Ihana Vintagepuoti

 

Kalliossa, Kaarlenkatu 10 sijaitsee mitä suloisin vintagekauppa. Kaupan ikkunassa lukee Frida marina, mutta kyseessä on kolmen naisen omien yritysten Vintage Style Events eli VSE, Frida marina ja Pieni Sydän yhteenliittymä.

Tiia van Meter pitää Pieni Sydän secondhandia, Amanda Kääriäinen pyörittää VSE eli Vintage Style Eventsiä ja Maria Mäkinen on nainen Frida marinan takana .

Jokaisella toimijalla on hieman oma alueensa. Uusin tulokas Vintage Style Events on keskittynyt esineisiin, jotka sopivat kotiin tai juhlaan. Myynnissä on sekä  ihania pieniä kattaukseen sopivia herkkuja että sisustuksellisia yksityiskohtia, valaisimia ja huonekaluja.  Esineet ovat 1900-luvun alusta 1970-luvulle. Amanda Kääriäinen on myös tuttu eri tapahtumien kuten Fiskarsin Antiikkimessujen tai Bank Antiques tiimoilta.

Arabian astiat ja kauniit aterimet VSE.
Upeat korvakorut, VSE.Kuva Antti Kaijalainen

 

Marian Frida marina on kauniita  vintagevaatteita 1940-80-luvuita. Osa vaatteista on boho-chic henkisiä, osa suurikuosista väri-ilottelua 1970-luvulta. Maria vinkkaa, että vintagepukeutumisen ei välttämättä tarvitse merkitä sitä, että pukeutuu alusvaatteista asusteisiin aitoon vintageen. Vintagevaatteita voi käyttää piristeenä ja yksittäisenä mausteena arkipukeutumisessa. Frida marinasta löytyy vaatteita arkipukeutumiseen, mutta toki myös hurmaavia juhlamekkoja. Klassista jakkupukuosastoa on tarjolla vähemmin. Tyyli on rento ja hieman hipahtava. Maria sanoo, että vaatteet ovat tarkkaan valikoituja parhaita herkkuja, jotka tulevat pääasiassa yksityisiltä, suomalaisilta asiakkailta.

Kysyessäni, mitä liikkeen asiakkaat hakevat, naiset kertoivat jonkin verran kysyttävän folkmekkoja, villakangashousuja sekä vaikkapa "momjeanseja". Moni kuitenkin tulee liikkeeseen  -aivan kuten minäkin -etsimään aarretta: löytyisikö hyllyistä tai rekeistä jotain sellaista, mitä muualta ei saa?

Modell Wigosin suloinen takki.

Rekit pursuivat pienten vaatetehtaitten kauniita asuja. Lappuja tutkaillessa löytyi mm. Lollipopia, Tiinaa, Kaisu Heikkilää, Piiaa ja Paulaa ja vaikka mitä. Maria huomautti, että suomalaisesta vaateteollisuudesta 1950-luvun lopusta 80-luvulle tiedetään valitettavan vähän. Tunnetuimmat Marimekot ja Vuokot ovat toki saaneet paikkansa vaatetusteollisuuden historiassa, mutta on paljon pienempiä toimijoita, jotka ansaitsisivat myös tulla "nostetuksi esiin". Pienten tehtaiden suunnittelijatkin ovat jääneet unholaan.

Barbarellan pirtsakka asu.
Piia ja Paulan mekko. 75 euroa.
Lisäksi myynnissä on Mamaha-mallisto: vintagekankaista, vanhoilla kaavoja mukaillen valmistettuja mekkoja. Yksityiskohdatkin on tarkoin harkittu: napit ja vetuketjutkin ovat vintagea.

Pieni Sydän Secondhand on puolestaan astetta minimalistisempi ja "trendikkäämpi". Tämä lainausmerkeissä, sillä trendikkäämpää kuin vintage tuskin tällä hetkellä onkaan. Trendikkyydellä viitataan kuitenkin vaatteen ulkonäköön: Tiia kertoo valitsevansa vaatteet ennenkaikkea vaatteen itsensä, ei aikakauden perusteella. Myös kansainväliset merkit olivat edustettuna, mutta Tiia painotti, että vaikka hänellä on heikkous 1980-luvun Dioriin, tarjolla on paljon myös ns. "nimettömiä" vaatteita.

Etummaisena violetti Vintage Dior 195 euroa.
Joutselan leninki oli mielestäni aivan ihana. 55 euroa.
Kevääksi Kenzon rotsi, 95 euroa

Lähdin liikkestä hymy huulilla, vaikken tällä kertaa mitään ostanutkaan. Päällimmäinen fiilis liikkeessä oli elämänilo. Naiset selkeästi rakastivat sitä, mitä tekivät. Vintage oli paitsi työ, myös elämäntapa 

 

Ps. Frida marinassa toimii myös kirpputori, jonne voit tuoda omia vaatteitasi myyntin. Niiden ei tarvitse olla vintagea. Toisin kuin tavalisella itsepalvelukirpputorilla Frida Marine huolehtii pisteesi siisteydestä.

Frida marina Kaarlenkatu 10, Kallio, Helsinki

 

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa