Pääsin mielenkiintoiselle lehdistömatkalle Wiurilan kartanoon tutustumaan kartanon emäntään Anna Louise (Anna Lisa) Standertskjöld-Brüninghausiin, jonka vaiherikkaasta elämästä on juuri ilmestynyt Pia-Maria Montosen kirjoittama ja Tammen kustantama kirja "Wiurilan Anna Lisa".
Vanhat kartanot ja miljööt kiehtovat mieltäni. Heti astuessani kartanon pihalle tunsin historian lehtien havisevan. Tunsin itseni niin onnelliseksi saadessani vierailla täällä, melkein kuin toisessa maailmassa.
Voisi kuvitella, että iloisen ja nauravaisen monella tapaa etuoikeutetun Anna Lisan elämä kartanossa olisi ollut ruusuilla tanssimista. Siihen on kuitenkin kuulunut myös paljon surua. Vuonna 1930 syntynyt Anna-Lisa menetti äitinsä ollessaan pieni vauva ja hänet tuotiin kartanolle ankaran isoäidin ja rakastavan isoisän huomaan. Menetyksiä seurasi lisää: toisen maailmansodan aikana Anna-Lisa menetti myös isänsä ja isoisänsä. Myöhemmin hän menetti myös tyttärensä ja lapsenlapsensa. Onneksi elämään kuului myös onnellisia hetkiä."Jos minä en olisi näin iloinen, olisin varmaan aika surullinen" Anna-Lisa kiteyttää kirjassa elämäänsä.
Anna Lisan elämää värittää voimakkaasti myös rakkaus Wiurilaa kohtaan. Nuori nainen otti Wiurilan vastuulleen 1950-luvun alussa, ollessaan vasta 21 vuotias. Tietoisena tulevasta roolistaan kartanon haltijana hän oli lähtenyt opiskelemaan maataloutta ja oppi tarttumaan työhön kuin työhön. Anna Lisa kertoi, että elämä kesäisin oli kovaa ahertamista pellolla, "Onneksi isoäitini ymmärsi, että nuoren ihmisen pitää saada myös nähdä maailmaa". Kirjassa kuvaillaan talvia ulkomailla, jolloin Anna Lisa toimi au-pairina Lontoossa ja Pariisissa. Nuoren naisen elämään kuului myös tanssiaisia, ihastuksia ja hauskoja sattumuksia.
Anna Lisan elämä on vahvan naisen tarina. Se kuvastaa hyvin sitä, miten Suomi on rakennettu pitkälti naisten voimin, kirjan nimikin: "Wiurilan Anna Lisa" on kuin suoraan vanhasta Suomi-filmistä. Aivan yksin ei Anna Lisan tarvinnut toki olla, hän avioitui ja perusti perheen saksalaistaustaisen Günter Brüninghausin kanssa. Puolisot toimivat paitsi maatalouden parissa, myös yrittäjinä.
Nuori Anna Lisa koki velvollisuudekseen pelastaa Wiurila, joka oli päässyt monella tapaa huonoon kuntoon. Myöhemmin, monien vaiheiden jälkeen vuonna 1967 hän lunasti muut perilliset ulos Wiurilasta. Hän kertoi, miten tärkeää hänelle oli, että Wiurila pysyisi suvussa ja Wiurilan tarina jatkuisi. Vieraillessani Wiurilassa näin, miten paikkaa rakastettiin ja miten hienosti siitä oli pidetty huolta. Nyt kartano on siirtynyt Anna Lisan tyttärelle, Anne Marie Aminoffille. Kartano on ollut nyt yli 220 vuotta saman suvun hallussa ja sen huoneissa henkii suvun rikas historia. Monesti vanhoista kartanoista ja tiloista puhutaankin ikäänkuin "lainana", omistajien elämäntyö on pitää niistä huolta.
.
Katso viehättävä Kartanokeitoksia Wiurilassa
Wiurilassa järjestetään ympäri vuoden erilaisia tapahtumia. mm. Joulumarkkinat pidetään 18.11