Antiikkimarkkinat ovat laajentuneet nettiin. Siellä ovat toimijoina kivijalkaliikkeet, vain netissä toimivat liikkeet, huutokaupat ja erilaiset kaikille avoimet myyntipaikat. Perinteistä antiikkibisnestä pidetään usein etäisenä ja jotenkin salaperäisenä, mutta netti antaa siihen moniäänisyyttä, avoimuutta ja arkisuutta.
Uskaltaako netistä ostaa, ja saako sieltä halvemmalla? Uskaltaa, mutta halvemmalla kuin mistä? Netti helpottaa vanhan tavaran hintavertailua, ja varmasti yksittäisen esineen voi saada edullisemmin kuin jostain toisesta paikasta. Mutta antiikki ja design eivät ole kuin päivittäistavarat, joita metsästetään tarjousten perusteella. Eihän?

Itse olen ostanut antiikkia ja designia huutokauppojen nettinäyttöjen perusteella, siis ilman että olen käynyt paikalla katsomassa esinettä. Niistä on tullut jokunen huti, mutta olen enimmäkseen saanut sitä mitä olen ”tilannutkin”. Mielestäni netillä on eräs hintavertailua merkittävämpi etu, se nimittäin avaa väylän lähes loputtomilta tuntuvien mielenkiintoisten esineiden valikoimiin eri puolilla maailmaa.

Netti on demokratisoinut antiikkimarkkinat, mutta en silti toivo, että perinteiset kivijalkaliikkeet katoavat. Ne ovat kaupunkikulttuuria, paikkoja joissa voi ihailla kauniita ja erikoisia esineitä, joita ei enää valmisteta. Kauppiaan tietotaito on usein lyömätön alalla. Siksi aion asioida kivijalkaliikkeissäkin. Sitä paitsi, esineen koon, kunnon ja olemuksen näkee parhaiten livenä, kaupan päälle saa kauppiaan asiantuntemuksen.


Antiikkia netissä
Bukowskis Market
Huuto.net
Tori.fi
Romuritari
Fasetti
Krookilan Wanhat Kupit
Antiikkiliike Wanha Elias
Wanhat Kupit -verkkokauppa
Astiataivas
Laatutavara.com
Hörviäine
BelAntico
Verkkokauppa Tmi Mistraali
Tolkontiikki
One Way to Design
Muistojen Design
Antiq.fi
Ajattomat astiat
Stadin design
Barnebys.se