Kultaista Arabiaa Turengista

Huutokauppakeskus Turenki pitää yllä maalaishuutokauppojen perinteitä. Arabia vetää ihmisiä paikalle sielläkin. 

Termillä maalaishuutokaupat en tarkoita mitään väheksyvää, päinvastoin, niistä voi löytää mitä mielenkiintoisimpia tavaroita. Esimerkiksi Huutokauppakeskus Turengissa on myyty vähintään yhtä hienoa tavaraa antiikista designiin kuin helsinkiläisissä huutokaupoissa, mutta tarjolla on myös vaikkapa autoja, mopoja, työkaluja ja kodinkoneita. 

Takuuvarmoja myyntikohteita niin Turengissa kuin Helsingissä ovat Arabian kupit, astiat ja kannut. Arabia vetää yhä ihmisiä paikalle, vaikka perinteiset kukkakupit saattavat nykyään jäädä hyllyille. Nyt kun Arabia on siirtänyt tuotantonsa valmistuksen Aasiaan, parhaimmat paikat hankkia aitoa kotimaista Arabiaa ovat antiikkimarkkinat.

Seuraava huutokauppa Turengissa pidetään 3.4. Myynnissä on runsaasti Arabiaa eri vuosikymmeniltä. Vanhinta aikaa edustaa maitokannu, josta luetteloteksti kertoo, että se on majolikaa ja ollut tuotannossa 1874–1930. Tätä BE-mallinen kannua ei todennäköisesti ole tehty heti Arabian perustamisvuonna 1874, mutta vuoden 1893 hintaluettelossa se jo esiintyy.

Arabian BE-mallin maitokannu on majolikaa 1800- ja 1900-lukujen vaihteesta, lähtöhinta 50 e.

Majolika tarkoittaa, että kannu on valmistettu posliinia huokoisemmasta fajanssista, joka on lasitettu tinalasitteella. Majolikaa on kutsuttu puoliposliiksikin. Nimi majolika juontaa aikaan, jolloin keramiikkaa tuotiin Italiaan Mallorcan kautta. Majolikaa valmistettiin jo 1300-luvulla. 

Arabian BE-maitokannua valmistettiin vielä 1920-luvulle asti, mutta silloin sitä arvosteltiin vanhanaikaiseksi kukka- ja nauhakoristeiden takia. Modernin muotoilun kannattajien mielestä turhaa koristeellisuutta ja epäaitoutta oli myös kahvassa, joka jäljitteli bambua. Aihe, jota saattoi nähdä myös ajan huonekaluissa.

Arabian Harlekiini-kahvikalusto (Gold Harlekin), 12 hengelle, lähtöhinta 150 e.

Turhat tilpehöörit ovat poistuneet Inkeri Leivon 1980-luvun lopulla Arabialle suunnittelemasta Harlekiini-kahviastiastosta. Kauneutta ei kuitenkaan ole unohdettu: Kulta-Harlekiiniin kuuluvan kupin pohjaa kiertää juhlava kultakoriste. Harlekiinissa näkyy selvästi oman aikansa, 1980-luvun lopun, näyttävyys ja pintaa korostava henki, postmodernismi. Samalla sen selkeä, hallittu muoto ja koristelu ovat ajattomia. Harlekiini on yksi Arabian klassikkosarjoista vaikkapa Valencian tapaan.

Ulla Procopén suunnittelema Valencia tuoli Arabian tuotantoon 1961, käsin maalatun sarjan valmistus lopetettiin 2000-luvun alussa. 12 kpl syviä lautasia, lähtöhinta 150 e.

Huutokaupan kohteet löytyvät www.huutokauppakeskusturenki.fi

Antti Kaijalainen

Antti Kaijalainen on Antiikki & Design -lehden toimittaja. Hän on kiinnostunut antiikista ja designista sekä kaikista niiden väliin jäävistä kiinnostavista esineistä.

Seuraa meitä somessa