Tellinan vintillä.

Rakastuin kesällä Areenassa yhä pyörivään Strandhotellet tv-sarjaan. Se kertoo tanskalaisen rantahotellin elämästä 1920-luvulla. Yläluokka söi aamiaistaan pitsiliinoin katetuilta pöydiltään ja palvelusväki touhusi keittiössä. Draamaa riitti, rakkautta, pettymyksiä ja yhteiskunnallinen muutoskin väreili kiehtovasti ilmassa. Elettiin Belle Epoquen viime tahteja.

Rakkaassa kesäkaupungissani, Hangossa on vielä ainakin yksi paikka, jossa voi aistia vastaavaa vanhanajan tunnelmaa. Se on Hangon tunnetuimpia maamerkkejä: Pensionat Tellina. Sen seinät kätkevät sisäänsä lukuisia tarinoita menneiltä kesiltä.

Rakennuksen on piirtänyt arkkitehti R. Grönholm ja se on tehty pensionaatiksi. Huvila on valmistunut mahdollisesti jo ennen huvilapalstojen merkintää vuonna 1880.

 

Tellinassa on käynnissä sukupolvenvaihdos. Pensionaattitoimintaa pyöritetään samassa suvussa jo neljännessä sukupolvessa. Nyt tuoreena yrittäjäparina on Christian ja Mira Haahti. Vanha rakennus vaatii jatkuvaa huoltoa, remonttia ja kunnostusta. Se on tarkkaa puuhaa, sillä alkuperäistä henkeä ei kuitenkaan haluta menettää. Kuvassa Tellinaa noin 30 vuotta pyörittänyt Antti Haahti.
Jos haluat aikamatkalle menneeseen, Tellina on juuri oikea paikka siihen. Monet palaavat Telliinaan vuosi toisensa jälkeen, heille se edustaa Hankoa aidoimmillaan. Kuvassa Mira Haahti

 

Kun astuu sisään Villa Tellinan aulaan, tuntuu kuin siirtyisi ajassa taaksepäin. Tummat seinät, vanhat tapetit ja notkuvat ja monta vierasta nähneet puulattiat ottavat lämpimästi vastaan. Vastaanottotiskin on palvellut jo monta vuosikymmentä.

 

Olen Kuvannut Tellinaa viime syksynä, kun kukkaset olivat jo kuihtuneet ja kesävieraat poistuneet ja rakennus jo "talviteloilla". Alakerran aamiaishuoneessa minulle kerrottiin tarinoita vanhoista hotellivieraista, eräästäkin rouvasta, joka halusi aina istua tämän pöydän ääressä. En ihmettele.

 

Upea funkis-tarjoilupöytä on ruokasalin kruunu.

 

Yläkertaan johtavat portaat
Osassa huoneita on ihanat vintagetapetit
Läpi rakennuksen kulkee pitkä käytävä, jonka ympärille huoneet sijoittuvat. Jokainen on oma yksilönsä. Kuvassa lattioita peittävät vielä muovimatot. Nyt ne on kuorittu pois, usean kerroksen alta paljastuivat upeat puulattiat.
Terassi merelle.

Ihailtuani rakennuksen sisätiloja, Mira nappasi minut mukaansa vintille. Se oli kuin oma salainen maailmansa. Täyshoitolan työntekijät lienevät aikonaan yöpyneet juuri vinttihuoneissa. Mikäli ne kunnostaisi, olisivat ne varmasti viehättäviä yöpymispaikkoja. Toisaalta vintti oli valloittava juuri näin: hitusen hämyinen ja pelottava. Onneksi oli päiväsaika. Ullakko oli täynnä  vuosikymmenien kasaamaa kerroksellisuutta ja fragmentteja menneestä.  Aarteita ainakin sille, joka rakastaa antiikkia ja taidetta.

Vintin ikkunasta näkyy myös tuttu vesitorni
Täyshoitolan vanhoja ovia. Pientä rapsutusta ja maalipintaa vaille. Vai kauniita ihan näin?
Täyshoitolan entinen omistajatar Anna-Lisa Haahti on tehnyt nämä herkän kauniit valaisimet
Vintillä oli pieni huone täynnä julisteita, joita Hangossa Teaterträf tapahtumassa vierailleet teatterialan ihmiset jättäneet Tellinaan.
Muistoja eri vuosikymmeniltä.

 

Vanhoja Domustuoleja.

 

Jalat tutisten kiipesin jyrkkiä ehkäpä jopa hitusen vaarallisia rappuja pitkin näköalatorniin. Upea näkymä palkitsi kuitenkin kaiken.

 

Tellinan näköalatorni. Kuva Eva Haahti
A room with a Wiew
Vintiltä paljastui paljon muutakin jännittävää. Mira on ammatiltaan taiteilija ja täällä Tellinan uumenissa hänen hienot työnsä ovat säilössä.

 

 

 

Ensi viikonloppuna pensionaatti on yhä auki, kun vietetään Le Petit Festival Hanko-tapahtumaa 2-4.9 2016. Viime syksynä Hangon Le Petit Festival du Theatre - tapahtumassa Villa Tellina toimi näyttämönä Tsehovin näytelmille ja monologeille. Mennyt maailma todella heräsi henkiin täyshoitolamiljöössä. Kuva: Harri Nousiainen

 Tellinaa remontoidaan parhaillaan. Kyseessä on suunnaton projekti. Tällä hetkellä pariskunta lähinnä pyrkii jarruttamaan ja pysäyttämään talon rapistumista ja palauttamaan sitä kohti alkuperäistä ilmettä poistaen mm. kaikki muovikerrokset. Sisäremontin ohella syksyn urakkana mm. ulkomaalauksen aloittaminen.

 Anomuksista huolimatta remonttiin ei ole saatu tukea, vaikka kyseessä on miljöö- kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuinen ja arvokas kohde.

 

Villa Tellinassa voit yöpyä sesonkiaikaan ja nauttia meriaamiaisen, kurkkaa tarkemmat tiedot facebook ja nettisivutilta!

Le Petit Festival Hanko 2.-4. 9. 2016! Vielä ehtii!

 

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa