Vintagea voit ostaa netistä, kirpputoreilta, huutokaupoista, kivijalkakaupoista ja erilaisilta messuilta. Periaatteessa mistä tahansa voit tehdä löytöjä. Aiemmassa blogissani olen kertonut lukijoitteni parhaista löydöistä, joita on tehty mitä kummallisimmista paikoista. Parhaan löytöni olen itse tehnyt Hangon iltatorilta, josta löysin Tynellin valaisimen 20 eurolla. Tosin tuolloin emme -myyjä tahi minä- sitä tunnistaneet. Kyseessä oli sen verran harvinaisempi malli. Kotona selasin vanhoja Taidon- ja Idmanin katalogeja, joista lamppuni lopulta bongasin.
Tärkein asia vintagea ostettaessa on tiedon kartuttaminen. Kannattaa lukea alan kirjoja, lehtiä, blogeja, seurata huutokauppojen nettisivuja, kiertää messuja, secondhand-sekä antiikkiliikkeitä ja jutella keräilijöiden sekä asiantuntijoiden kanssa. Aloita harrastus varovasti, varovasti, keskity tiettyyn suunnittelijaan, aikakauteen tai esinetyyppiin. Kun tieto karttuu, voi repertuaariakin laajentaa.
Itsestäänselvältä kuulostava sääntö on myös seuraava: osta sitä, mistä itse pidät. Olipa esine kenen tahansa designgurun suunnittelema, mutta se ei sovi kotiisi tai tyyliisi - jätä se seuraavalle. Jos esinettä ei tule käytettyä, se on pikemminkin huti kuin hittiostos. Esineen esteettinen arvo on myös tärkeä. Kauniista esineestä saa iloa, vaikka sen arvo ei nousisikaan.
Kun ostat vanhan esineen, vaatteen tai asusteen, sen kunto kannattaa tarkistaa. Lasiesineen lasisairaudet, säröt ja kuluma laskee hintaa. Rikkinäisellä esineellä voi olla paljonkin tunnearvoa, mutta sen rahallisen arvo on ehjää alhaisempi. Kannattaa myös tarkistaa mitkä ovat esineen oikeat mitat. Joskus lasiesine on vaurioitunut ja sen reunaa on hiottu uudestaan. Vastaavaa "tuunailua" harrastetaan mitä erilaisimmissa esineissä. Olen nähnyt mitä erikoisimpia "Tynellin valaisimia", jotka on koottu osista -ja aivan väärin. Sellaisen esineen arvo on aina matalampi. Myös väärennyksiä liikkuu paljon esimerkiksi vintagelaukuissa.
Mikäli ostat vintagea sijoitusmielessä, kannattaa tukeutua tuttuihin nimiin. Kansainvälinen tunnettuvuus on yhdistävä piirre monilla yhä pintansa pitävillä suunnittelijoilla, muotitaloilla. Usein nämä ovat myös palkittuja kansallisesti tai kansainvälisesti ja heidän töitään löytyy kansainvälisistä kokoelmista, museoista tai taidegallerioista. Sama pätee varmasti myös nykysuunnittelijoihin, mikäli yrität löytää "tulevaisuuden klassikkoja".
PÄHKINÄNKUORESSA VINKIT VINTAGEEN SIJOITTAVALLE:
- Klassikot
- Tunnetut nimet (muotihuone, designeri tai valmistaja)
- Laadukkaat materiaalit
- Erityisyys jo omana aikanaan (uusi innovaatio tms)
- Limited edition
- Kallista jo silloin ostettaessa ”parasta laatua
Mitä arvokkaampi esine on, kunnosta sen harkitummin. Älä hävitä esineen historiaa. Sellaistakin on tapahtunut, että vanhan Aallon Paimiotuolin osastonumero on maalattu piiloon. Käyttöesineeksi tarkoitettua esinettä tulee toki voida myös käyttää, vanhan valaisimen tulee olla turvallinen tai vintagevaatteen tulee istua kantajalleen. Yritä kuitenkin saada korjauksen lopputulos mahdollisimman samankaltaiseksi kuin alkuperäinen, ei kannata tehdä liian raflaavia muutoksia. Jos mahdollista, muokkaa esinettä tai vaatetta niin, että palautus alkuperäiseen kuosiin on mahdollinen ja tallenna poistetut osat.Huolla varoen esineitäsi: tuuleta vaatteita ja asusteita, öljyä huonekaluja ja suojaa ne.
Älä kätke aarteitasi kaappiin. Itse käytän vintagevaatteitani, -esineitäni ja -asusteitani. Meillä on myös lapsia, joten jos joku esine menee rikki, se on vain elämää -ja vain tavaraa. Nauti esineistäsi. Ota ne osaksi kotiasi ja elämääsi. Näin niihin kertyy tunne ja muistoarvoa. Sitten jälkipolvetkin muistavat ne esineet ja oppivat arvostamaan niitä eivätkä kärrää niitä tulevaisuudessa tunkiolle.
Katso ja kuuntele myös linkkien takaa jutut vintagesta:
Ylen Uutiset 17.5. 2019, jossa minua haastateltiin vintageen sijoittamisesta. (kohta 12.12)
Seuraavassa osassa kerron, mitä kannattaa pitää mielessä, kun myy vintagea
Aiheesta lisää myös tulevassa Antiikki & Design-lehdessä.