Pantteria tarjolla

Annmari ja Jukka Takala ovat olleet keskeisiä antiikkialan vaikuttajia Tampereella jo vuosikymmeniä. Ensin antiikkiliikkeenpitäjinä 1990 perustetussa Galleria Annmari’s -liikkeessä, sitten 1993 alkaen Tampereen huutokauppakamarin vetäjinä. Huutokaupan nimi on nykyisin Huutokauppakamari Annmari’s.

Takalot luottavat salihuutokauppoihin, vaikka he olivat ensimmäisten suomalaisten yritysten joukossa hyödyntämässä internetiä. Sen avulla huutokaupan tarjonta avautui useammalle silmäpareille kuin koskaan aikaisemmin, myös kansainvälisille keräilijöille. Tuolloin elettiin vuotta 1994.

Alvar Aallon suunnittelema kattovalaisin, Valaisintyö 1950-luvun loppu. Vastaavia valaisimia on ollut Enso-Gutzeitin pääkonttorissa Helsingissä. Lähtöhinta 4 000 e.

Annmari’s on klassinen laatuhuutokauppa, jonka tarjonta vetää vertoja Helsingin perinteikkäille huutokauppataloille. Tämä kertoo siitä, että korkeatasoista tavaraa, niin antiikkia, designia, militariaa kuin venäläistä esineistöä, on saatavilla muualtakin kuin antiikkikaupungeiksi mielletyissä Helsingissä ja Turussa. Vaikka Tampereella ei ole yhtä pitkää historiaa kaupunkina kuin edellisillä, sinne on varhaisen teollistumisen myötä kulkeutunut huomattavasti arvotavaraa.

Kultasormus on Tampereella 1855–77 mestarina toimineen B. E. Wallinin tekemä, lähtöhinta 200 e.

Monipuolisen ja laadukkaan tarjonnan lisäksi Annmari’sissa huutokaupattavat esineet on kuvattu netissä nähtävään luetteloon mallikkaasti: kustakin kohteesta on useita ja selkeitä kuvia, joista voi nähdä yksityiskohtia, kunnon, signeeraukset ja muut merkinnät. Tästä voisivat muut suomalaiset huutokaupat ottaa oppia. Esineet kuvaa Takaloitten nuorin lapsi, Ilkka.

Hopeinen taskumatti, lähtöhinta 100 e. Leimakuvasta näkee, että sen on valmistanut Suomen Kultasepät Turussa 1951 (vuosileima X6).

Takaloitten seuraava huutokauppa on 8.12. Tarjonta painottuu nyt kovasti kysyttyyn kotimaiseen designiin. Huudettavana on muun muassa laaja kokoelma Tapio Wirkkalan lasia, useita Saara Hopean upeita Pantteri-maljakoita, Paavo Tynellin valaisimia, hyvin harvinaiset Alvar Aallon kattovalaisimet, mutta myös koruja, hopeaa ja taidetta moneen makuun, ja vaikka joululahjoiksi.

Lähikuva pronssisesta pantteriveistoksesta, jolla on pituutta 42 cm, lähtöhinta 180 e.

Joulukuun huutokaupan kohteet voi nähdä luettelosta.

Antti Kaijalainen

Antti Kaijalainen on Antiikki & Design -lehden toimittaja. Hän on kiinnostunut antiikista ja designista sekä kaikista niiden väliin jäävistä kiinnostavista esineistä.

Seuraa meitä somessa