Kaupunkikierros Maarianhaminassa

Makupaloja Maarianhaminan matkaltamme! Ole hyvä! 

 

Lähdimme Ahvenanmaalle vanhimpien lasteni kanssa. Poikani pelasi siellä Ålandia cup jalkapalloturnauksessa. Laivamatkalla kohti Ahvenanmaata ihailimme kaunista saaristoa. Kukin tavallaan.
Hotellimme sijaitsi vanhan kylpyläpuiston paikalla. Siellä oli kukoistuskaudesta muistuttamassa vanhoja jalopuita ja harvinaista kasvillisuutta sekä muutama kaunis rakennus. Kylpyläpuistossa sijaitseva entinen lääkärinasunto.

 

Empirehenkinen "Pub Bastu". joka toimi aikoinaan kaupungin saunana. Nykyään siellä voi kuulla niin kansainvälistä kuin paikallistakin musiikkia.

 

Aamuisin lenkkeilin tutkien kaupunkia. Hotellimme lähellä oli korkea näköalapaikka, josta avautuivat huikeat saaristomaisemat.

 

Suloinen vanha stuga. Ainoa säilynyt talo Övernäsin kylästä, jonka tienoille Maarianhamina perustettiin vuonna 1861.
Pelien välissä meille kanssamatkaajille jäi runsaasti luppoaikaa ja nappasin tyttäreni shoppailukierrokselle Maarianhaminan keskustaan. Pienen kauppakadun varrella oli paljon mielenkiintoista myös vintagen , designin ja vanhan tavaran ystävälle.

 

Viktors Crafts & Design liikkeessä oli upea miljöö. Saman katon alta sai paikallista käsityötä, koruja, vaatteita tai kupin kahvia. Kuvassa huovutustöitä tekevä Inger Nygård.

 

Viktor Crafts & Design liikkeessä Linda Karlssonin Labelled merkin vaatteet oli valmistettu kierrätyskankaista. Hyllyllä oli myös hauskoja auton turvavöistä valmistettuja laukkuja.

 

BroMark's liikkeessä oli myynnissä Gustafsbergin vanhoja mm. Stig Lindbergin suunnittelemia astioita. Ylärivillä mm. sinipalloista Adam & Eva- sarjaa (1954) sekä viivakuvioista Ribb-sarjaa (1955). Alahyllyllä lehtikuvioinen Berså (1961), joka on otettu uudelleentuotantoon vuonna 2005.

 

Second Hand Alicessa oli kauniita vintagevaatteita Pariisista kuten kuvan pitsiunelma, jonka juju oli se, että se olikin housuasu.
Intouduin itsekin kokeilemaan. Ylläni 1960-luvun mekko röyhelöineen suoraan Pariisista.
Tämä mekko 1970-luvulta on kuin suoraan Cannesista.
Rannalla oli pittoreski vanha Sjökvarteret, merikortteli. Se on elävä museomiljöö, josta löytyy mm. merikappeli, käsityöläisten puoteja, moottorimuseo, puuvene- ja laivatelakka.

 

Rakastan vanhoja aittoja ja venevajoja!

 

Herkuttelimme joka päivä. Keskustasta lempikahvilamme oli Bakarstugan, joka sijaitsi viehättävässä vuonna 1866 rakennetussa puutalossa. Tunnelmallisen kahvilan kakkupalat olivat suuria ja maittavia.

 

Kahvilainteriööri oli rakennettu pieteetillä ja ajatuksella.
Hieman keskustan ulkopuolella Norrgatan 15:ssä oli Svarta Katten kahvila. Tontin oli aikoinaan ostanut merenkulunopettaja Mathias Sjögren kahdeksalla ruplalla kaupungin perustamisvuonna 1861. Talon rakensi kirvesmies Karl W. Sundblom vuonna 1881, se on yksi kaupungin vanhimmista.
Vuonna 1883 taloon asettui suutari Ruskin kahdeksanlapsinen perhe. Perheen lapset koulutettiin: kahdesta tytöstä ja kolmesta pojasta tuli ylioppilaita. Suutarinlapsille se oli vielä tuolloin harvinaista. Suutari-isän työhuone oli keittiössä, josta leijui nyt houkutteleva kardemumman tuoksu.

 

 

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa