Juhannustaikoja

Nuoret neidot ovat aina haluneet tietää tulevan sulhasensa henkilöllisyyden etukäteen. Tässä hyviä perinteisiä vinkkejä, miten asiasta voi saada selon. Otan tutkijan kriittisen asenteen taikoihin ja yritän päivittää niitä nykypäivään.

​

Yleisiä huomioita näin alkuun: taiat kytkeytyvät aika perinteisen suominostalgian ympärille: huojuvat heinäpellot, sauna ja kokko. Kaupunkijuhannusta viettävän täytyy soveltaa taikoja urbaaniin suuntaan. Suurin osa taioista on suunnattu naisille, miehille vastaavia taikoja ei jostain syystä ole. Mutta mikä estää miehiäkin kokeilemasta! Lisäksi tutkijaa kummastuttaa, miksi suuri osa taioista täytyy tehdä  alasti.

​

Osa taioista oli varsin uskottavia ja epäilemättä toimivia. Mikäli entisaikaan lähti keskellä juhannusyötä  alasti pyörimään heinäpeltoon ja sinne eksyi nuori mies, saattoi olla hyvin mahdollista, että  kohtaaminen johti avioliittoon kuten taiassa ennustetaan. Vastaava taika on juosta alasti saunasta alastomana ruisvainioille ja yhdeksännen ojan ylitettyä sulhasen pitäisi tulla vastaan. Tätä voi yrittää soveltaa kaupunkioloissa ja ylittää esimerkiksi yhdeksän viemäriä ja viimeistään silloin ainakin poliisi tulee vastaan.

Kuva: Sanna Mansikkamäki​
Kuva: Sanna Mansikkamäki​

Itse olen kokeillut kaivoon katsomista (hätätapauksissa myös lampi tai citysinkuille lätäkkökin käy), mutta sieltä ei kurkistanut takaisin kuin omat kasvoni. Todistettavasti olen kuitenkin naimisissa, joten tähän taikaan ei ole luottamista.

Tutkijaa hieman epäilyttää myös toinen  juhannussaunassa tehtävä taika, jossa piti takapuoli edellä kävellä halkopinoon. Jos osuu halkaistuun puuhun, on tuleva puoliso varattu tai leski, kokonaiseen halkoon osuva saa tämän varmasti omaksi. Saunapuut kannattaa siis hakata juhannussaunaan itse, jotta saa mitä tilaa.

​

Itse olen kokeillut myös monena juhanuksena kukkataikaa, jossa kerätään seitsemän -jossain päin Suomea yhdeksän- erilaista kukkaa hiljaisuuden vallitessa tyynyn alle. Tulevan elämänkumppanin pitäisi näyttäytyä unessa.  Mikäli ei ehdi tai jaksa kokeilla kukkien keräämistä, voi laiskempi laittaa toisen sukan väärinpäin jalkaansa. Tämän pitäisi ajaa saman asian.

Juhannuskokolla kannattaa olla myös tarkkana. Mihin suuntaan kokon kärki osoittaa, se pääsee seuraavaksi naimisiin. Minne suuntaan kokon savu leijailee, sieltä ilmansuunnasta tulevan elämänkumppani tulisi löytyä!

​

Jotta osaisi varautua häiden tarkkaan ajankohtaan, kannattaa kuunnella yöllä käen kukuntaa. Niin monta kertaa kuin käki kukkuu, niin monta vuotta on sulhon löytämiseen. Mutta ei huolta, jos ei käki ei sattuisi kukkumaan lainkaan, silloin löytyy sulho vielä tänä kesänä!

Hyvää Juhannusta!

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa