Gallträskin etelärannalla käveli 1900-luvun alussa rakennusmestari Emil Lindstedt. Hän oli rakennuttanut rantaan pienen mökin, jossa asusti ja suunnitteli varsinaisen huvilan paikkaa. Suunnitelmat olivat modernit, rakennusmateriaaliksi valikoitui betoniin valettu koksikuona. Rakennusmestari oli myös kekseliäs, koksikuonaa sai ilmaiseksi koksilla lämmitettävistä taloista. Itse talo valmistui vuonna 1908, se muistuttaa enemmänkin linnaa kuin kesähuvilaa, joksi se oli alunperin rakennettu. Toinen torneista on rakennettu jälkikäteen, vuonna 1911.
Talon ympärillä oli laaja tontti: siellä oli aikoinaan paljon rakennuksia mm. rantasauna ja vaja, jota jostain syystä kutsuttiin "Huldalaksi". Tiluksille mahtui myös oma tenniskenttä, pergola ja ankkalammikko. Keskellä ankkalammikkoa oli saari, johon oli rakennettu linnuille oma talo. Lammikko oli yhteydessä järveen. Kanavan yli kulki pieni valkoinen kävelysilta, jonka ali mahtui soutamaan. Laiturissa oli tervattu soutuvene ja jolla. Juontaakohan niistä juurensa "Jollakuja" tai jopa hauska käsite "ankkalammikko"?
Vuosia ja useita omistajaperheitä: Ekkoloita, Carlstedteja, Nysténejä ja Andersineja myöhemmin talo oli jälleen myynnissä vuonna 1982. Monet kiinnostuneet tai pelkästään uteliaat tulivat katsomaan linnaa. Heidän joukossaan oli tarmokas kauneusalan Grand Old Lady Aila Airo, joka ilmoitti hetken taloa kierrettyään: "Minä otan tämän." Perhe ei ollut varsinaisesti hakemassa uutta kotia tai liiketilaa, rakennus oli vain lumonnut Ailan. Talo vaati paljon korjausta, mutta Aila sanoi: "Se on vaan kosmetiikkaa" ja niin alkoi kauneushoitolana toimivan Kauneuslinnan taru. Ailan ajatuksena oli, että paikka toimisi inspiroivana miljöönä niin työntekijöille kuin asiakkaille. Ja näin yhä tapahtuu: kauneuden keskellä syntyy kauneutta.
Vierailin Kauneuslinnassa ja se lumosi minutkin. Talo oli ollut yksityiskäytössä aiemmin ja sen pohjaratkaisu on yritystoiminnasta huolimatta pyritty säilyttämään alkuperäisen kaltaisena. Tunnelma talossa on intiimi, mutta hienostunut. Seinillä on arvotaidetta, antiikkiesineitä ja kristallikruunut valaisevat 1900-luvun alkupuoliskolla maalattuja kattomaalaukia.
Tällaisissa taloihin sopii sanonta "ne ovat omistajillaan vain lainassa". Talot alkavat elää omaa elämäänsä kun niiden menneisyyttä lähtee tutkimaan. Entinen elämäntapa on enää muisto, mutta taloa kiertäessäni tunsin, että talossa asuneet perheet olivat kaikki jättäneet jälkensä talon historiaan. Ja erityisen vahvana kauneuslinnassa leijailee nyt Aila Airon henki.
Kiitokset Anitra Airo, Satu Söderlund, Johan Nystén ja Henrik Nystén.
Ps. Pääset itse tutustumaan Kauneuslinnaan varaamalla ajan kauneushoitoihin, tiloja on myös mahdollista vuokrata!