Te, jotka olette lukeneet blogiani pidempään, olette ehkä kiinnittäneet huomiota, että maalattu lasi on yksi heikkouteni. Siinä yhdistyy mielestäni kaunis arkiesine käsinmaalattuun uniikkiesineeseen. Ja mikä parasta, näitä lasiesineitä saa kirppareilta ja erilaisista tapahtumista suhteellisen edullisesti. Ainakin vielä.
Lasiesineisiin maalattiin kuvioita paitsi kauneuden tähden, myös -etenkin pula-aikana- peittämään lasimassan epätasaisuuksia tai virheitä. Yhtä kaikki kukkaset, pallot ja lehdet koristavat kuppeja, maljoja, kannuja ja tuovat sisustukseen tai kattaukseen mukavan väriläiskän.
Tapiolassa WeeGee näyttelykeskuksen tiloissa, Espoon kaupunginmuseossa on parhaillaan mielenkiintoinen näyttely Kauklahden lasitehtaan historiasta. Näyttelystä käy ilmi, miten moni tunnettu nimi on toiminur myös Kauklahden tehtaan palveluksessa: Helena Tynell, Kyllikki Salmenhaara, Auvo Nuolivaara, Kirsti Lemminkäinen, Helinä Pitkänen ja Lyyli Molander-Aho.
Lasitehtaan lyhyt historia:
Claes Norstedt (1870-1952) Iittalan lasitehtaan entinen johtaja perusti vuonna 1923 Aktiebolaget Norstedt Osakeyhtiö nimisen lasitehtaan Kauklahteen entisen tiilitehtaan paikalle. Alkuaikoina tehtaassa valmistettiin käyttö- ja apteekkilasia. Vuonna 1927 osake-enemmistö siirtyi Riihimäen Lasi Oy:lle ja tehtaasta tuli tämän tytäryhtiö Kauklahden Lasitehdas Oy. Kauklahden lasitehtaaseen keskitettiin valaisinlasin tuotanto. Lasitehtaalla oli parhaimmilaan yli 160 työntekijää. Vuonna 1951 Kauklahden lasitehtaan tuotanto päätettiin lopettaa taloudellisten vaikeuksien vuoksi. Tuotanto siirtyi vuonna 1952 Riihimäen tehtaille. Nykyään paikalla toimii Kuusakoski Oy. Lasikylän historiasta Kauklahdessa muistuttavat yhä monet tiennimet kuten "Kristallikuja" tai "Hyttimestarintie".