Torstaina ja perjantaina 24-25.11. 2016 pidetään Tieteiden talolla Helsingin Kruunuhaassa kuudes kansainvälinen Fohn Symposium, jossa toimin konferenssiavustajana. Olimme valmistelemassa tapahtumaa ja kiersin upeaa rakennusta, jossa workshopit pidetään. Kaiken muun mielenkiintoisen ohella katseeni harhaili pitkin rakennuksen seiniä ja tiloja.
Tieteiden talo on entinen koulurakennus. Siinä on toiminut Anna-Lisa Hagmanin (1882-1950) pitämä tyttökoulu. Anna-Lisa oli Lucina Hagmanin veljentytär. Hän opiskeli tätinsä koulusta ylioppilaaksi, jatkoi Yliopistoon, mutta siirtyi sitten Heinolan seminaariin valmistuen sieltä kansakoulun opettajaksi. Epäilemättä legendaarinen ja vaikutusvaltainen Faster Lucina oli Lisalle esikuva ja tädin verkostot auttoivat Lisaakin eteenpäin. Lisa ensin vuokrasi ja sittemmin osti Kirkkokatu 6 tontin koulutoimintaa varten. Alussa tontilla oli monenmuotoista rakennusta. Koulutoiminta aloitti puurakennuksessa syyslukukaudella 1922. Pihalle valmistui samana vuonna myös juhlasalirakennus. Mahdollisimman pian oli kuitenkin tarkoitus rakennuttaa ajanmukainen kivirakennus. Rakennuksen suunnittelijaksi Hagman valitsi naisarkkitehdin, Elsa Arokallion (1892-1982). Elsa oli Lisan tavoin Lucina Hagmanin Uuden Yhteiskoulun kasvatti. Koulurakennus kuuluu hänen varhaiseen tuotantoonsa. Ensimmäiset naisarkkitehdit valmistuivat Suomessa vuosisadan vaihteessa. Elsa Arokallio kuului siis jo ns. "seuraavan polven" naisarkkitehteihin valmistuen vuonna 1919. Tähän tiiviiseen ryhmään kuuluivat mm. Elsi Borg ja Martta Martikainen-Ypyä.
Urakka oli kahden naisen voimanponnistus ja uuden rakennuksen perustuskivi laskettiin 17.4.1925 ja jo 14.9 samana vuonna se oli jo muuttokunnossa. Elsa Arokallio kiinnitti huomionsa myös suunnittelemiensa rakennusten sisustussuunnitteluun. Hänen suunnittelemansa huonekalut voittivat Huonekalu Oy:n kilpailun vuonna 1930. Hän teki yhteistyötä tekstiilitaiteilija Maija Kanasen kanssa.
Koulussa oli otettu huomioon valonkäyttö; kaikki luokkahuoneet sijoittuivat kohti etelää. Seinät oli maalattu kalkkivärillä ja jokaisessa luokassa oli oma värivivahteensa. Kaikkialla oli myös runsaasti kipsireliefejä. Reliefit on suunnitellut taiteilija Emil Cedercreutz, joka oli Lisa Hagmanin läheinen ystävä.
Myöhemmin Lisa Hagman menetti koulunsa konkurssin myötä. Vuonna 1933 kannatusyhdistys sai luvan jatkaa toimintaa Helsingin V Yhteiskoulun nimellä ja Lisa Hagman syrjäytettiin koulustaan. Omaisuuden ja vieläpä oman koulunkin menettäminen oli Lisalle raskas isku. Samalla päättyi myös ystävyyssuhde Cedercreutziin, joka oli ollut mukana takaamassa koulun lainoja.
Nykyään rakennus toimii tieteellisten seurojen käytössä ja sen nimi on Tieteiden talo. Näin huikeassa miljöössä on varmasti ollut hienoa opiskella. Onneksi se on säilynyt näin hienosti ja on yhä tieteen- ja taiteenrakastajien käytössä.
Fohn Symposium liittyy muistitietotutkimukseen, erityisesti niin sanottuihin hauraisiin ja vaikeisiin muistoihin. Aiheena ovat mm. niiden ihmisten muistitieto ja tarinat, jotka ovat kokeneet sotia, luonnonkatastrofeja, köyhyyttä ja väkivaltaa. Miten saada heidän kertomuksensa kuuluville ja millaisia eettisiä ja metodologisia ongelmia siihen liityy. Voit tulla kuuntelemaan luentoja maksutta Tieteiden talolle torstaina 24.11 ja perjantaina 25.11.
Rakennuksen historiasta kertovana lähteenä olen käyttänyt Hannu Heikkilän artikkelia "Lisan koulusta Tieteiden taloksi"