Brunch at A. Tillander's

"Haluan yhä olla oma itseni, kun jonain kauniina päivänä herään ja syön aamiaistani Tiffanylla"

 

Yläoleva lainaus on Truman Capoten novellista Aamiainen Tiffanylla.  Kirjasta on tehty myös Hollywood-glamouria henkivävä, Audrey Hepburnin tähdittämä elokuva Breakfast at Tiffany´s. Siinä unelmoitiin ja käytiin ikkunaostoksilla, "aamiaisella", New Yorkissa sijaitsevassa kuuluisassa jalokivikaupassa. Kun sain kutsun brunssille Helsinkiläiseen Alexander Tillanderin jalokiviseppäliike- ja koruateljeeseen, en voinut kieltäytyä. Tarjolla oli paitsi kuohuvaa ja purtavaa, myös todellista silmänruokaa.

Ihastuttava Mirva Saukkola kertoi tarinoita mm. jalokivitalojen historiasta ja vanhojen korujen tyylipiirteistä.

Upeiden antiikki- ja vintagekorujen maailmaan meitä opasti asiantuntevasti Mirva Saukkola. Hän kertoi, miten koruista heijastuu  hienosti menneisyyden zeitgeist. Art decoa henkivissä koruissa näkyy oman ajan ihannointi: innoitus korumuotoiluun saatiin esimerkiksi koneiden maailmasta tai moderneista rakennuksista kuten Chrysler Buildingista. Sota-aikana korutuotanto oli ymmärrettävästi vähäistä ja nousukautena koreiltiin lähes pröystäilevin suurilla koruilla eikä jalokivissäkään säästelty.

Bvlgarin massiiviset korvakorut. Korutalo tunnetaan rohkeasta värienkäytöstä. Näissä on selkeää 1980-luvun "Dynastia"-henkeä.

 

Korun arvoon vaikuttavat kivien puhtauden ja karaattien ohella mm. tunnettu talo, tekijä ja esineen taidehistoriallinen arvo. Mirva Saukkola kertoi, että tunnistettavissa tyylisuuntien ohella myös eri jalokivitalot ovat tunnistettavissa suhteellisen helposti.

Toisaalta esimerkiksi Tiffany`s on ollut usein edelläkävijä ja kokeileva. Tässä tyyliä 1970-luvulta.

 

Minulle omat koruni ovat ennenkaikkea muistoja erilaisista tärkeistä hetkistä tai ihmisistä. Esillä olevia upeita koruja katsoessani mietin, millaisissa tilanteissa niitä oli pidetty. Niiden provenienssi jää usein piiloon. Toisaalta tarinat niiden takana antaisivat niille varmasti paljon lisäarvoa. Kenelle ne olivat aikoinaan kuuluneet? Millaisissa juhlissa niitä oli kannettu? Oliko ne saatu aviomieheltä vai rakastajalta? Liittyykö niihin jokin kohtalokas tapahtuma? Omien korujensa tarinoita meille kertoi Aira Samulin, jonka kokoelma on A. Tillanderilla nyt nähtävillä.

Emaloitu kultainen rannekoru 1860-luvulta. Käärmeen päässä on ruusuhiottuja timantteja. Käärme on intohimon ja rakkauden symboli. 1800-luvun puolivälissä yläluokan avioliitot olivat monesti taloudellisiin seikkoihin perustuvia sukujen välisiä sopimuksia. Intohimoisia rakkaussuhteita koettiin kenties niiden ulkopuolella.

 

Näyttelyn vanhin koru on 1830-luvulta. Upean rintakorun helmet ovat luonnonhelmiä ajalta ennen viljeltyjä helmiä. 1800-luvulla rintakoru oli jokaisen hienon naisen leningin tai huivin koristeena. Nykypukeutumisessa niitä näkee enää harvoin. Mutta ehkäpä nekin taas kohta palaavat muotiin?

 

1870-luvun upea koru kätkee sisäänsä "tekniikkaa". Kun sen kantaja liikkuu korun vieteri liikuttaa keskikukkaa. Voin kuvitella, miten koru onkaan keinunut aikoinaan kovin uskaliaana tanssina pidetyn valssin tahdissa.
Cartierin upeat korvakorut 1930-luvulta. Niissä hiipii myös pantteri, eläin, josta Cartier on tullut kuuluisaksi. Eräs Cartierin tunnetuimpia asiakkaita oli paheksuttu Wallis Simpson. Femme Fatale, joka sai Englannin kuninkaan luopumaan kruunustaan.
Modernia korutaidetta edusti Otto Lambergin kaunis iltakoru. Sen on innoittanut japanilainen taru tähtitaivaan erottamista rakastavaisista.

 

1950-luvun A. Tillanderin valmistamat korvakorut. Korujen yksityiskohta on ruuvattava keskiosa, päivästä riippuen kukan keskiöksi voi valita joko smaragdin tai helmen. Kuinka kätevää!
Tämä 1860-luvun timanttikoru on kuin luotu Tuhkimolle.

 

Amerikkalaisen korutaiteilija David Webbin upeat korut 1960-luvulta olivat yksi suosikeistani. Miamin herkulliset värit, idän ja muinaisen Egyptin eksotiikka yhdistyvät näissä koruissa mielenkiintoiseksi kokonaisuudeksi.
Tillanderin korupajassa valmistui korutaiteilija Jenni Laineen johdolla myös korutaidetta äidille.
Jenni Laineen lopputyönään valmistama upea koru.

 

 

A. Tillanderilla os. Aleksanterinkatu 17, on antiikki- ja vintagekorujen näyttely 20.11.2016 saakka.

Osa koruista on yksityishenkilöiden, osa on myynnissä.

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa