Järvenpään antiikkimessut hurmasivat

Kolme innokasta keräilijää ajoi sunnuntaiaamuna läpi tuulen ja tuiskun kohti Järvenpäätä. Jokaisella meistä mielessään tarkat speksit siitä, mitä etsi ja haki. Ja kuten niin monesti aiemminkin jokainen meistä löysi jotain itselleen mieluisaa.

Matias 6 v rakastaa kuutteja. Hän löysikin pienen posliinikuutin. Kuutin pyrstöstä löytyivät kirjaimet Kyd. Tunnistaako joku?

 

Mieheni työskentelee Mestaritalossa, joka on entinen Fazerin konttori. Hän keräilee Fazeriin, Hankoon ja Hangon keksitehtaaseen liittyvää tavaraa.
Alakerrassa oli myynnissä 10 e, 20 e ja 60 e pöydissä kaikenlaista kiinnostavaa. Lampettipari olisi sopinut kesäkotimme kaunistukseksi, 60 e kpl.
Vanhat purkit ja rasiat houkuttelevat minua. Ne voisi täyttää kaikella sillä tilpehöörillä, joka muuten jää pöydän ”somistukseksi”. Purkeissa on myös lasikannet, joten nopealla vilkaisulla näkisi heti mitä etsii. Yksityinen myyjä.
Tämä Cloetta suklaarasia vanhoine suloisine suojapapereineen melkein päätyi ostoskoriini.
Tanskalainen Björn Wiinblad on suosikkejani. Tässä hänen ilmansuuntia kuvaavan seinätaulusarjansa ”West” eli länsi. Romua ja romantikkaa osasto

 

Valaisimia ja kauniita sommitteluja, yksityinen myyjä.
Pentti Kujalan mukaan tämä Ornon valaisin koottiin magneettipallo 13-040 valaisimen ylijääneestä metallista. Valaisinta on valmistettu myyntiin muutama sarja, joista osa annettiin eteenpäin yrityslahjoina. Valaisinta ei löydy Ornon luettelosta. (tiedot Keravan museo)

 

Kaunista lasia, mm. Kumelaa.

 

Ruotsalaisen kuvittajan Kerstin Frykstrandin (1901-1997) kauniit nostalgiset julisteet muistuttavat Jenny Nyströmin, Rudolf Koivun, Martta Wendelinin ja Elsa Beskowin töitä. Ajan muiston osasto
Frykstrand on opiskellut taidetta mm. Eero Järnefeltin ja Carl Wilhelmssonin johdolla. Frykstrand on kuvittamisen ohella asettanut näytteille myös öljy- ja akvarellimaalauksia eri taidenäyttelyihin Ruotsissa. Osto-ja myyntiliike Ajan-Muisto
Kaunista Kumelaa löytyi yksityisen myyjän osastolta. Eero Sallisen hopeakala on tehty menetelmällä, jonka hän oli kehittänyt Gustavsbergillä työskennellessään. Salaisuus valmistusmenetelmästä meni hautaan hänen mukanaan.
Josef Manuelin kauniit figuurit ovat keräilijöiden suosiossa.

 

Ajanpatinaa osastolla ihastuin todennäköisesti puhdetyörasiaan, johon oli yhdistetty taidokas metallityö. Puhdetyön takana luku ”Ainille jouluna 1947”. Minua jäi mietityttämään, mistä upea metallikoristelu on alunperin peräisin.
Ihanat Tapio Wirkkalan suunnittelemat omena korvakorut heiluisivat hauskasti liikkeen mukana. 490 euroa. Ajanpatinaa osasto. (Väriero johtuu valosta.)
Esteri Tomulan vuonna 1965 suunnittelema Pastoraalisarja on ajankohtainen myös uustuotantonsa vuoksi. Tekisi mieli kerätä koko sarja!
Nanny Stillin Riihimäelle muotoilema lasipullo 1372, 42 euroa, ei ollut hinnalla pilattu. Myyjinä Miklos Pöri ja Silja Salonen.
Hugo Vartiaisen Falcolle suunnittelema sinisavitaulu. Kauppahuone Annukka.
Antiikkiliike R. Nevalaisen osastolta löytyi tämä vanha hauska rasia. 45 euroa.
R. Nevalaisen osastolta löytyi myös kaunis Helanderin messinkivalimon kynttilänjalka.

Ai mitäkö itse löysin? Keräilen vähän kaikenlaista, joten messujen anti houkutteli kovastikin. Löysinkin mukavan esineen, mutta annan sen lahjaksi miehelleni, joten en viitsi sitä vielä julkaista. Niin, parhaista lahjoista pitää myös itse, eikö totta?

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa