Vanhan kaapin muodonmuutos

Kuva Bukowskis

Ihastuin vuosi sitten suunnattomasti vanhaan 1800-luvun talonpoikaishenkiseen kaappiin Bukowskis marketissa. Se oli pakko saada ja pyysin miestäni huutamaan sen puolestani, kun olin töissä. Aika moni muukin halusi saman kaapin. En määritellyt kipurajaa riittävän tarkasti, joten saimme sen omaksemme, mutta siitä tuli hieman arvelujani kalliimpi ostos.

Rakastuin erityisesti sen vihreänsiniseen väriin. Kesäkotimme olohuone, jonne kaappi oli tarkoitus sijoittaa, on vaalea, keltainen  ja sininen, eikä kaappi tuntunut väriltään täysin huoneeseen sopivalta. Onneksi vihertävä sävy ei ollut alkuperäinen, vaan kaappi oli joskus aiemmin hiottu puupinnalle ja maalattu edellisen omistajan toimesta, joten en tuntenut tekeväni mitään peruuttamatonta rikosta huonekaluamme kohtaan päättäessäni maalata sen uudestaan. Väriksi valitsin antiikinharmaan, joka lopulta olikin lähes valkoinen. 1800-luvulla huonekaluja maalattiin myös vaaleiksi, joten siinäkin mielessä sävy tuntui hyvältä.

Byta Ytan pellavaöljymaalit eivät juurikaan tuoksu ja maaleissa oli paljon valinnanvaraa

 

Noniin: paluuta ei ole.
Tältä kaappi näytti kolmen maalikerroksen jälkeen. Ensimmäisen kerroksen jälkeen laimensin maalia vedellä. Maalauskerrosten kuivumisaika oli noin 2-4 tuntia.
Kaappi näytti minun makuuni hieman liian uudelta, joten hioin sitä hieman sellaisista paikoista, joista vanha kaappi olisi luonnollisestikin kulunut.
Vanha vihreä maali tuli kauniisti esiin.
"Kulutushionnan" jälkeen vielä vahasin pöydän läpinäkyvällä vahalla, joka suojaa pintaa.
Tadaa! Tältä lopputulos näyttää... Rehellisesti sanottuna kaappi oli kyllä kauniimpi vihreänä, mutta se dominoi liikaa huonetta, joten olen itse tyytyväinen nykyiseen väriin.

 

Minulla on ihania aarteita kaappini sisällä...

 

 

Huom. Tämä EI ole mikään kaupallinen yhteistyö, vaan voin käsi sydämellä suositella Rakennusapreekista ostamiani Byta Ytan värejä. Helppoa maalata ja minunkin taidoillani siedettävää jälkeä.

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa