Designmuseolla avautuu perjantaina näyttely, jossa tunnetut ja vähemmän tunnetut keräilijät esittelevät aarteitaan. Esineet ja kokoelmat ovat upeita ja on hienoa saada kerrankin näyttely heistä, joille esineet ovat intohimo. Keräilijöitä on valittu laidasta laitaan, samoin keräilykohteita. Löytyy uniikkiesineitä, antiikkiryijyjä, lenkkitossuja, muumimukeja, tiikkiastioita ja suomalaista käyttödesignia. Paitsi itse esineet, myös tarinat siitä, miksi keräillään, herättivät kiinnostukseni.

Syitä keräilyyn on useita varmasti yhtä monta kuin keräilijöitäkin.
Keräily voi olla lähes pakkomiellettä vastaava intohimo, elämäntapa ja harrastus. Joku keräilee "pelastaakseen" joko muiden ylenkatsomat esineet joutumasta hukkaan tai ostaa kansallisaarteet, jotta ne eivät päätyisi ulkomaille. Salapoliisiluonteelle keräily on tutkimusmatka sekä mahdollisuus oppia taiteesta ja taiteilijasta. Yksi rakastaa tonkia kirpputoreja etsiessään puuttuvaa palasta kokoelmaansa, toinen taas nauttii kansainvälisten huutokauppojen tiiviistä tunnelmasta.
Kun omaisuutta on karttunut tarpeeksi, keräily ikään kuin kuuluu asiaan. Se voi olla tapa korostaa statusta, tai toteuttaa kulttuurisia tai esteettisiä päämääriä. Mielummin sitä toki katsoo kauniita esineitä vitriinissä kuin arvopapereita kassakaapissa. Jollekin keräily voi olla siinä sivussa myös sijoituskohde. Tosin sellainen, jota ei lähtökohtaisesti koskaan myydä.
Ehkä meistä kaikista löytyy pieni keräilijä? Se pikkupoika, joka keräsi purkkapakettien tarroja. Tai mummin pitsiliinoja ja pellavapyyhkeitä tallentava perheenäiti. Keräily voi olla pienimuotoista vaatimattomalla budjetilla tai päinvastoin. Joillekin keräilyn lähtökohta voi olla harvinaisuus, laatu tai arvo. Toiselle taas arjen katoavien tavaroiden taltiointi voi olla sysäys keräilyyn. Moni aloittaa keräilyn jostain esinetyypistä, taiteilijasta tai valmistajasta ja keräilyn karattua käsistä päätyy lopulta keräilemään laajemmin esimerkiksi suomalaisen muotoilun kultakautta.
Keräily ei opeta pelkästään muotoilusta, taiteilijasta tai estetiikasta. Esineet kertovat arjen historiasta, loisteliaista triennaalivoitoista ja tarinaa myös suomalaisuuden luomisesta. Esineet tuovat mieleen muistoja ja niiden avulla hahmottaa myös miten maailma on muuttunut.
Osa keräilyn riemusta on kokoelman hiljalleen kartuttaminen. Täydellinen kokoelma on unelma, jota kohti pyritään. Täyttymättömänä se pitää kiinnostusta yllä, koska täydellistä kokoelmaa tuskin koskaan voi saavuttaa. Todellinen keräilijä nauttii löytöretkistä. Entäpä mitä tapahtuu kun kokoelma on valmis?










Designmuseon Keräilijät ja kokoelmat aukeaa huomenna perjantaina 25.10.2019. Mukana myös useita muita huippukeräilijöitä ja heidän aarteitaan sekä museon omaakin kokoelmaa: harvinaisia värejä, koe-eriä ja myös väärennöksiä.
Lämmin suositus esineitä ja keräilyä rakastaville!
