Keräily alkaa joskus aivan pikkuseikasta: saa lahjaksi tai perinnöksi esineen, jolle alkaa etsiä "kavereita". Joskus keräily liittyy intohimoon: lentämisestä kiinnostunut alkaa kerätä ilmailuaiheista antiikkia tai 50-luvun wannabe- lättähattu alkaa koota aidolta muistuttavaa fiftarimiljöötä. Keräily voi myös olla harrastus, jonka oletetaan jonain päivänä tuottavan. "Osta halvalla myy kalliilla"- mentaliteetti ei tosin sovi oikean keräilijän profiiliin: hartaasti kootusta aarteista ei luovuta kovin helposti.
Kerätyistä esineistä tai taiteesta, voi parhaassa tapauksessa muodostua "perintö jälkipolville", arvokkaat kokoelmat on säätiöitetty, jopa museoitu. Kokoelma kertoo aina jotain aikakaudestaan, mutta myös keräilijästään. Pienimuotoisia "kulttuuritekoja" voi tehdä myös keräilemällä ja tallentamalla sellaista harvinaista ja katoavaa menneisyyttä esineineen, joita nyt ei pidetä arvossa.
Intohimoisen keräilijän tunnistaa katseesta. Harva kykenee tarkastelemaan haluamaansa esinettä pokerinaamalla. Tärisevin käsin hipelöidään eteen tullutta kokoelman "puuttuvaa palasta". Jos haluaa jotakin oikein kovasti, se näkyy ja esine on saatava, "maksoi mitä maksoi."
Keräily loppuu siihen, että kokonaisuus on saavutettu. Mtä seuraavaksi?
Neuvoksi keräilijälle: valitse kohde, aikakausi, aihepiiri, jota voi laajentaa, sillä keräily itsessään on harrastuksen suola. Ei täydellinen kokoelma. Keräilyharrastuksessani parasta on löytämisen ilo, kierteleminen kirpputoreilla, messuilla ja antiikkiliikkeissä sekä keräilyn kautta avautuva uudet maailmat ja siellä tapaamani mukavat ja asiantuntevat ihmiset.