Joulumarkkinoilla

 

Olen taas tänä talvena kierrellyt useissa joulumyyjäisissä, joissa kaikissa on vallalla iloinen ja hauska tunnelma. Lapsena osallistuin myyjäisiin äitini kanssa myös tiskin toisella puolella. Muistan, miten piirsin lukuisia joulukortteja, joissa tontut tanssivat kynttilän ympärillä. Osa niitä myytiin Ateneumin joulumyyjäisissä, ja yllättäen ne menivät kaikki kaupaksi. Ehkäpä näiden muistojen takia rakastan käydä yhä kaikenlaisissa myyjäisissä.

Joulun ja kaupallisuuden yhdistelmää ei välttämättä katsota hyvällä. Se ei ole nykyinen ilmiö, vaan kaupallista joulua on moitittu lehdistössä jo 1800-luvulla. Toisaalta tukemalla paikallista käsityötä ja pienyrittäjiä koen tekeväni myös hyvää. Joulumyyjäisillä on Euroopassa vanhat perinteet, Suomessa niiden tausta ajoittuu 1800-luvun puoliväliin rouvien ompeluseurojen järjestämiin hyväntekeväisyysmyyjäisiin, joissa myytiin käsitöitä ja herkkuja vähävaraisten hyväksi.

Joulun alla käväisin Puolassa, Varsovassa, jossa oli upeat joulumarkkinat.

Vanhan kaupungin muuria kiertävä joulutori.

 

Jouluherkkuja
Meripihkaesineet olivat kauniita.

 

Paikallinen herkku: paahdettu savujuusto hillolla.

Suomessa Tuomaan Markkinat ovat yksi ihanimmista joulutoreista. Se on Helsingin vanhin ja suurin ulkona järjestettävä joulutapahtuma. Paikkana historiallinen senaatintori on kuin tehty jouluiselle happeningille. Vietimme siellä ihanan illan ja löysimme myös muutaman joululahjan. Maistelimme erilaisia herkkuja ja ostimme myös joulupöytään mm. calvadossinappia ja muita jännittäviä makupaloja.

 

Perinteinen koriste on oljista valmistettu.
T.mi Onnenlinnun Heikki Niskasen vuolema puinen joulukoriste.

Lasten riemuksi paikalla oli myös karuselli. Jono oli pitkä, mutta liikkui suht rivakasti ja odotellessa oli mukava juoda glögiä. Markkinoilla oli mahdollisuus päästä myös saunaan, mutta sitä emme kokeilleet.

Ilme kertoo kaiken.
Koko lähiympäristö, torikorttelit, ovat täynnä toinen toisiaan houkuttelevampia pikkupuoteja ja kahviloita.
Jouluinen Helsinki on taianomainen.

 

Books & Stuff

Hyvä Tuomas Joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi.

sananlasku

 

Tuomaan markkinat ovat avoinna 22.12 saakka.

 

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa