Karhunpoika tallustaa

Eläinhahmot ovat keräilijöiden ikisuosikkeja, mutta kuuluvatko Mikki Hiiri ja Aku Ankka faunaan vai fabulaan? Tässä ajankohtaisia löytöjä huutokaupoista.

Posliiniset eläinfiguriinit eli pienet veistokset tulivat Euroopassa muotiin 1700-luvulla. Tunnetuin valmistaja oli Saksissa sijaitseva Meissenin keramiikkatehdas, jossa posliinia opittiin valmistamaan ensimmäisenä Euroopassa.

Lienevätkö eläinveistoksien suosion taustalla olleet valistusajan tunneituimpiin filosofeihin kuuluneen Jean-Jacques Rousseaun ajatukset? Hän oli nimittäin sitä mieltä, että ihmisen tulee palata luontoon. Ehkäpä somassa posliinieläimessä oli valistuksen ajan ihmiselle luontoa riittävästi.

Meissenin papukaijoissa (kork. 12 ja 22 cm) on rokokoon henkeä, mutta ne ovat myöhempää tuotantoa 1800–1900-luvulta. 605 e, Bukowskis Market.

1700-luvun eläinveistokset olivat käsin tehtyjä uniikkeja taideteoksia, joilla koristeltiin palatsien juhlapöytiä. Eläinfiguriinit saivat pöydissä keskeisen paikan, ne olivat kattauksen centerpiecejä eli keskuskoristeita. Niiden periaatteena oli, että mitä komeampaa ja ihmeellisempää, sitä enemmän puhuttavaa ja hämmästeltävää.

Sarjatuotantoa ja porvariskotien lemmikkejä eläinveistoksista tuli 1800-luvun lopulla, jolloin sisustuksissa suosittiin ylitsepursuavaa tavaramäärää. Suomessa eläinveistoksien kulta-aikaa oli 1900-luku. Arabia ja Kupittaan Savi sekä lukuisat pienet keramiikkapajat valmistivat niitä sulostuttamaan sodista toipuvan kansan arkea 1940-luvulla.

Karhunpojan muotoilija jää tuntemattomaksi. Samantapaisia karhuja on suunnittelut ainakin Lea von Mickwitz. Valmistaja on joka tapauksessa Arabia. Vasarahinta 150 e, Hagelstam & Co.

Kotimaisista tekijöistä Josef Manuel oli yksi taitavimpia. Hänen Stuodio Keramos -pajastaan lähti hellyttäviä eläinfiguriineja lukuisiin suomalaisiin koteihin. Manuel perusti pajan yhdessä vaimonsa, keraamikko Valentina Modig-Manuelin kanssa 1940-luvulla.

Kuvaavaa on, että eläinveistokset takasivat keramiikkapajan toiminnan taloudellisesti. Manuelin muotoilussa oli kunnianhimoa, ja usein hänen eläinveistoksensa sekoitetaan Jussi Mäntysen töihin. Manuelin eläimet ovat säilyttäneet kiinnostavuutensa nykypäivään, mikä on niiden klassisen muotokielen ja tasokkaan lasituksen ansiota.

Josef Manuelin 1951 signeeraama ilvesfiguriini (lev. 35 cm) 400 e, Manuelin kamelinvarsa vuodelta 1945, 130 e, molemmat Hagelstam & Co.

Entä Mikki ja Aku? Vaikka eläimiä muodollisesti ovatkin, ne kuuluvat klassisiin fabuloihin eli faabeleihin eli eläinsatuihin, joissa eläinhahmot toimivat kuten ihmiset. Niin tai näin, Mikki-, Aku- ja muut Walt Disney -figuriinit ja -lelut ovat kovasti keräiltyjä. Varhaisista hahmoista voi joutua pulittamaan melkoisia summia antiikkimarkkinoilla, mutta on hyvä muistaa, että myös nykyajan Disney-tavara muuttuu tulevaisuudessa halutuksi. Mitä laadukkaampaa ja harvinaisempaa se on, sitä todennäköisemmin siitä tulee myöhemmin keräilykohde.

Minni Hiiri ja Mikki Hiiri -figuriini (kork. 40 cm) 1900-luvun jälkipuoliskolta 175 e. Tämä muovinen metrin mittainen Aku Ankka tulee Kiinasta, ja sitä on tehty vain 500 kpl. Niinpä sen hinta nousi 990 euroon. Molemmat Bukowskis Market.

 

Antti Kaijalainen

Antti Kaijalainen on Antiikki & Design -lehden toimittaja. Hän on kiinnostunut antiikista ja designista sekä kaikista niiden väliin jäävistä kiinnostavista esineistä.

Seuraa meitä somessa