Vanhan pohjalaistalon uusi elämä

Pirjo ja ­Matti­ ­Laaksosen sekä ­kääpiösnautseri Tedin koti on vuonna 1750 rakennettu pohjalainen talonpoikaistalo. Se on siirretty Pedersörestä Vaasan lähelle Mustasaaren Stundarsiin. Talossa on kuusi huonetta ja keittiö, ja se on sisustettu talon ­tyyliin sopivalla, pääosin 1700-luvun ja 1800-luvun alun antiikilla.

Pohjalainen talonpoikaistalo on nyt entistä ehompi: siitä oli joskus aiemmin poistettu kuisti, joka palautettiin siirron yhteydessä.

Laaksoset­ ovat pyrkineet luomaan uudelleen tunnelman, joka talossa oli 1800-luvun alun muutosten jälkeen.

Keittiön kustavilainen sohvapöytä sauvakoris­te­luineen on kokkolalaista tyyppiä. Kaappikello on vuodelta 1807, ja se on ollut huvilassa Paraisilla.

Suurin osa huonekaluista on ­pohjalaisia.
– Pohjanmaan maaseudulla tehdyistä kalusteista voi löytää hauskan yhdistelmän erilaisia tyylejä. Käsityöläiset halusivat kopioida näkemiään asioita, ja niin tyylistä ei tullut puhdas, mutta esineistä tuli uniikkeja, Pirjo Laaksonen sanoo.

Talonpoikaiskaluste ei aina ole tyylipuhdas, ja siksi se on persoonallinen. Tässä kirjoituspöydässä yhdistyvät renessanssi, kustavilaisuus ja rokokoo.

Kauniita esineitä löytyy antiikkikaupoista ja huutokaupoista, ja joitakin on saatu lahjaksikin. 

Kun Pirjo Laaksonen väitteli Vaasan yliopistossa, työtoverien lahja oli noin satavuotias keinuhevonen. Lipasto on 1700-luvulta.

Lue lisää upeasta talosta Antiikki & Designin heinäkuun 5. ilmestyvästä numerosta. 

Seuraa meitä somessa