Astioitten aatelia

Töölössä piipahtaessani käväisen aina kurkkaamassa Astialiisassa, josko sinne olisi ilmestynyt jotain uutta ihanaa. Neuvon sinne myös ystäviäni, jotka eivät malta juosta kirpputoreilla astioita metsästämässä. Astialiisassa kipot, kupit kannut ja lasiesineet ovat kauniisti ja houkuttelevasti esillä.

Viimeeksi Astialiisassa käydessäni ostin sieltä yhden keltaisen Retikka-kupin täydentämään ja piristämään sinistä sarjaani. Kuva Astialiisa

 

Astialiisassa vietetään nyt kymmenettä juhlavuotta. Alunperin Astialiisa aloitti pienellä volyymillä, nykyisin sen valikoima on varmasti yksi maan monipuolisimpia.  Pääosin myynnissä on vanhaa sekä uutta Arabiaa joiden lisäksi kiinnostava valikoima "herkkuja"  Iittalan, Hackmanin, Nuutajärven ja Riihimäen sekä Muurlan tuoteperheistä. Liikkeellä on myös oma etsintäpalvelu, mikäli  kaipaamaasi astiaa ei valikoimista juuri sillä hetkellä löytyisi .

 

 

Ihaillessani Harlekiini-sarjaa keskustelimme kuppimallin muokkaantumista vuosien saatossa sirojalkaisesta kohti kookasta mukimallia. Muotoiluun vaikuttavat paitsi esteettisten ihanteiden muuttuminen myös käytännöllisyyden ja kestävyyden vaatimukset. Materiaalin vaihtelut posliinista fajanssiin tai kivitavarasta vitroposliiniin -puhumattakaan pula-ajan kokeiluista- asettivat myös omat haasteensa suunnittelijoille. Samoin koristelussa on siirrytty rönsylevistä siirtokuvakukkasista, puhallus- ja leimakoristeluista, käsimaalauksesta kohti pelkistyneempää kuviointia. Toisaalta makuja on monia: yksi tykkää valkoisesta Teemasta toinen Klaus Haapaniemen Taika kuvioista. Minä molemmista

 

Inkeri Leivo, Harlekiini.

 

Silmiähivelevän kaunis "Lohikäärmekuppi". Itämaista eksotiikkaa 1920-luvulta, siirtokuvakoriste 955 YM- mallin kupissa. Kuva Astialiisa

Tällä kertaa en ollut Astialiisassa ostoaikeissa, vaan hakemassa hieman inspiraatiota kattaukseen tulevaa juhlakautta ja suunnittelemiani illallisjuhlia varten. Omistaja Tiina Westerlund järjestää liikkeessä vaihtuvia näyttelyitä eri teemojen ympärille kuten "400 kahvikuppia", "Esteri Tomulan koristekaunottaret", "Purkki, Purnukka ja Pytty". Näiden näyttelyiden satoa löytyy mm. Keräilijän aarteet kirjoista. Tiinan esteettistä näkemystä ja asiantuntemusta kannattaa hyödyntää astioita valitessa ja yhdistellessä.

Voiko sushia enää kauniimmin tarjoilla? Kuva: Astialiisa

Tiina kertoo, että hän hankkii uudet astiat suoraan tehtaalta ja vanhemmat yksityishenkilöiltä. Kriteerinä on korkea laatu, astioitten on oltava siinä kunnossa, että ne voi kattaa juhla-aterialle. Vitriineissä on esillä kauniita kattausehdotuksia, joissa on sekoitettu eri sarjojen astioita viehättäviksi kokonaisuuksiksi. Sävyt soinnutetaan toisiinsa sopiviksi, suunnittelijat ja aikakaudet risteävät hauskasti. Ei kattauksen tarvitse olla niin vakavaa.

 

Uusi ja vanhempi Arabia luovat yhdessä harmonisen kokonaisuuden. Kuva Astialiisa

 

Vierailuni lopuksi  kummastelin liikkeen nimeä, mistä se tulee? Astialiisa on saanut nimensä Tiina Westerlundin äidin Alli Liisan mukaan. "Hän kasvatti minuun rakkauden yhteisiin hetkiin kauniisti katetun pöydän äärellä" Tiina kertoo. Kaunis miljöö kattauksineen nostaa fiiliksen juuri oikeanlaiseksi.

Kuulosti tutulta. Muistan jo lapsuudestani, miten sukupäivällisillämme myös kaunis esillepano on aina ollut suuressa roolissa: juhlatunnelmaan virittivät isovanhempieni erityiset jouluastiat, suvun vanhat maisema-arabiat, hienosti taitetut pellavaliinat -ja kuinka kristallilasit ja hopea-aterimet kiiltelivätkään kilpaa kristallikruunun kanssa! Isovanhempieni vanhassa kesähuvilassa pöydälle katetaan arkisempaa Arabiaa: Railia ja Kehäkukkaa, rennompaa käyttölasia ja maljakkona toimivaan Schilkinin maitokannuun asetellaan lasten poimimat villikukat. Samaa tyylien sekamelskaa harrastan omissa kattauksissani.

 

Kuva: Tomi Parkkonen Yhteiset hetket perheen ja ystävien kesken ovat tärkeä osa aineetonta perintöä. Valitettavasti yhdessä aterioiminen on vähentynyt viime aikoina meidänkin perheessämme harrastusten rytmittäessä arkea epäsäännölliseen suuntaan. Kesälomalla ja viikonloppuina järjestämme aikaa yhdessäololle.

Perintöastiastoihin liittyy paitsi esteettisiä arvoja, myös voimakkaita muistoja ja tunnelmia yhdessä vietetyistä ajasta. Pidellessäni kädessäni mummini rikkinäistä kuppia, muistan, miten pieni ja heiveröinen hän oli viimeisinä vuosinaan.

Mutta eihän  kauniiden astioiden ja kattausten  tarvitse liittyä yksinomaan juhlaan tai erityistilaisuuksiin, Astialiisassa käynnin innostamana aion skarpata, myös ihan tavallinen arkiateriakin  voi olla esteettinen nautinto!

 

 

Vegetakasarista aamupuuro maistuu varmasti makoisalta! Kuva: Astialiisa

 

Kun vierailin liikkeessä, sisään pelmahti myös joukko japanilaisturisteja. He pitävät muumien lisäksi muustakin suomalaisesta designista, esimerkiksi Kaj Franckin elegantista muotoilusta. Kuva: Astialiisa

 

Muumimukeja voi myös yhdistellä vaikkapa Pirtti-sarjaan. Kuva Astialiisa

 

 

Kun kyselin Tiinan omaa lempisuunnittelijaa ja aikakautta, hän epäröi hieman, sillä suosikki vaihtuu jatkuvasti, mutta mm. Kurt Ekholmin klassinen tyyli on pitänyt pintansa. Kuva: Astialiisa

 

Astialiisan edullisten löytöjen joulutori houkuttaa koristelemaan pöydän punaisella! Kuva: Astialiisa

 

 

Astialiisa sijaitsee Helsingissä,  Töölössä, Runeberginkatu 59

Astialiisalla on myös omat  nettisivut  sekä facebooksivut

P.S. Käy kurkkaamassa myös omat facebooksivuni Löytöretkeilijän Paratiisi, jossa antiikkia, designia, historiaa ja taidetta.

 

 

 

 

 

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa