Jos matkustat Barcelonaan, kannattaa tutustua kaupungin "oman pojan" Joan Miron (1893-1983) taiteeseen. Barcelonan Miro-museo on kokemisen arvoinen. Se on puhdas modernistinen rakennus Montjuic-kukkulan laella, josta aukeaa huikeat näkymät yli Barcelonan. Museossa on paitsi Miron töitä myös vaihtuvia näyttelyitä. Miro oli uskomattoman tuottelias taiteilija. Säätiön hallussa ovat hänen lukuisat piirroksensa, luonnoksensa, muistivihkonsa ja kirjeenvaihtonsa.

Miron taide saa minut aina hyvälle tuulelle. Ne sykkivät huumoria, elämäniloa ja erotiikkaa, mutta löytyy niistä myös synkempiäkin sävyjä. Miron varhaisissa töissä näkyy Cezannen ja fauvismin vaikutus. Hän imi myös vaikutteita katalonialaisesta taiteesta. Myöhemmin hän työskenteli myös Pariisissa tutustuen aikakautensa merkittävimpiin taidemaalareihin kuten Picassoon ja dada-suuntauksen jäseniin. Tunnetuin Miro on kuitenkin surrealistisista maalauksistaan ja veistoksistaan. Hän teki myös kollaaseja, muttei koskaan ottanut askelta täyden abstraktion puolelle.

Miron nuoruuden ajan töistä minuun vaikutti voimakkaimmin kuva pikkutytöstä, jolla oli pistävän terävä katse. Kuvan mallina oli istunut Mont-Roig kylän tyttö nimeltään Consol Boquera. Kuva ei ollut mikään tavallinen lapsimuotokuva pehmeine piirteineen, vaan siinä istui itsetietoinen nuori tyttö. Tytön kasvojen kuvaustavan viivamaisuudessa ja tyylittelyssä oli muistumia japanilaisista puupiirroksista. Myös hänen hiuslaitteensa viittaisi itämaihin. Frontaali asento ja silmien kuvaustapa paljastaa, että Miro oli hakenut vaikutteita myös vanhoista pyhimyskuvista. Kuten aina muotokuvan kohdalla, mietin sitä katsoessani, millainen oli kuvattavan elämä? Oliko hän voimakas persoona, kuten muotokuva antaa ymmärtää? Elikö hän koko elämänsä samassa vuoristokylässä synnyttäen liudan lapsia ja unohtaen, että oli joskus istunut taiteilijan mallina? Tiesikö hän, että hänen muotokuvastaan tuli kuuluisa ja tuhannet ihmiset katsoivat sitä vielä sata vuotta myöhemmin museon seinältä?






Miro-Museo Fundacio Joan Miro
Miron töitä ei museon sisällä saanut kuvata, joten taulujen kuvat ovat postikorteista.