Maku- ja tuoksumuistoja

Kuinka monesti ajan myötä unohdamme muistojemme paikoista yksityiskohtia, mutta maut, tuoksut ja hajut jäävät voimakkaasti mieleemme. Voidaankin hyvin puhua "tuoksumuistista". Tietyt tuoksut palauttavat minut hetkessä lapsuuteen. Ne herättävät muistoja rakkaista henkilöistä, jotka herkkuja valmistivat. Tuoksuissa ja tutuissa ruuissa on jotain turvallista; tunne siitä, että vaikka itse aikuistuu ja läheiset ovat jo poissa, voi tuttujen herkkujen kautta saada takaisin edes ripauksen lapsuuden kesiä.

​Isäni kertoi lapsuudestaan Lehtorannan huvilassa, jossa Helena-täti paistoi "lättyjä" sydänkuvioisella pannullaan. Keskelle pannua jäi tähtikuvioinen lettu, josta syntyi aina kova kiista, kuka sen sai.​​
​Isäni kertoi lapsuudestaan Lehtorannan huvilassa, jossa Helena-täti paistoi "lättyjä" sydänkuvioisella pannullaan. Keskelle pannua jäi tähtikuvioinen lettu, josta syntyi aina kova kiista, kuka sen sai.​​
1800-luvusta ja 1900-luvun alun yläluokan muistelmissa perheen isää kuvataan usein tuoksumuiston kautta. isä tuoksui piipputupakalle, hevoselle ja raittiille ulkoilmalle. Ehkä jotenkin vieraalle. Äiti tuoksui silkkikankaalle ja parfyymille. Lastenhoitaja tuoksui puhtaalle, vauvalle, pumpulimekolle ja kodille.

Marcel Proustin "Kadotettua aikaa etsimässä"- kirjasarjassa teehen kastettu Madeleine leivos herättää henkiin kokonaisen muistojen sarjan. Leivoksesta muodostui kirjan lukijalle eräänlainen symboli kadonneesta ajasta. Samalla tapaa Joris-Karl Huysmansin "Vastahankaan" romaanin sankari Jean Floressas des Esseintresin suussa sulava pastilli saattoi herättää muistoja intohimon ajasta:

"Hän otti yhden, pyöritteli sitä sormissaan ja ajatteli tuon pranliinikuorrutteisen, sokerihuurretun makeisen ihmeellisiä ominaisuuksia...hän pani joskus tuollaisen makeisen kielensä päälle, antoi sen sulaa ja äkkiä menneiden aikojen...raukeat muistot tulvahtivat suunnattoman viehkeinä hänen mieleensä...maku syöpyi suunystyröihin ja herätti muistoissa utuisia mielikuvia hienon viinitilkan samentamasta vedestä ja pitkistä tuoksujen kyllästämistä suudelmista."

Vanhassa peltipurkissa säilytän lempimaustettani.

 

Omassa kodissani tuoksuu lempimausteeni kardemumma, jota ripottelen kaikkeen mahdolliseen: leivonnaisiin, aamukahviin ja pannukakkutaikinaan. Luulen, että omien lasteni makumuistoissa tulee kardemumma näyttelemään vahvaa roolia.

Parhaat muistot liittyvät yhdessä tekemiseen​
Parhaat muistot liittyvät yhdessä tekemiseen​

 

Tässä kesäinen ohje maailman parhaaseen pullataikinaan, jossa on tietysti myös aimo annos  kardemummaa:

4 dl maitoa

50 gr hiivaa

2 tl sokeria

4 dl vehnäjauhoja

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoitasiihen hiiva ja muut aineet. Anna kohota noin 10 minuuttia.

2 munaa

1 tl suolaa

2 dl sokeria

3 tl kardemumaa

10 dl vehnäjauhoja

1 dl öljyä tai 150 gr voita.

Lisää kohonneeseen juureen muna, sokeri, suola, kardemumma ja jauhot käsin vaivaten. Lisää sulanut rasva ja alusta, kunnes taikina irtoaa kulhosta ja kädestä.

Leivo taikinasta pullia ja nosta ne kohoamaan pelille. Voitele munalla. Paista pullat 250 asteessa.

Maukasta kesää!

 

Löysin kirpputorilta Röstrandin kauniin Rosette-lautaset​
Löysin kirpputorilta Rörstrandin kauniin Rosette-lautaset​

 

 

 

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa