Vietimme upean kesäisen päivän Raaseporissa Mustion linnassa ja sen puistossa. Minulla oli ilo saada oppaakseni Jouko Kiviranta, joka kertoi elävästi Linder-suvun vaiheista. En paljasta tässä kaikkea, jotta myös sinulle jää tarinoiden kokemisen ilo, mikäli päätät pistäytyä linnassa.
Mustion linna puistoineen on upea esteettinen elämys. Minulle kartanot tai linnat ovat kuitenkin paljon enemmän kuin pelkkiä seiniä ja arkkitehtuurisia kokonaisuuksia, ne ovat miljöitä, joihin ovat jättäneet jälkensä niissä muinoin eläneet ihmiset. Ikään kuin jotain heistä eläisi paikassa yhä.
Paikat ja esineet alkavat elää eri tavalla, kun niihin liittää tarinoita menneisyydestä. Mustion linnan historiaan liittyy monta kiehtovaa ihmiskohtaloa, merkkimiehiä ja kauniita naisia. Myös siinä, miten linna aikoinaan menetettiin ja myöhemmin ostettiin takaisin suvulle, on jotain kohtalonomaista.
Hjalmar Linder myi kartanon Suomen Finanssiosakeyhtiölle, mutta se ostettiin pian sen jälkeen vuonna 1920 suvulle takaisin. Tätä ei kestänyt kuitenkaan kauaa, ja 1940-luvun jälkeen linna ei ollut enää suvun hallussa. Lapsuutensa linnassa viettäneelle Magnus Linderille (1929–2016) linna oli paratiisi. Voi vain kuvitella, miltä sen menettäminen on tuntunut. Kuin parhaimmissa saduissa konsanaan, Mustion linna kuitenkin palautui suvulle Magnus Linderin ostaessa sen takaisin vuonna 1987.
Tuolloin Linna oli surkeassa kunnossa: mm. yläkerran vintille levitetyn pressun päälle oli muodostunut talvisin sisäluistinrata. Valtava kunnostusoperaatio kesti vuosia. Vuotava, romahtamaisillaan oleva katto korjattiin, upeita parketteja peittäneet muovimatot revittiin irti ja mädäntyneet eristeet vaihdettiin uusiin.
Ostohetkellä linnassa ei ollut jäljellä juuri lainkaan sinne kuuluneita vanhoja esineitä. Osa kaakeliuuneistakin oli purettu. Magnus Linder puolisoineen alkoi sisustaa linnaa kustavilaiseen henkeen. He loivat linnaan upea kokonaisuuden, jossa yhdistyvät suvun perintöesineet ja sinne hankitut huonekalut.