Menneellä katettu pöytä

Näin joulun alla putkahtelee postiluukusta tavaratalojen ja kauppakeskusten paksuja mainosluetteloita. Niissä on huomioitu loppuvuoden juhlat esittelemällä kattausesineistöä. Minut ne jättävät jostain syystä kylmäksi, vaikka monesti ovatkin ihan laatutavaraa.

Mutta annas olla, kun vierailen antiikkiliikkeissä. Niiden valikoimista lähtisi mukaani lautasia, terriinejä, tarjoiluvateja, viini- ja punssilaseja, hedelmämaljoja, makeiskulhoja: koskettamaan houkuttelevaa posliinia, hopeaa, kristallia. Siitäkin huolimatta, että en välttämättä edes tarvitsisi niitä.

Vanhat hedelmämaljat ovat näyttäviä, niistä voi tarjota myös kiiseleitä, vanukkaita ja vaikkapa rusinasoppaa. Hinnat 150-330 e / kpl, Old Times.

Jokin vanhoissa esineissä vaan tekee minuun vaikutuksen, ja ennemmin valitsen pöytääni patinoitunutta kuin upouutta. Mistä moinen kumpuaa?

Ehkä se on vanhojen astioiden persoonallisuus, tai paremmin niiden muodoissa ja koristeissa elävä häivähdys menneestä. Kyllä sellainen innostaa historiasta kiinnostunutta. Vanhat esineet ovat paljon muutakin kuin käyttöesineitä. Ne kertovat oman aikansa ihmisistä, tavoista ja tehtaista, usein innovaatioistakin. Vanhat esineet vievät aikaan, johon ei muuten pääse. Uusiin esineisiin ei ole ehtinyt muodostua samanlaista historiallista perspektiiviä.

Venäläiset punssilasit ovat hiottua kristallia 1800-luvulta, 800 e / 21 kpl, Galerie Donner.

Kotitöitä inhoavalle vanhat astiat ja lasit ovat tietysti hankalia, niitä kun ei voi pestä astianpesukoneessa, ja muutenkin niitä on hyvä käsitellä varovaisesti. Tästä huolimatta vanhoja astioita ei kannata jättää kaappeihin pölyttymään, edes lapsiperheissä. Lapsissa voi herätä kummasti kiinnostus historiaan, kun kertoo kiinnostavan tarinan jostakin astiasta. Sellaiseksi käy vaikkapa Arabian Willow-sarja.

Uusiin tiloihin muuttaneesta Ritva's-liikkeestä ( entinen Antiikkiliike Ritva Blomquist) löytyy kattaustavaraa moneen makuun. Kuparinen maljakko on tehty käsityönä Leksandissa Ruotsissa todennäköisesti 1800-luvulla, 240 e.

Ja mikä elämys vanhoilla astioilla katettu juhlapöytä palavine kynttilöineen voi lapselle ollakaan. Lapsi voi toki pitää outoina vanhoja astioita, jotka vanhempien mielestä ovat hienointa maailmassa. Lapsen kokemusmaailma on kuitenkin vielä niin kapea, että siinä ei ole mitään ihmeteltävää. Näin se kuitenkin laajenee, ja varmasti tästä ”outoudesta” jää muistikuva mieleen, jossa se voi myöhemmin jalostua vaikka miksi.

Tulevaisuuden kattausklassikko on Sigvar Bernadotten suunnittelema juhlava sinivalkoinen Millenium 2000 -astiasto. 2 950 e / 85 osaa eli 12 hengelle, Antiikkiliike R. Muuri.

 

Antti Kaijalainen

Antti Kaijalainen on Antiikki & Design -lehden toimittaja. Hän on kiinnostunut antiikista ja designista sekä kaikista niiden väliin jäävistä kiinnostavista esineistä.

Seuraa meitä somessa