Pikkuhahmojen maailma

Kuva Liisa Hallamaan nukeista 1940-luvulta. Niitä myytiin pöytäkoristeiksi. Nukkeja kutsuttiin mm. "Kukkatytöiksi" ja markkinoitiin, että ne voi viedä tuomisiksi kukkien sijasta. Kuva Omin Käsin lehti 2/1947

Tutkiessani Raija Rauanheimo-Kojosta ja Falcoa, ymmärsin, miten paljon taideteollisuuden kentällä vaikutti 1950-luvulla taiteilijoita, jotka tekivät hyvin paljon toinen toisiaan muistuttavia keramiikkahahmoja. Osa jopa niin samankaltaisia, että niitä oli vaikea erottaa toinen toisistaan. Varsinaista nk. "mallisuojaa" nukeilla ei ollut.

 

Arabian leimalla oleva sininen rahastajatyttö signeerattu, Arabian pikkuenkeli A.Kuusk Kuva: Pävi Alakangas
"Falco" kaivertaen ja kirjoittaen merkityt nukkefiguurit. Peikkopoika signeerattu M ja lentoemäntä HT Kuva: Päivi Alakangas

Falcossa nukkeja valmistettiin vuosina 1946-56. Arabialla samoihin aikoihin, 1940-luvun puolivälistä 1950-luvun puoliväliin. Sodan läpikäynyt maa janosti esteettistä nautintoa. Toini Muona ja muut taideosaston tekijät saivat arvostusta taidekriitikoilta ja keräsivät palkintoja ulkomailla, pikkufiguurit vastasivat nimenomaan  kansan makua. Pienet figuurit vastasivat "kauneutta arkeen"- vaateeseen ja olivat hinnaltaan edullisia joka kodin koristeita.

Yksi suosittu aihe oli ns. saunottajatyttönen. Tämän figuurin alla signeeraus MM.

Miten nukkemaakareiksi päädyttiin? Arabialla Taideteollisuusosasto perustettiin "kauniimman arkitavaran" tuottamiseksi. Hannele Nymanin artikkelin "Arabian nukkemaakarit" mukaan osa taideteollisusosastolla työskennelleistä pelkästään koristemaalasi, osa työskenteli laajemmalla kentällä. Mikäli halusi päästä "nukkemaakariksi", tuli näyttää taitonsa tekemällä osaston johtajalle Olga Osolille koekappale, jonka perusteella valittiin nukentekijäksi. Tosin reittejä osastolle saattoi olla useampiakin, Anna-Liisa Eriksson tuli Arabialle nukentekijäksi suoraan Kupittaan tehtaalta. Berta Norrback aloitti Ara-osastolla, josta siirtyi ensin käsikoristamoon ja sieltä nukentekoon.

Eläin-ja ihmisfiguriineja tekivät Nymanin mukaan Arabialla mm. Toini Hartikainen, Aune Siimes, Aja Unonius, Anja Juurikkala, Ann-Maj Helpiö ja Raili Eerola. Myös Friedl Holzer Kjellberg teki pieniä vaaleita figuureita. Kerralla osastolla oli viitisen työntekijää, mutta vaihtuvuutta tapahtui vuosien varrella.  Työntekijät avioituivat ja lopettivat työt tai vaihtoivat myös osaltolta tai tehtaasta toiseen.

 

Arabian saunottaja-tyttönen. Signeerattu A. Kuusk. Kuva Ajanpatinaa, Tarja Pousar.
Arabian leimalla varustettu saunottajatyttö. Arabiassa nukkeja tehtiin hyvälaatuisesta posliinista tai valkoisesta kivitavarasta. Kuva: Pekka Möller

 

Kupittaan Saven saunottajatyttö. Niitä olen nähnyt signeerattuna mm. R.S. Nimikirjaimin. Kuva: Kierratyskeskus

Nuket menivät hyvin kaupaksi, siispä jokaisella arvonsa tuntevalla tehtaalla oli oma nukkekavalkadinsa. 1940-50-lukujen aikana eri tehtaitten nuket muistuttivat toisiaan tyylillisesti ja aihepiirettäin. Osa syy hahmojen samankaltaisuuteen saattaa olla "kopioinnin" ohella myös se, että taiteilijat kiersivät tehtaasta toiseen. Tutkimukseni mukaan esimerkiksi Falcossa oli töissä paljon "vapaita taiteilijoita", joilla saattoi olla tausta Arabian työntekijöinä. Esimerkiksi huhu, jonka mukaan Arabian työntekijöitä olisi ollut myös Falcossa -tosin epävirallisesti- saattaa hyvin pitää paikkansa. Osa nimikirjaimista täsmää ja nuket ovat hyvin samankaltaisia.

Arabian entisen nukentekijän myöhempää tuotantoa, nukke signeerattu A-M Helpiö Hand made 1999

Nukkien tunnistaminen pelkän ulkonäön perusteella esimerkiksi "Arabiaksi" tai "Falcoksi" ilman tehtaan leimaa on haastavaa. Lisäksi soppaa hämmentää myös Kupittaan ja Nukkelan nuket, puhumattakaan nukketaiteilijoista, jotka Arabian vuosiensa jälkeen jatkoivat nukkien tekoa omiin nimiinsä kuten Ann Maj Helpiö ja Anna-Liisa Eriksson.

Falcon, Kupittaan ja Birdie Sahlbergin nukkeja. Tunnistaisitko? Kuva: Bukowskis
Kuvassa Falcon, Birdie Sahlbergin , Kupittaan ja Falcon nuket. Kuva: Bukowskis.
Sekä Arabialla että Falcossa valmistettiin Tyylipukuja kantavia naisia. Tässä Falcon kaunotar. ​Signeerattu AA Kuva: Kimmo Tuominen

 

Aihepiiri esimerkiksi Falcon ja Arabian nukeilla oli 1950-luvulla hyvin samankaltainen: rokokoorouvista eksoottisiin tummaihoisiin hahmoihin. Kuvassa Falcon nukkeja. Designmuseo. Kuva Timo Junttila.
Signeerattu Falco, AS. T:mi Tuomo Oinonen

 

Arabian eksotiikkaa. Nuket on signeerattu BN, Arabia. Kuva Taina Vuorela

 

Nukkelan tummahipiäiset hahmot signeerattu A-L, T:mi Tuomo Oinonen

 

Vaikka nuket saattoivat olla tehtaiden kesken samanlaisia, olivat ne tehtaan sisällä, esimerkiksi Falcossa, hyvinkin erilaisia. Taiteilijoilla oli vapaus tehdä nukkeja sekä Arabialla että Falcossa "omalla tyylillään".  Aihepiiri vaihteli laidasta laitaan. Kansallisasuisia tyttöjä ja poikia, torikauppiaita, Marttoja, tummaihoisia "etelän asukkeja", lapsukaisia, tonttuja, enkeleitä, historiallistyyliasuisia hahmoja ja jopa raskaana olevia naisia. Nukkehahmot ovat siitä mielenkiintoisia, että ne pääosin signeerattiin myös taiteilijan omiin nimiin, ei vain tehtaan.

Falcossa valmistettu nukke, signeerattu MV tai MY. Tyylillisesti muistuttaa hieman Liisa Hallamaan nukkeja. Designmuseon kokoelmat.
Oikeanpuoleinen hahmo kuuluu Falcossa "Töllin tytöt ja pojat"-sarjaan. Keskellä eksoottisempi espanjalaishahmo ja vasemmalla Kupittaan Saven hahmokieltä muistuttava poika. Kaikki kuvan nuket Falcon. Designmuseon Falco kokoelma
Falcon tonttuja. Kuva Kari Kojonen.
Falcon Lucia ja enkelit. Huomaa, miten keskimmäisessä nukessa on käytetty muuta materiaalia hiuksina. Kuva: Kari Kojonen
Arabian enkelit signeerattu A-L Vainio ja Arabian leima. Kuva Tarja Pousar, Ajanpatinaa.
Näitä Falcon nukkeja on vaikea erottaa esimerkiksi Kupittaan tai Arabian nukeista. Kuva: Timo Junttila
Etualalla Nukkelan kaunis keramiikkanukke. Ilmeisesti Nukkela oli varsin pieni, muutaman työntekijän ateljee. Nukkelasta minulla on varsin vähän tietoa, satutko sinä tietämään tästä siitä jotakin? T:mi Tuomo Oinonen
Nukkelan leima ja signeeraus A-L E. Voisiko olla Anna-Liisa (Annu) Eriksson)

 

 

Vaikka Arabia lopetti nukkien valmistuksen 1950-luvun puolessavälissä, nukentekijät jatkoivat niiden valmistamista omiin nimiinsä. Erikssonin nukkefirma toimi Mannerheimintiellä muutamia vuosia hänen vuoden 1949 lähtönsä Arabialta jälkeen. Helpiö puolestaan piti nukkien teossa taukoa 1970-80-luvun, mutta aloitti niiden valmistuksen uudestaan, tuoreimmat nuket ovat 2000-luvulta.  Helpiön myöhemmät nuket erottaa Arabian aikaisista siitä, että ne ovat hieman kookkaampia ja ne signeerataan vuosiluvun kanssa. Arabialla ei aikoinaan saanut valmistaa lottia, mutta Helpiön myöhemmästä tuotannosta myös niitä löytyy.

Nukkeja teki Espoon Nupurissa myös Arabialla aiemmin työskennellyt Birdie Sahlberg, joka signeerasi nukkensa B.S. ja pyöreään kulkevassa leimassa luki Made in Finland. Sahlbergin nukeilla oli mekoissaan usein kaunis maalattu kukkakoriste ja kädessään muovailtu kukka. Hän valmisti myös Martta-nukkeja 1960-luvulta alkaen aina 1980-luvun alkuun saakka Marttayhdistykselle. Näitä Marttanukkeja myös kopioitiin. "Aidot" Marttanuket Marttayhdistykselle valmisti Sahlberg. Marttayhdistyksen linkissä lisää aiheesta.

 

Kuvassa vasemmalla Arabian , keskellä Birdie Sahlbergin ja vasemmalla Falcon kansallisasuinen tyttö. Kuva: Pekka Möller.
Kissa ja tyttö signeerattu EB, Arabia, keskellä Birdie Sahlbergin tyttö, signeerattu Handmade in Finland BS, signeeraus viittaisi työn ajoittuvan Arabian jälkeisiin vuosiin, oikealla Falcon kansallisasuinen "Peräpohjolan" tyttö signeerattu Falco AS. Kuva: Pekka Möller
Anja Kantor työskenteli ensin Kupittaalla, mutta siirtyi sitten Malmöön, jossa valmisti paikallisessa yrityksessä nukkeja, hän muutti takaisin Suomeen ja alkoi valmistaa nukkeja Turussa. Hänen nukkejaan myytiin mm. Stockmannilla. Kuvan nuket Anja Kantorin, pohjassa valmistajankin merkki Vokki Handmade Suomi Finland Kuva: Sanna Oksa

 

Eri tehtaitten nukkien tunnistaminen on haastavaa. Samankin tehtaan merkitsemiskäytännöt olivat kirjavia.  Arabian ja Falcon esineissä tehtaan nimi kaiverrettiin, kirjoitettiin posliinivärillä tai leimattiin.

Kaikkia nukkeja ei myöskään merkitty tehtaan leimoin tai tarroin. Esimerkiksi osa Falcon nukeista signeerattiin ja merkittiin massaan kaiverretulla tai kirjoitetulla signeerauksella ja/tai Falcon merkillä, osaa ei. Joissain on vain merkintä Hand Made in Finland. Myöskään Arabian tai Kupittaan Saven kaikkia nukkeja ei signeerattu. Tunnistamista vaikeuttaa myös se, että esimerkiksi Kupittaan Saven esineisiin liimattu tarra on saattanut irrota. Pohjassa voi lukea Made in Finland. Muttei välttämättä. Olen törmännyt tarrallisiin Kupittaan saven hahmoihin, joiden pohjassa ei lue mitään.

 

Riippumatta siitä, onko kyse tehtaasta tai yksityisestä tekijästä, pohjassa voi lukea Hand Made In Finland. Kyseinen merkintä ei siis automaattisesti viittaa mihinkään tehtaaseen. Olen itse hyvin varovainen nähdessäni nuken, jossa ei ole tunnistettavaa tehtaan merkintää. Työntekijätkin vaihtelivat tehtailta toiselle, myös tekijän "kädenjäljen" tai signeerauksen perusteella tehtaan tunnistaminen on haastavaa. Hyvin myynyttä tyyliä myös imitoitiin.

Sama taiteilija saattoi myös signeerata vaihtelevin tavoin. Avioituminen saattoi muuttaa nimikirjaimia. On myös mahdollista, että siirtyessä tehtaalta toiselle nimikirjoitusta ja signeeraustapaa vaihdettin.

Esimerkiksi mystinen AS-signeeraus tulee vastaan hyvinkin erilaisten ja eri tehtaiden nukkien kohdalla. Hannele Nymanin artikkelin tiedon mukaan Aune Siimes olisi työskennellyt Arabian nukkeosastolla. AS saattaa viitata häneen. Toisaalta nimikirjaimet ovat yleiset ja AS signeerauksen takana ei välttämättä ole vain yhtä henkilöä, vaan useampi samoilla nimikirjaimilla varustettu tekijä käytti samaa signeerausta.

Erikoiset tonttufigurit, jotka signeerattu pelkästään kaivertamalla AS.
Sama signeeraus, eri tyyli. Tämä nukke mitä todennäköisimmin Falcon. Falco käytti kyseistä puolipyöreää Hand Made in Finland stanssia. Kuva: Fiona Tharmaratnam
Jälleen eri tyyli, Signeerattu AS. Kuva: Leena Latoneva.
Hellyyttävä Falcon peikko AS tai TS signeerauksella. Kuva: Kirsi Kohonen.
Tässä Falcon nukkeja. Signeerattu AI/ RRK. Merkintä on Falcolle poikkeuksellinen.Yleensä näkemissäni nukeissa on vain yksi signeeraus. Todennäköisesti Raija Rauanheimo Kojonen on suunnitellut nuket ja koristemaalari koristellut hänen ohjeittensa mukaan.

 

Kupittaan saven nukkeja. Niitä teki mm. Okki Laine ja joidenkin tietojen mukaan Svante Turunen. Mikäli nukkeja maalasi useampi henkilö, niitä ei signeerattu.

 

 

Joissain Arabian nukeissa on näin tunnistettava leima, muttei signeerausta. Joskus toisin päin.

 

Tässä Arabian nukentekijöiden signeerauksia, sekä Arabian nukeista löytyneitä signeerauksia :

Eva Bruun, sign Eva 1947 EB

Anna-Liisa (Annu) Eriksson sign AE, 1944-49

sign BE

Liisa (Larsen) Hallamaa sign LH 1945-47, 1950-71

Ann-Maj Helpiö (Alen)sign A-M Helpiö, AMH, AMA, 1949-52

Anita Hult sign Anita Hult 1951-52

sign A-M.K Ann-Mari Korpisola? (Elgström) 1955-62

Anja Kuusk sign A.KUUSK, AK 1949-55, 1957-74

Ann-Mari Linqvist sign A-M L, 1945-48

Sirkka Louhi (Junnola) 1947-53, 1960-74

Teija von Liders 1951-53

Martina Meinander 1947-49

Berta Norrback sign BN 1945-47

Ilona Lemmetty Peltonen 1947-1950-luku

Rachel Pulkkanen (Englund) sign Rakel Pulkkanen 1948-53

Kristina Roos sign K.ROOS 1948-55

Anna-Liisa Vainio (Forsström) sign A-L VAINIO 1947-55

Saga M. Virtanen sign M 1950-51

(Ylläolevan luettelon on koonnut Hannele Nyman, alla lisää löytämieni Arabian leimalla olleiden figuurien signeerauksia. Siis vain figureiden, joissa selvä Arabia-kirjoitus tai leima. )

sign BA

sign BN

sign B.S. Birdie Sahlberg?

sign RG

sign. T.Laakso

 

 

 

Falcon Nukentekijöiden signeerauksia:

(kokoomani signeeraukset ovat nukeista, joissa lisäksi myös Falcon leima tai ne kuuluvat Designmuseon Falco-kokoelmaan)

sign AA

sign AH

sign AI

sign AS

sign AT

sign. BL

sign HT

sign HL

sign HH

 sign HV Hugo Vartiainen (tehnyt ainakin sinisavilaattoja naishahmoilla, ei välttämättä nukkeja)

sign M, (saaga M Virtanen?)

Majlis Vasenius? sign MV

sign MVY

sign MIA

Aune Paulin sign Pau

sign PE

sign PV

Raija Rauanheimo-Kojonen, sign RRK

sign RRP

sign RL

sign RL-T

sign TL

sign TS (epäselvä)

sign ST

sign OU

 

(Rauanheimo Kojosen pojan mukaan myös taiteilija, jotka signeerasi työnsä Piu valmisti nukkeja)

 

Lähteitä:

Arabian nukkemaakarit, Keräilyn Maailma 2/2000

Keräilijän Aarteet, Kupittaan Savi

"Keramiikkataiteilija Anja Kantor on kotoisin Pyhäjoelta." Pyhäjoen Kuulumiset 6.8.2003

Kiitos avusta ja kuvista kaikille Figuurien keräilijöille ja eri messuilla figuurien myyjille, jotka kuvasitte tai annoitte kuvata hahmojanne ja jaoitte tietojanne. <3

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa