Aarre vai arvoton?

 

One man´s trash is another man´s treasure. -Yhden roska on toisen aarre.

Sen tietää vanha sananlaskukin. Löytöretkeilijän yksi lempikohde on Fida, joka on täynnä poisheitettyjä aarteita, mutta toki myös sellaista krääsää, jonka arvon tunnistavat vain harvat ja valitut.

Rakastan kierrellä vanhojen tavaroiden keskellä, haistella ilmassa leijailevaa  pölyn, vinttikomeroiden ja ummehtuneen kankaan sekoitusta.  Sisään kannetaan kokoajan uutta: banaanilaatikoista pilkistää vanha nallekarhu yhdessä Aarikan kynttiläjalan kanssa. Vitriinissä on tunnettujen nimien lasiesineitä: Franckia, Sarpanevaa, Orvolaa, Toikkaa ja Nurmista. Tällä kertaa. Olen nähnyt vitriinissä myös Gunnel Nymanin lasiesineitä ja muita keräilijöien himoitsemia aarteita..

Nämä kauniit palisanteri- aterimet ostin Fidasta muutamalla kympillä, käyttämättömiä ja alkuperäispakkauksessa.

Olen tehnyt monta löytöä Fidasta, etenkin vanhaa Arabiaa kuten Kilta-sarjaa sieltä saa antiikkiliikkeitä edullisemmin. Heillä on omat asiantuntijansa, jotka arvioivat esineet sopivan hintaisiksi. Muutamaa ostosta olen jäänyt liian kauaksi aikaa miettimään ja joku muu on korjannut esineet parempaan talteen. Vähän harmittaa vieläkin.

Retron ystäville

 

Diane von Furstenbergin kauniit vintagekengät. Millaisissahan juhlissa näillä on tanssahdeltu?

Putkiremonttimme lähentyessä iso varastomme piti tyhjentää. Näin siitä painajaisia monta yötä: minne kaikki kirjahyllyt, vanhat tuolit, matot, lasten tavarat, vanhat vaatteet ja pöydät sijoittaisin? Soitin Fidalle ja sieltä tuli iso pakettiauto tavaroitamme hakemaan. Fida hakee turhat esineet ilmaiseksi pois ja myy ne kohtuuhintaan myymälöissään, joita on ympäri Suomea. Putkiremonttimme ajaksi sain mieheltäni ehdottoman käyntikiellon Fidaan.

Onneksi remontti kesti vain neljä kuukautta.

Kaunista vanhaa Arabiaa
Näillä siivoaminenkin olisi varmasti hauskempaa?
Tämä kaunis Riihimäen vanha mehukannu olisi sopinut kesäkotiimme.
Fidassa on myös huonekaluja. Ihastuin tähän pikku palliin.
Kupittaa, Araa ja Arabiaa löytyy aina vitriinistä, jonne on kerätty arvokkaampi esineistö.

 

Tyylillä katettu Sarvista.
Tätä ihanaa Gunvor Olin Grönqvistin keramiikkataulua en voinut ohittaa, se muutti meille.

 

 

-Kaikki esineet on kuvattu Niittykummun Fidassa vuoden 2015 aikana. Tässä linkkisivu eri lähetystoreille.

 

Fida on vuonna 1927 perustettu Suomen helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitystyöyhteisö, joka antaa humanitaarista apua kristilllisin maustein 56 eri maassa. Sen kehitysyhteistyöohjelma toimii 30 eri maassa  Ulkoministeriön tuen ohella sillä on sopimus Euroopan komission ECHO: n kanssa.

 

 

 

 

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa