Muistatko koulun opetustaulut?

Suuri osa vanhoista koulutauluista oli ulkomaisia, mutta vuodesta 1903 mukana oli myös kotimaisia malleja. Ensimmäisten joukossa tauluja suunnitteli kuvataiteilija Ebba Masalin (1873-1942). Hänen työnsä tunnistaa mustasta taustasta ja kauniista piirrosjäljestä.

Ebba Masalinin piirtämä orvokki kuului 1914 julkaistuun koulutaulujen sarjaan.

Ebba Masalin syntyi Oulussa 1873 varakkaaseen pappissukuun. Isä Gabriel Johan Masalin toimi Ebban syntymän aikoihin Oulun läänin kuvernöörinä.  Masalin opiskeli Helsinginssä Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa ja täydensi opintojaan ajan tavan mukaan Pariisissa 1898-1899. Hänen varsinainen kuvataiteellinen tuontantonsa on jäänyt kartoittamatta. Ebba Masalin eli sisarensa Hedvigin kanssa Helsingissä eikä avioitunut eikä saanut lapsia. Sen verran tiedetään, että hän jatkoi maalaamista 1900-luvun alkupuolella ja teki erityisesti maisemamaalauksia sekä muotokuvia. Hänen kädenjälkeään voi nähdä myös kirjankuvituksissa. 

Koulutauluista tehdään nyt monenlaisia sisustustuotteita. Mikkeliläinen Kenkävero alkoi valmistaa Masalinin koulutauluja 2005, kun oli kulunut 70 vuotta taiteilijan kuolemasta.  

Niittyleinikki-pussilakanaa myy Taito-shop.

Lue lisää Antiikki & Designin numerosta 4/2017

Seuraa meitä somessa