5 tarinaa joulunumerosta

Joulunumeron kaksi kohokohtaa ovat taiteilija Markku Pirin tunnelmallinen koti Hämeenlinnassa. Se on vanhaan taloon sisustettu aistikas kokonaisuus, jossa on Pirin sanoin aina joulu. Piri on kansainvälinen suunnittelija, joka vieroksuu askeettista skandinaavista tyyliä. Tässä kodissa tapeteissa on väriä, tekstiilit osin omaa tuotantoa ja astiat usein löytöjä antiikkiliikkeistä. 

Markku Piri valmistaa ateriaa, jonka hän tarjoilee ruokasalissa. Sinne on jo katettu pöytä, jonka liina on ommeltu Pirin Eurokankaalle 2017 suunnittelemasta Hirsiaitta-kuosista. Kuvat Pia Inberg.

Joulukotiin sopii designvaasi kukilla tai ilman. 
 

Punaisen aromilasia muistuttavan maljakon on 1957 suunnitellut Saara Hopea. Kuvat Pia Inberg.

Rakastatko pohjalaistaloja? Varpula on sellainen, rakennus on siirretty Kauhavalta Etelä-Suomeen, Sipooseen. Riitta Rantanen ja Jari Vesanen ovat sisustaneet luomutilan päärakennuksen eteläpohjalaisin talonpoikaiskalustein. 
 

Komiaa sen olla pitää. Tuvan kalusteet ovat Kuortaneelta, Isostakyröstä ja Kristiinankaupungista. Kahdenistuttava keinutuoli on tehty vanhan mallin mukaan. Kuva Pia Inberg.

Enkelikortti on kaunis perinne, josta meille kertoo Helsingin kaupunginmuseon tutkija Kati Selänniemi. Vaikka useimmat kortit on tehty Saksassa, niissä on aina valkoinen joulu.

Enkeleiden esikuvat löytyvät renessanssin maalauksista.

Hääkutsut suunnitteilla? Käsityöläinen Perinne elää -sarjassa esitellään turkulainen Sakari Männistö, joka on Suomen ainoa kohopainaja. Hän tekee upeita kutsu- ja onnittelukortteja vanhoilla painokoneilla.

Sakari Männistön yritys Letterpress on miehelle työ ja intohimo. Kuva: Camilla Hynynen.

 

Seuraa meitä somessa