Hangon Graniittilinnan aarteita

 

Innostuin suuresti kuullessani, että Hankoon oli elokuun ensimmäisenä viikonloppuna tulossa keräilytapahtuma. Vihdoinkin, mietin, nyt Hanko-kesistäni ei puutu enää mitään. Mainoksissa tapahtuman kerrottiin sijoittuvan "Graniittilinnaan". Itselleni rakennuksen nimi ei heti auennut enkä osannut paikantaa sitä minnekään. Kysyessäni monelta hankolaiselta, missä "Graniittilinna" sijaitsee, eivät he tunteneet rakennusta sillä nimellä.

Kyseessä oli kuitenkin tuttua tutumpi vanha teollisuusrakennus Hangon hienoimmalla paikalla, makasiinien ja sataman vieressä. Nykysilmään karunkaunis, suuri-ikkunainen kivinen rakennuskompleksi ei tuo mieleen tehdasrakennusta, vaan pikemminkin robustinkauniin "linnan". Olikin ilahduttavaa, että keräilymessut pidettiin juuri tässä rakennuksessa, ja sen potentiaali erilaisten tapahtumien, pop-up kauppojen tai kunnostuksen jälkeen vaikkapa myymälöiden pitopaikkana saisi tulta alleen. Suuret ikkunat valaisivat sisätiloja ja esineet suorastaan loistivat karunkauniissa miljöössä.

Hangon Osakeyhtiö Granitin varhaiset teollisuusrakennukset sijoittuvat satama-alueelle. Kivihiomorakennus valmistui vuonna 1896 Eteläisen Makasiinikadun varrelle, sittemmin siinä toimi myös höyrykattila- ja konehuone. Kivinen rakennus samalla toimi myös eräänlaisena yrityksen taidonnäytteenä, käyntikorttina. Nykyään alue on kulttuurihistoriallisesti arvokas.

 

Luonnonkivestä valmistetun rakennuksen on suunnitellut arkkitehtitoimisto Grahn, Hedman & Wasastjerna.

 

Rakennusta on jatkettu myöhemmin 1900-luvulla. Kuvassa Albert Holmlundin tiilinen lisärakennus, varasto- ja kaiverrustyöpaja. Tällä hetkellä rakennus on tyhjillään, viimeeksi siinä on toiminut ravintola Tivoli, joka oli nuorison suosiossa.

Itse tapahtuma oli monelle hankolaiselle ja kesähankolaiselle jäänyt hieman pimentoon, sillä tapahtuma järjestettiin Hangossa ensimmäistä kertaa. Etukäteen pohdinkin, millaista tavaraa siellä olisi kaupan. Astuessani sisään en pettynyt. Hain tavaraa kesähuvilallemme, pihasaunaan ja omien astia- ja lasisarjojeni täydennykseksi. Juuri sen kaltaista tavaraa täällä olikin tarjolla. Kauppiaiden mukaan myös  ryijyt ja räsymatotkin sekä pienet huonekalut tekivät hyvin kauppansa. Jos jotain saisi toivoa, ehkä vanhempia hankolaisiin 1800-luvun villoihin sopivia huonekaluja sekä meriantiikkia olisi voinut olla enemmän?

Tällaiselle tapahtumalle vauhdikkaan Poker Run viikonlopun vastapainona on ihan varmasti oma kysyntänsä. Myyjiä olisi mahtunut sisä- ja ulkotiloihin vielä enemmän, mutta toivottavasti ensi vuonna sekin korjaantuu.

Keräilyexpo on auki tänä viikonloppuna 5-6.8. 2017, la-su klo 10-16.

Sisätiloista oli kauniit merinäkymät.

 

Kaupan oli 1950-60-lukujen huonekaluja Huutokauppatalo.fi-osastolla.

 

Helena Tynellin ihana Palkki.
Kenties vanhasta aluksesta peräisin oleva astiasto sopisi monen merikarhun veneeseen.
Saunaneteiseen kaunis hyllykkö Käytetyn Tavaran Funktio osastolta.

 

Nostalgiset omenamukit.
Samalta osastolta löytyi myös tämä hauska Super Lilliput-laatikko, joka sopisi vaikka aikakausilehtien tai polttopuiden säilytykseen. Pohdimme, onko se kuitenkin alun perin ollut sikarien kuljetuslaatikko. Tietääkö kukaan?
Nämä vaiteliaat ja ahkerat kaverit sopisivat hyvin huvilan eteiseen.
Muistan vanhempieni mökillä vastaavien lyhtyjen olleen käytössä vielä 1980-luvulla. Nyt näkisin ne saunaneteisessä.
Severin Hansenin kaunis yöpöytä
Francesca Mascitti-Lindhin upea vati.
Voiko metsästyskauden teemaan löytää tyylikkäämpää juomapulloa?
Mökkilasiston täydennystä.
Rörstrandin Mon Amie on suosikkini.
Ostin itse Kaloritaulukko-pyyhkeen. Se muistuttaa hyvin kesäherkuttelun jälkeisestä elämästä.

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa