Kuinka monesti ajan myötä unohdamme muistojemme paikoista yksityiskohtia, mutta maut, tuoksut ja hajut jäävät voimakkaasti mieleemme. Voidaankin hyvin puhua "tuoksumuistista". Tietyt tuoksut palauttavat minut hetkessä lapsuuteen. Ne herättävät muistoja rakkaista henkilöistä, jotka herkkuja valmistivat. Tuoksuissa ja tutuissa ruuissa on jotain turvallista; tunne siitä, että vaikka itse aikuistuu ja läheiset ovat jo poissa, voi tuttujen herkkujen kautta saada takaisin edes ripauksen lapsuuden kesiä.
Marcel Proustin "Kadotettua aikaa etsimässä"- kirjasarjassa teehen kastettu Madeleine leivos herättää henkiin kokonaisen muistojen sarjan. Leivoksesta muodostui kirjan lukijalle eräänlainen symboli kadonneesta ajasta. Samalla tapaa Joris-Karl Huysmansin "Vastahankaan" romaanin sankari Jean Floressas des Esseintresin suussa sulava pastilli saattoi herättää muistoja intohimon ajasta:
"Hän otti yhden, pyöritteli sitä sormissaan ja ajatteli tuon pranliinikuorrutteisen, sokerihuurretun makeisen ihmeellisiä ominaisuuksia...hän pani joskus tuollaisen makeisen kielensä päälle, antoi sen sulaa ja äkkiä menneiden aikojen...raukeat muistot tulvahtivat suunnattoman viehkeinä hänen mieleensä...maku syöpyi suunystyröihin ja herätti muistoissa utuisia mielikuvia hienon viinitilkan samentamasta vedestä ja pitkistä tuoksujen kyllästämistä suudelmista."
Omassa kodissani tuoksuu lempimausteeni kardemumma, jota ripottelen kaikkeen mahdolliseen: leivonnaisiin, aamukahviin ja pannukakkutaikinaan. Luulen, että omien lasteni makumuistoissa tulee kardemumma näyttelemään vahvaa roolia.
Tässä kesäinen ohje maailman parhaaseen pullataikinaan, jossa on tietysti myös aimo annos kardemummaa:
4 dl maitoa
50 gr hiivaa
2 tl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoitasiihen hiiva ja muut aineet. Anna kohota noin 10 minuuttia.
2 munaa
1 tl suolaa
2 dl sokeria
3 tl kardemumaa
10 dl vehnäjauhoja
1 dl öljyä tai 150 gr voita.
Lisää kohonneeseen juureen muna, sokeri, suola, kardemumma ja jauhot käsin vaivaten. Lisää sulanut rasva ja alusta, kunnes taikina irtoaa kulhosta ja kädestä.
Leivo taikinasta pullia ja nosta ne kohoamaan pelille. Voitele munalla. Paista pullat 250 asteessa.
Maukasta kesää!