Rautatientorille uusi hotelli

Helsingin päärautatieasema, arkkitehti Eliel Saarisen suunnittelema kokonaistaideteos, on maailmankuulu nähtävyys. Sen Kansallisteatterin puoleinen hallintosiipi valmistui 1909, mutta itse asemarakennus vihittiin käyttöön I maailmansodan takia vasta 1919. 

VR:n pääkonttoriin rakennetaan hotelli Scandic. Osa rakennuksen sisätiloista on suojeltu, niin että Eliel Saarisen kädenjälki näkyy tietyissä tiloissa.

Rautatiehallituksen pääkonttori toimi näissä tiloissa vuosina 1909–2018. Eliel Saarinen suunnitteli paitsi rakennuksen, myös sen sisätilat ja kalusteita. Nyt tilat tyhjennetään ja niihin aletaan rakentaa uutta hotellia. Scandicin markkinointijohtaja Kati Litmanen kertoo tiedotteessaan, että tulevassa hotellissa vaalitaan kansainvälistä tunnustusta saaneen rakennuksen alkuperäistä henkeä. Hotelliin tulee myös uusi osa Kaisaniemen puiston puolelle. Katso kuva täältä. Uusi 500-paikkainen hotelli valmistuu vuonna 2020.

VR Group kertoo tiedotteessaan, että se on hallintorakennuksen käyttötarkoituksen muuttuessa halunnut säilyttää arvokalusteet jälkipolville ja lahjoittanut Designmuseon kokoelmiin seitsemän tuolia ja pöytää. Pääosa rakennuksen huonekaluista valmistettiin sarjatuotantona tammesta. Lahjoituksessa Designmuseo sai kaksi asemaravintolan tuolia, yhden asemaravintolan nojatuolin, marmorilevyisen ravintolapöydän, pienen 8-kulmaisen pöydän, yhden sydäntuolin ja yhden kolmilovisen tuolin.

Kaarevalinjaiset tuolit Eliel Saarinen suunnitteli Helsingin päärautatieaseman ravintolaan.
Eliel Saarisen suunnittelemat kokouspöytä ja -tuolit sekä kirjakaappi.
Eliel Saarisen kokoustuolin muoto tuo mieleen Hvitträskin tuolit. Ne arkkitehti kertoi suunnitelleensa tahallaan niin epämukaviksi, että palaverit jäivät lyhyiksi.

Osa rakennuksen tiloista on määrätty suojeltaviksi. Muun muassa sisääntuloaula ja siitä nouseva portaikko ovat jatkossa hotellivieraitten ihailtavina.

VR:n entisen hallintorakennuksen pääovi aukeaa Rautatientorille. Sieltä sisään tulevaa tervehti vielä talvella aulavastaanotto.
Eliel Saarisen suunnittelema portaikko on suojelukohde.

Osa kalusteista siirtyy VR:n uuteen pääkonttoriin ja osa huutokaupataan julkisesti parin viikon ajan huutokauppa.comin kautta 30.5.2018 alkaen.

 

Seuraa meitä somessa