Kierrätän – olen siis onnellinen

Ei ole totta! Rumat muoviastiat ovatkin kauniita! Kamalat värit hehkeitä! Muovinen viidakko niin viekoitteleva, että sinne on pakko kävellä sisään. Ei ihme, että tämän teoksen nimi on Happy happy. 

Choi Jeong Hwan istallaatio Happy happy Kiasmassa.

Etelä-Korealaisen Choi Jeong Hwan näyttely "Happy together" on kaikkien kierrätyshulluuteen taipuvaisten taivas. Arvostetun nykytaiteilijan estoton iloittelu kierrätettyjen muovitavaroiden ja helmiketjujen parissa oikeuttaa jokaisen kotiaskartelijan vielä astetta kokeellisempaan suuntaan. Choi Jeong Hwan estetiikassa ei ole olemassa sanaa "liikaa".

Tunnelmasta toiseen: Choi Jeong Hwan näyttelystä löytyy tummiakin sävyjä.

Kiasman näyttely on hauska, mutta samalla myös vakavan aiheen äärellä: jos emme opi kierrättämään, olemme pian hukassa. Maailmassa tuotetaan muovia enemmän kuin koskaan ja me kaikki tiedämme, että muovi ei maadu koskaan. Onni siis, että meillä on Choi Jeong Hwan kaltaisia näkijöitä, jotka loihtivat toisten roskasta mykistävää kauneutta.

Choi Jeong Hwan näkemys krääsäkorujen kierrätyksestä osuu kipeästi kahden tyttölapsen äitiin: niissä on siis salaista kauneutta, jota äiti ei aina ymmärrä.

Kierrätyksen pitäisikin olla juuri näin hauskaa: ja usein se onkin. Valkeakoskella Heli Mustonen on villiintynyt tuunaamaan vanhoja kirpputorilaukkuja kaikella sillä, mitä on tapana heittää herkästi roskiin. Hylättyjä leluja, muovikukkia, rikkoutuneita koruja. 

Heli Mustosen tuunaama nallekarhulaukku! Tällaisen nähdessä tulee välittömästi iloiseksi. Kuva: Heli Mustonen.
Kukkia, ketjuja,nappeja, pitsiä – kaikkea löytyy tästä Heli Mustosen tekemästä laukusta. Kuva: Heli Mustonen.

Kotiin kerääntyy usein kaikenlaista joutavaa, jolla ei oikeasti tee mitään. Niin kuin urheilupalkintoina saadut lusikat. Muutama vuosi sitten kaikki kotiaskartelijat tekivät lusikoista koruja, itse ripustin omat hiihtosaavutukseni tuulikelloiksi. Siinä ne ilahduttavat minua joka päivä ja tuovat samalla mieleen hauskoja muistoja. 

Hiihtokisoista aikoinaan "tienatut" lusikat muuttuivat tuulikelloiksi. Lusikat soivat tuulessa heleästi ja kauniisti.

Päivän opetus olkoon siis: kierrätä - olet siten onnellisempi! Tai ennen kuin heität roskiin, mieti asuuko lähistölläsi joku höperö askartelija, jolle voit tuupata kaiken turhan roinan kierrätyksen nimissä!

Choi Jeong Hwan "Happy Together" Kiasmassa 18.9.2016 asti.

http://www.kiasma.fi/nayttelyt-ja-ohjelmisto/choi-jeong-hwa/

Seuraa meitä somessa