Pärnu esteetikon silmin

Kirjoitin viimeeksi vierailustani Pärnun kylpylähotelli Hedonissa. Nyt kerron hieman, mitä muuta puuhailin kaupungissa lomani aikana. Koska reissuni ajoittui marraskuuhun, osa kaupoista oli kiinni, mm. kiinnostavan näköinen antiikkiliike Supelusen varrella. Saman kadun varrella oli sitä vastoin auki kiva vintageliike Karuselli, jossa myytiin sekä vintagevaatteita, uutta korumuotoilua että pientä purtavaa.

 

Vintagevaatteiden hinnat olivat todella edullisia.

 

Pärnussa kannattaa nauttia kahviloiden herkullisista kakuista ja leivonnaisista.
Kauppakatu tarjosi muotia ja käsityöpuotien antia.

Olin tullut Pärnuun rentoutumaan enkä ostoksille, joten tällä kertaa en hankkinut mitään. Sitä vastoin esteetikkona kuvasin paljon vanhoja rakennuksia. Osa niistä oli kunnostettu pieteetillä ja osa odotteli vielä pelastajaansa.

Mikähän on tämänkin talon tarina? Onko täällä asunut onnellinen perhe vai onko sen seinien suojissa surtu ja siksi se on jäänyt tyhjilleen?
Kurkkasin ohikulkiessani sisään tämän ihanan jugendvillan ikkunasta ja jo kuisti oli täynnä antiikkia.
Ihastuttava silta kahden talon välillä. Rakastavaisten kohtauspaikka?

 

Pärnun kirkko oli rakennettu 1747.

 

Niinkuin rakennuksistakin näkee, Pärnu oli monella tapaa vastakkaisuuksien kaupunki. Ränsistyneen röttelön vieressä saattoi kohota upouusi designtalo. Niinpä kirkonkin vieressä oli viinakauppa.
Tämä vanha rakennus ajoittuu myös 1700-luvulle. Se on suojelukohde.
Bööckenhofi suvemöis 1800-luvun puolivälistä on kuuluisan sellistin Raymond von Bööcken vanha kesähuvila. Se olisi nyt myytävänä.
Kesällä on mahdollista yöpyä myös vanhoissa villoissa.

 

Mikä näissä rapistuneissa taloissa minua kiehtoo, en osaa sanoa. Menneisyyden jäljet kenties?

 

 

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa