Wanhan Sataman antiikkiaarteita

 

Wanhan Sataman antiikkimessut ovat muodostuneet jonkinlaiseksi käsitteeksi antiikinharrastajain keskuudessa. Muutaman vuoden tauon jälkeen ihastuttava makasiinihalli täyttyi jälleen antiikista, taiteesta, designista ja vanhoista tavaroista.

Tässä poimintani.

Brummer & Brummerilla oli myynnissä Tapio Wirkalan Rosenthalin kaunis Century-kahviastiasto, jonka Helios-nimisen koristeen on suunnitellut Rut Bryk. Helios viittaa tuleen, klassiseen elementtiin, joista muut ovat maa, vesi ja ilma.
Samaan astiastoon Bryk suunnitteli myös kaksi muuta koristetta: vettä symboloivan Aquariuksen ja ilmaa symboloivan Cumuluksen. Kuvassa Cumulus-koristeinen lautanen.
Huomaa, miten kauniisti valo tulee astiasta läpi. Kuppi on valmistettu jonkinlaisen piikkimuotin avulla, lasitus on paikoin ohuempi ja paksumpi. Läpikuultava efekti muistuttaa etäisesti riisiposliinia.
Hieno huuva Galerie 1900-osastolla. Sopisi jugendkotiin.

 

Rintakoruja käytetään aivan liian vähän. Ihastuin tähän kukka-aiheeseen. VSE:n osasto

 

Kauniit maljakot ja kannu T:mi Heikki Jääskön osastolla. 72 euroa maksava vihreä maljakko on englantilaisen Burgess & Leigh -tehtaan, toisten valmistajista ei tietoa. Vaaleanpunaisen hinta 155 euroa, kannun 95 euroa.
Ihana vanha teensäilytysrasia toimisi vaikka leipälaatikkona. Art.fi:n osastolla
Sulhasen työnäytteet, kauniit rukinlavat ovat taidokasta käsityötä. Paitsi morsiuslahjoina, niitä käytettiin myös onnittelulahjoina. Art.fi.
Tea for you Monsieur Poirot? Art deco -kannut Cultware oy:n osasto.

 

Möhömahainen rokokoolipasto löytyi Kruunun antiikin osastolta. Myyjä kertoi sen olevan turkulaista alkuperää 1750-60-luvulta. Hintaa vihreällä kaunokaisella oli 2250 euroa.
Antiikkiliike Anna-Stinan kaapit olivat täynnä aarteita.

 

Vanhoissa esineissä on paljon kauniita yksityiskohtiä. Antik Lindbergillä ihastuin vanhan tuolin koristeeseen.
Wanha Satama loi ihanan miljöön esineille. Ajanpatinan osasto.

 

Eräs hienoimpia löytöjä oli Eliel Saarisen suunnittelema jugendkaappi, joka oli aikoinaan ollut osa Hvitträskin kalustoa. 19 000 euroa. Schulmanin taide- ja antiikkiliike
Kaapin provenienssi oli selvitetty Hvitträskiin saakka. Schulmanin taide- ja antiikkiliike.

 

Kaunis vanha peilipari, 1400 euroa. Toisessa koristeena nuorukainen, toisessa hieno nainen. Schulmanin taide- ja antiikkiliike
Kätevä kooltaan muuntautuva alunen, jolle voi laskea suuremmankin rarjoilukattilan. KooPernu

 

J. Lammin osastolla oli kaikenlaista kiinnostavaa Chancay-kulttuurin hautatekstiilien fragmenteista "vanhoihin esineisiin sieltä ja täältä".

 

Antik Helenin osastolla oli jo joulutunnelmaa

 

Tämä kiinnostava peili on päällystetty nahalla, ja koristeet on maalattu sen päälle. Peili on todennäköisesti 1900-luvun alusta, siinä on sekä jugendin että art decon henkeä. Hinta 850 euroa. Antiikkiliike R. Muuri.

 

Olen karkkilakossa, mutta tämän Brunbergin makeisautomaatti sopisi kyllä meille. Hinta 750-850 euroa. Antiikkiliike R. Nevalainen.
Ihana leipomorinkilä sopisi jonkun kahvilan yhteyteen. 1350 euroa, Antiikkiliike R. Nevalainen

 

Vaikka messuilla antiikki oli huomattavasti painottunut, oli myynnissä myös vintagea. Antiikkilöytö Valli & Selinin osasto.
Meriantiikkia Merentuomaa-osastolla.

 

Occasionin osastolla hurmaannuin tähän lampettiin. Ikäväkseni se maksoi 520 euroa, joten se jäi vielä odottamaan, josko joulupukki ymmärtäisi tuoda sen minulle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa