat ja huonekalut saattavat nostaa pian suosiotaan myös lahden tällä puolen.

Upea funkkispöytä nousi lähtöhinnastaan noin 400e yli kaksinkertaiseksi. Bukowskis
Tinaa olevien peililampettien lähtöhinta oli noin 150 e ja ne nousivat 370 euroon. Bukowskis

 

Art Decoa henkivä peili 1940-luvulta oli lähtöhinnaltaan alle 200 e ja nousi peräti 731 euroon. Bukowskis.

Toinen, mitä ruotsalaiset ovat osanneet arvostaa suomalaisia paremmin, ovat vanhat matot. Hyvänä esimerkkinä mm. Marta Måås-Fjetteström, jonka mattojen hinnat nousevat tuhansiin euroihin. Suomen vastaavat saman aikakauden tekstiili- ja mattotaiteilijat yhä aliarvostettuja. Ehkä nyt olisi hyvä panostaa esim. Greta Skogster-Lehtisen tai Toini Kallion mattoihin?

Ruotsalaisen tekstiilitaiteilija Ethel Halvar-Anderssonin matto oli lähtöhinnaltaan noin 800 euroa, mutta se nousi 3239 euroon. Kuva Bukowskis

 

Vai uskallatko kääntää katseesi 1980-luvulle? Pintamuodissa "kasari" on jo kova sana. Ehkäpä Yrjö Kukkapuron tuon ajan tuotanto on se seuraava hitti? Kuva Bukowskis.

 

Ps. Lähtöhinnat ovat noin hintoja, jotka on pyöristetty ruotsin kruunuista.

 

Tervetuloa Habitareen 15.9.klo 12-13 kuuntelemaan luentoani vintagesta.

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa