Tukholman sisustusmessuilla

 Sisustustoimittajat Ry järjesti mielenkiintoisen seminaarimatkan Tukholmaan. Laivalla meitä hemmoteltiin kiinnostavilla luennoilla, joilla tarkasteltiin miten kansainvälisiä brändejä luodaan, miten aineettomia elämyksiä markkinoidaan  ja miten suomalaista designia viedään maailmalle. Inspiroivina puhujina olivat konsulttiyritys Gemicin perustaja ja osakas Sakari Tamminen, Santa Park Arctic Worldin Katja Ikäheimo-Länkinen, Finnish design shopin operatiivinen johtaja Reetta Nuokka, muotoilija ja yrittäjä Jarkko Kallio sekä Kaj Franck palkittu muotoilija Tapio Anttila.

Tapio Anttila kertoi uusista yhteistyökuvioista Kiinan ja Vietnamin huonekaluyritysten kanssa.

Matkan varsinainen määränpää oli Tukholmassa järjestettävät sisustusalan messut Stockholm Furniture Fair. Kyseessä on johtava ja suurin pohjoismaista designia esittelevä tapahtuma. Verrattuna Habitareen, messut olivat suuremmat ja messuosastot viimeistellympiä. Ilokseni panin merkille, miten paljon messuilla oli mukana myös suomalaisia yrityksiä.

Eero Aarnion jättikokoinen pallotuoli oli messujen katseenvangitsija.

Katselin messutarjontaa "vintagelinssien" läpi. Etsin uustuotannossa olevia klassikoita ja haistelin uusia trendejä -joissa monessa oli aistittavissa myös menneiden vuosikymmenien vaikutteita. Panin erityisesti merkille, että verhot ovat ilmeisesti palaamassa takaisin sisustuksiin. Teemana näkyi kierrätys, mutta erityisesti luonto tulivat lähelle materiaalien, kukkien, oksien ja viherasetelmien kautta. Värimaailmassa  vaaleat pastellisävyt ja laventeli nousivat esiin.

Upeat kukka-asetelmat koristivat osastoja.

 

Luonto tuli lähelle Nikarin osastolla.
Kevät on tulossa?
Vihertävää fiilistä Nolan osastolla.

 

Eettisyys ja ympäristöasiat olivat voimakkaasti esillä. Flokk käytti tuotannossaan hyväksi kierrätettyä muovia, puuta ja muuta materiaalia.
Matoissa näkyi samettisia, kiiltäviä sävyjä ja silittämään houkuttelevia pintoja.
Secto design
Gryhyttanin osasto vei ajatukset kesään. Klassiset puutarhakalusteet ovat olleet haaveissani jo pitkään. Vieläkin harmittelen, etten kerran vuosia sitten pelastanut niitä kaatopaikalta.
Mieleeni jäi japonismi ja "kiinafiilis", osa osastoista oli hyvin minimalistisia ja esittelivät käsintehdyn näköistä keramiikkaa.

 

 

Pastillisävyjä Swedesen osastolla.
Tapasin hurmaavan designlegenda Eero Aarnion. Osaston paras markkinointivaltti oli muotoilija itse jännittävine tarinoineen esineiden takaaa.
PP Møbler on vuonna 1953 perustettu tanskalainen perheyritys, joka valmistaa käsityönä korkealaatuisia huonekaluja, myös klassikoita mm. Hans J. Wegnerin tuotantoa. Messuilla oli paikalla myös 95 vuotias Ejnar Pedersen, yksi yrityksen perustajista.
PP Møbler on jo kolmessa sukupolvessa valmistanut klassikoita. Tässä kenties tulevaisuuden klassikko? Kuvan jakkarat on suunnitellut Ricardo Graham Ferreira, nykymuotoilija, jonka tuotteissa on selkeä vintagetwist.

 

Ornäs design toi vuonna 1960-luvulla suunnitellun mandariinituolin uustuotantoon.
Inspiroiduin niin paljon upeista kukka-asetelmista, että päätin osallistua kukkien sidontakurssille.

Tukholman sisustusmessut Stockholm Furniture Fair päättyy viikonloppuna

Matkan järjesti Sisustustoimittajat Ry.

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa