Merimuseossa, muurien sisällä

Lähdimme viettämään perheen voimin isäni 70-vuotispäiviä Tallinnaan. Isäni inhohimo on historia, meri ja purjehdus. Olin kuullut paljon positiivista Tallinnan Lennu Sadam - merimuseosta, sen interaktiivisesta kokemuksesta ja miten se soveltuu vauvasta vaariin. Juuri meille siis.

Hotellissa kysyin ohjetta merimuseoon ja ystävällinen vastaanottovirkailija piirsi reitin rastin vanhankaupun karttaan. Lapset leikkivät teeman mukaisesti merirosvoja, joilla oli kädessään aarrekartta ohjaten meidät perille Vanhan Kaupungin muurien liepeille. Museo näytti odotettua pienemmältä, mutta kiintoisalta. Se oli rakennettu vanhan linnoitusmuurin pyöreään torniin, jonka nimi oli Paksu Margareeta. Pian sisälle tultuamme ymmärsin, että olimme tulleet "väärään" museoon. Se ei kuitenkaan haitannut, sillä vanhat paksut kivimuurit, laivojen pienoismallit, meriaiheinen esineistö ja historiaa huokuva tunnelma imaisi meidät mukaansa.

Näkymä museon oviaukosta. Paksu Margareeta torni, jossa museo sijaitsee, on rakennettu 1510-1529 Gert Königin suunnitelmien pohjalta. Ennen toimimistaan museona torni on palvellut tykkitornina, ruutivarastona ja vankilana.
Linnoituksen eri kerrokset yhdistävät 500-vuotta vanhat portaat on muurattu umpeen remontin yhteydessä 1970-luvulla.

"Tämä on juuri sitä mitä halusinkin nähdä: autenttisia esineitä, hienosti tehtyjä pienoismalleja ja sitä, millaista oli elämä merellä entisaikaan." Isäni lohdutti minua. Lapsetkin viihtyivät museossa mainiosti solmuja opetellen ja etenkin museon kattoterassilla, josta oli upea näköala merelle sekä vanhaan kaupunkiin. Kattoterassin kahviossa oli myynnissä  herkullista raparperijäätelöä. Joskus eksyessään voi löytää jotain vielä parempaa. Sovimme, että 75-vuotispäivänä menemme sitten Lennu Sadamiin.

Vanhoja laivojen nimikylttejä.

 

Hieno vanha laivan keulakuva.
Lapset harjoittelivat museossa solmujen tekemistä. Tässä kolmevuotiaan Matiaksen näkemys merimiessolmusta.
Pienoismalli laivan rakentamisesta. Oma isoisän isoisäni oli laivojen suunnittelija Lars Petter Kjäldström. Tätä taustaa vasten vanhoilla aluksilla on aina paikka sydämessäni.
Purjekuunari Marsin pienoismalli, 1:10. Se on valmistettu 1950-luvulla ammattikouluoppilaiden työnä J. Bergströmin johdolla. Suomalaiset valmistivat 90 purjealusta sotakorvauksina Neuvostoliitolle.

 

Kyllä entisaikaan osattiin rakentaa kauniita laivoja!
Estonian pelastusrenkaan näkeminen hiljensi meidät kaikki.

 

Kattoterassilta oli huikea näkymä yli Vanhan Kaupungin

 

 

Merimuseo sijaitsee Pikk 7 Vanhan kaupungin rajalla. Se on auki ti-su klo 10-18

 

Lennusadam sijaitsee Vesilennuki 6 ja on auki touko-syyskuussa ma-su klo  10-19 ja loka-huhtikuussa ti-su klo  10-19

 

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa