Huutokauppalöytö

 

Blogini kautta olen tutustunut moniin ihmisiin. Eräs niistä on Arja Sirkiä, joka kertoi minulle eräästä mielenkiintoisesta huutokauppalöydöstään, tosin jo muutaman vuoden takaa. Arja keräilee mm. kaikenlaista Viipuriin liittyvää esineistöä, koska on syntynyt Viipurissa ja lähtenyt sieltä perheen kanssa evakkoon seitsemänkuisena.

 

Arja kertoi olleensa monta vuotta sitten huutokaupan näyttöä kiertämässä. Sivuhuoneessa, rojukasan päällä oli kolme albumia. Hän otti yhden niistä käteensä ja sen välistä tipahti Viipuri-aiheinen kortti. Se herätti hänen mielenkiintonsa  ja Arja alkoi selata albumia tarkemmin. Albumissa oli nostalgisia ja vaikuttavia kuvia Viipurista sodan ajalta. Pommitettuja taloja, savuavia rakennuksia ja sotilaselämää.   Kuviin ovat tallentuneet sodan kauhut ja absurdius, Viipurin tuho.

Tämän aion huutaa itselleni muistoksi menetetystä Viipurista, Arja päätti.

 

Kun huutokauppa oli käynnissä, tuntuivat albumit unohtuneen huudettavien listalta. Lopulta Arja kysyi niitä meklarilta ja tämä haki ne sivurakennuksesta. Ja kuinka ollakaan, Arja oli niiden ainoa huutaja. Hintaa kolmelle albumille tuli 20 euroa.

Suurinta hämmästystä herättivät kuitenkin erään albumin viimeiset lehdet, joista löytyi kuvia Mannerheimin 75-vuotissyntymäpäiviltä 4.6. vuodelta 1942, joissa oli mukana myös Adolf Hitler. Kuvissa näkyy juna, joka on pysähtynyt sivuraiteille ja Mannerheim sekä Ryti astelevat vastaan Hitleriä sekä kuvia, joissa miehet kävelevät yhdessä kohti Mannerheimin junan salonkivaunua. Ilmeet ovat vakavia. "Huomatessani kuvat koin löytämisen riemua, tiesin huutaneeni jotain erityistä." Arja kertoo.

Vastaavia albumeita tehtiin useita samanlaisia ja annettiin tilaisuudessa olleille muistoksi. Tämä albumi on kuitenkin mitä ilmeisemmin TK- kuvaajan oma henkilökohtainen albumi.
Hitler tuli onnittelemaan 75 vuotta täyttävää Mannerheimia 75 vuotta sitten. Tapaaminen järjestettiin Kaukopään sivuraiteilla..
Kuvassa etualalla Mannerheim, Hitler ja Ryti.
Muistelmissaan Mannerheim kertoi, Hitlerin vierailun huolestuttaneen häntä.
Osa Arja Sirkiän kuvista on epämuodollisempia kuin viralliseen levitykseen tulleet kuvat
Albumissa on myös onnellisempia muistoja sodan ajalta.

 

 

Mannerheimin 75 vuotis syntymäpäivänä 4.6. 1942 Mannerheim nimitettiin Suomen marsalkaksi ja Helsingissä Heikinkatu sai uudeksi nimekseen Mannerheimintien. Samalla kesäkuun 4. nimitettiin puolustusvoimien lippupäiväksi.

Lisäys: Albumien kuvista osa Viipuria, osa mahdollisesti Tamperetta tai muita pommitettuja kaupunkeja. Kaikki tunnistusapu kuvien kohdalla erittäin toivottavaa

 

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa