Kokoelmia ja kuvia verkossa

Museoiden kokoelmatyötä on pyritty viime vuosina tekemään avoimemmaksi ja kokoelmiin tutustumista helpommaksi. Tässä ovat auttaneet ennen kaikkea uudet kokoelmanhallintajärjestelmät, jotka ovat mahdollistaneet kokoelmien avaamisen verkkopalveluiden kautta kaikkien nähtäville. Eri museoiden ja arkistojen verkkoportaalien avulla pääsee tällä hetkellä tutustumaan jo lukemattomien esineisiin ja valokuviin. Tässä muutamia vinkkejä verkkoon.

Avioliiton ilmapuntarit, häälahja 1970-luvulta. Myllysaaren museon kokoelmat, Piipunjuurella-tietokanta.

Laajin valikoima sijaitsee Finna-palvelun alla, josta pyritään ajan myötä tekemään kaikkien museoiden, arkistojen ja kirjastojen yhteinen kokoelmahakukone. Finnassa on tällä hetkellä aineistoa 14 arkistolta, 38 kirjastolta ja 48 museolta. Tutustu aineistoon osoitteessa. www.finna.fi. Hakujen tekeminen on helppoa, voit tehdä vapaasanahakuja tai tehdä aineistoon rajauksia, jos etsit esimerkiksi jostakin aiheesta vain kuvia tai vaikka esineitä ja kirjoja.

Lehtiö, jonka kansilehdellä kuva Brigitte Bardot'sta. Paperituote Oy:n tuotantoa 1960-luvulta. Myllysaaren museon kokoelmat, Piipunjuurella-tietokanta.

Museon kokoelmien selaaminen on yllättävän hauskaa, sillä toisin kuin yleisesti luullaan, museoiden tallennusvastuu ei rajoitu pelkkään agraariyhteiskuntaan. Museot tekevät paljon niin kutsuttua nykydokumentointia, joten kokoelmista löytyy myös aivan tuoretta tavaraa. Tietysti lähivuosikymmenet ovat hyvin edustettuina museoiden kokoelmissa.

Arjen historia-nimellä kulkevasta verkkoportaalista löytyy laaja kokoelma työelämän, teollisuuden, tekniikan, tieteen, korkeakouluopetuksen historian, työväenliikkeen ja sosiaalihistorian aineistoa. Arjen historian takana ovat Työväenmuseo Werstas, Työväen Arkisto, Kansan Arkisto, Tekniikan museo, Sähkömuseo Elektra, Helsingin Yliopistomuseo, Päivälehden museo, Suomen siirtolaisuusmuseo ja Kultamuseo. Löydät aineiston osoitteesta www.arjenhistoria.fi.

Pekka Halosen ateljeekoti Halosenniemi rakennusvaiheessa. Visavuoren museon kokoelmat, Piipunjuurella-tietokanta.

Tampereen museoiden kokoelmapalvelu on nimeltään Siiri. Siiristä löytyy herkullisia valokuvia aina 1850-luvulta saakka ja kokoelma täydentyy jatkuvasti. Valokuvat ovat pääosin Tampereelta ja Pirkanmaalta, mutta kuvissa on edustettuna myös muu Suomi.  Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää sisällissodasta kertoviin kuviin. 

Siirin esinekokoelmista löytyy monenlaista herkullista katseltavaa, sillä siellä on esineistöä esihistoriasta saakka. Erityisen kiinnostava kokoelma on tekstiili- ja kenkäkokoelmiensa vuoksi.  Löydät Siirin verkosta osoitteesta www.siiri.tampere.fi.

Kirjailtu pellavaliina 1940-luvulta. Myllysaaren museon kokoelmat, Piipunjuurella-tietokanta.

Kantapuu on museotietokanta, jonka kautta voit selata Suomen Metsämuseo Luston, Lapin metsämuseon, Pielisen museon, Nurmeksen museon, Verlan tehdasmuseon, Ilomantsin museosäätiön sekä Suomen Metsästysmuseon kokoelmia. Kantapuu on keskittynyt nimensä mukaisesti metsäkulttuuriin, ja pitää sisällään ennen kaikkea valokuvia, esinekuvia ja kirjakokoelmia. Tietokannassa on kuitenkin myös kulttuurihistoriallista aineistoa. Kantapuu löytyy osoitteesta www.kantapuu.fi

Matkaradio Trixi 2000N vuodelta 1969. Myllysaaren museon kokoelmat, Piipunjuurella-tietokanta.

Piipunjuurella-tietokanta on Forssan museon, Valkekosken museoiden ja Varkauden museoiden yhteinen sivusto, joka keskittyy nimensä mukaisesti pienten teollisuuspaikkakuntien historiaan. Varkaudella on lisäksi yksi Suomen suurimmista valokuvakokoelmista. Valkeakosken museoiden osalta tietokannasta löytyvät sekä Myllysaaren museon, että Visavuoren museon kokoelmat. Visavuoren museon kokoelmissa on  paitsi valokuvia, taideteoksia ja esineistöä kuvanveistäjä Emil Wikströmin ajalta, myös pilapiirtäjä Kari Suomalaisen pilapiirroskokoelmat. Tekijänoikeusrajoitusten takia Karin pilapiirrokset eivät ole kuvina tietokannassa, mutta niiden kuvailutiedot ovat. Jos siis haluat esimerkiksi tietää, missä kirjassa oma suosikkikuvasi on tai miltä vuodelta se oikeastaan olikaan, niin kuvan tekstihaulla pystyt sen selvittämään. 

Kokoelmien ja valokuvien käyttöön liittyy aina tekijänoikeuskysymyksiä, joten varmista aina kyseiseltä sivulta, ovatko kuvat vapaasti käytettävissä vai liittyykö niiden käyttöön rajoituksia.  Tämän blogin kuvat ovat kaikki omasta museostani eli Piipun juurelta. Löydät nämä ja paljon muuta osoitteesta www.piipunjuurella.fi

Emil Wikströmin Paavo Nurmi-mitalin A-puoli. Visavuoren museon kokoelmat, Piipunjuurella-tietokanta.

Verkossa toimivat kokoelmatietokannat toimivat myös toiseen suuntaan: olet tervetullut kertomaan lisätietoja museoiden kokoelmista, esineistä tai valokuvista. Museoiden työntekijät ottavat aina mielellään vastaan uutta tietoa omista kokoelmistaan. Ja usein kokoelmiin kuuluu paljon tunnistamattomia valokuvia, joiden selvittämiseen myös tarvittaisiin apua. Tervetuloa mukaan museotyöhön!

Seuraa meitä somessa