Vintagen viemää

 

Saavuin lauantaina, aamupäivällä helteiseen vanhaan tehdasmiljööseen Hiedanrantaan Tampereelle. Siellä, "Kuivaamossa", entisen sellutehtaan kuivauskonehallissa, vietetään tänä viikonloppuna Vinstage-Vintagetapahtumaa ensimmäistä kertaa. Kuivaamoa on mahdollista vuokrata erilaisten tapahtumien pitopaikaksi. Rujon romanttinen miljöö oli kyllä poikkeuksellisen hieno ja sopi mainiosti kierrätys- ja vintagehenkisen happeningin pitopaikaksi.  Mitä alueelle tapahtuu tulevaisuudessa, on vielä kehittelyasteella.

Taide oli vallannut vanhan tehdasmiljöön.
Myös sisätiloista löytyi huikea Samuli Kivinummen Hall of Fame taideteos, joka oli tehty Spraypurkeista, jotka oli kerätty Tampereen tulitikkutehtaan ja kattohuopatehtaan alueelta vuosina 2014-17

Ihan pelkästään vintagen perässä en sentään Tampereelle ajanut, vaan mieluisa tehtäväni oli haastatella messuilla Maria Ekman-Kolaria kesäkuussa ilmestyneen "Antiikkia, ostajan opas"- kirjan tiimoilta. Juttelimme messulavalla mukavia mm. antiikin "trendeistä" sekä Maria Ekman-Kolari havainnollisti, millaisiin asioihin asiantuntija esinettä tarkastellessa kiinnittää huomionsa. Esinehän kertoo tarinoita leimojen ja merkintöjen kautta. Mutta se kertoo myös omaa käyttöhistoriaansa paitsi valmistustavan kautta, myös siihen lisättyjen korjausten ja maalikerroksien kautta, jopa tuoksullaan.

Antiikkia-ostajan opas kertoo mukaansatempaavalla tavalla antiikista, tyylisuunnista ja siitä, mitä tulee huomioida antiikkia ostettaessa. Bonuksena kirjassa oli myös mielenkiintoisia tarinoita antiikin maailmasta.

Toki ehdin myös kierrellä tapahtumassa. Paikalla oli näytteilleasettajia laidasta laitaan. Oli antiikkia, vintagehuonekaluja, vaatteita ja asusteita. Oli tuunattua, korjailtua ja uusiokäytettyä. Hyväntuulisessa tapahtumassa kävi ilmi, että ainakaan tässä tapahtumassa tiukkoja rajanvetoja eri genrejen välillä on turha käydä. Antiikki- retroilu ja vintagemaailma löivät tapahtumassa mukavasti kättä päälle ja samalla osastolla saattoi törmätä arabian kuppeihin, antiikkiseen kaappiin ja tuunattuun teollisuusvalaisimeen. Myös käsityöläisten iso osuus messuilla verhoilijoista korutaiteilijoihin oli piristävä lisä.

Vaikka olen ostolakossa, "sorruin" VenttiDesignin pääosin vanhojen nahkatakkien kierrätysnahasta valmistettuihin korvakoruihin.

 

Bloun upeat valaisimet ottaisin kotiini milloin tahansa.
Let´s play...
KatjaKoon tekstiilit ovat afrikkalaisten naisten valmistamia. Eettisten ja ekologisten näkökulmien ohessa tekstiilien ihanat värit sopivat myös hillityn skandisisustuksen kaveriksi.

Mukava, ehdottomasti tutustumisen arvoinen tapahtuma on auki myös sunnuntaina 13.8. 2017 klo 11-17

Lielahdenkatu 10, Kuivaamo, Tampere

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa