Kätevä kuin kelim

Graafinen, kevyt, ohut ja sopii moneen kotiin ja sisustukseen. Mikä se on? Kelim-matto tietysti. Moni tuo niitä Turkista, mutta hyviä kelimejä voi löytää edullisesti kotimaisiltakin antiikkimarkkinoilta.

Kelim on matto, jonka turkinkielinen nimi kilim kuvaa mainiosti sen olemusta: laakea tai litteä kudonnainen. Kelim on perinteinen paimentolaismatto, joita on tehty ja tehdään edelleen Turkissa ja Lähi-Idässä.

Alkuperäismaissa kelimit ovat rentoja tekstiilejä, jotka kuuluvat niin arkeen kuin juhlaan. Vanhastaan niitä on pidetty teltoissa alustoina ja tilanjakajina sekä peittoina ihmisille ja tavaroille. Laukkuina ja säkkeinäkin niitä on käytetty.

Lähes neljä metriä pitkä kelim, 340 e, Hagelstam & Co.

Monipuolinen tekstiili siis, ja siten sitä voi kohdella suomalaisessakin kodissa. Itse olen käyttänyt kelimiä mattona mutta välillä myös modernien tuolien irrallisena päällisenä. Etenkin puutuolissa se pehmentää istumista. Itämainen tekstiili antaa kotimaiselle jännittävän, eksoottisen ilmeen.

Pohjoismaissa kelimit on tapana sijoittaa lattialle, usein sohvapöydän alle, mutta muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa on kuulemma yleistä ripustaa niitä seinälle.

Antiikkinen eli yli satavuotias kelim (256 x 152 cm), todennäköisesti Shirvan, 400 e, Bukowskis Market.

Kelimit kudotaan värikenttä kerrallaan. Kun mattoa katsoo läheltä, siinä huomaa pieniä pitkänomaisia reikiä. Ne eivät ole virheitä, vaan kuuluvat mattoon. Kelim nimittäin sidotaan osista yhteen siten, että värikenttien väliin jää pieni loimen suuntainen rako.

Itämaisiin solmittuihin nukkamattoihin verrattuna kelimit ovat huolettomampia sisustuksessa. Ne ovat ohuita ja keveitä, niinpä niiden paikkaa on helppo vaihtaa, ja ne on myös helppo viedä ulos tuulettumaan. Kuviot ovat geometrisiä ja värit yleensä maanläheisiä, joten kelimit sopivat monenlaisiin koteihin, kartanoista moderneihin kaupunkiasuntoihin. Ei siis ihme, että ne vetosivat 1930-luvun funktionalisteihin.

Semiantiikkinen eli yli viisikymmnetävuotta vanha kelim (245 x 130 cm) on tehty kamelinkarvasta, 596 e, Bukowskis Market.

Osa kelimeistä on hyvin kirjavia, ja moni karsastaa niitä sen vuoksi. Sekavuus korostuu, kun mattoa katselee irrallisena, mutta oma kokemukseni on, että kun matto pääsee kotiin, se sopeutuu sinne yllättävän hyvin. Kannattaa tietysti valita matto, jonka väri- ja kuviomaailma istuu kodin muuhun sisustukseen. 

Pienet loimen suuntaiset aukot kuuluvat kelimeihin, lähikuva semiantiikkisesta bachtiari-kelimistä (168 x 306 cm), 530 e, Stockholms Auktionverk.

Kelimit eivät ole Suomessa yhtä suosittuja kuin itämaiset nukkamatot. Moni kuitenkin tuo niitä tuliaisina Turkin-matkaltaan – todennäköisesti juuri keveyden takia. Itse ihastuin aikoinaan erääseen kelimiin mattoliikkeessä Tukholman Södermalmissa. Kelimin lämpimät värit ja graafinen kuviointi viehättivät niin paljon, että ostin sen. Matto kulki kätevästi loman ajan lastenvaunuissa.

Kelimistä tehty viikonloppulaukku, 100 e, Hagelstam & Co.

Turistipaikkojen kelimeihin kannattaa suhtautua kriittisesti, sillä monesti turkkilaisissa basaareissa myytävät kelimit ovat reippaasti ylihinnoiteltuja laatuunsa nähden. Sen sijaan Suomen antiikkimarkkinoilta voi löytää kunnollisia kelim-mattoja, usein jopa ihmeteltävän edulliseen hintaan.

Kelim on sopinut myös huonekalujen verhoilukankaaksi, ja näitä hauskoja 1800- ja 1900-luvun vaihteessa tehtyjä kalusteita tapaa antiikkiliikkeissä ja huutokaupoissa aina silloin tällöin. Jakkara 1900-luvun alusta 128 e, Bukowskis Market.

 

Antti Kaijalainen

Antti Kaijalainen on Antiikki & Design -lehden toimittaja. Hän on kiinnostunut antiikista ja designista sekä kaikista niiden väliin jäävistä kiinnostavista esineistä.

Seuraa meitä somessa