Uusrenessanssipalatsi kätkee sisälleen designia

 

Erottaja 2 toimii Helsinki Design Weekin päänäyttämönä. Rakennuksen on suunnitellut Theodor Höijer. Henkivakuutusyhtiö Kaleva rakennutti tämän vanhimman osan 1889–1891 yhtiön toimitaloksi.

 

Pohjoismaiden suurin muotoilufestivaali Helsinki Design Week (5.–15.9.2019 ) on parhaillaan käynnissä. Yksi tapahtuman mielenkiintoisimmista kohteista on ydinkeskustassa sijaitseva uusrenessanssipalatsi, Erottaja 2. Se on täynnä erilaista ohjelmaa, designia, keskusteluita, installaatioita ja näyttelyitä.

Rakennus on aiemmin olut suljettu yleisöltä ja sinne on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus päästä sisälle, sillä se on "vallattu" juuri ennen alkavaa suurremonttia. Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikalla, Erottaja 2:ssa yhdistyy upea vanhan rakennuksen huikea arkkitehtuuri uusimpaan designiin. Palatsin tyhjiin huoneisiin on nyt rakennettu mitä kekseliäimpiä erilaisia tiloja ja näyttelykokonaisuuksia.

Minulla oli ilo ja kunnia pitää Erottaja 2:ssa luento esineiden aineettomasta perinnöstä. Tulevina päivinä talo täyttyy mielenkiintoisesta ohjelmasta.

 

Seppo Koho & Mariko Takahashi Secton osasto

 

éN Hats
Marimekko

 

Franckly myy kierrätettyä designia second handina.

 

Woodio & Elina Boström, Arteflos
Ihaninta näyttelyssä oli yllätyksellisyys. Avatessaan huoneen oven ei koskaan tiedä, millaiseen viidakkoon lopulta päätyy.

 

  Rakennuksella on kiehtova historia. Sen rakennutti aikoinaan henkivakuutusyhtiö Kaleva toimitalokseen vuosina 1889–1891. Valtio osti koko kiinteistön vuonna 1913, jonka jälkeen siinä asui korkea-arvoisia virkamiehiä. Taloissa on aikojen saatossa asunut sekä Suomen kulttuuri-, taide- ja valtiollisen elämän keskeisiä hahmoja, kuten maaherra Bruno Henrik Jalander puolisonsa, oopperalaulaja Aino Acktén kanssa. Toisen maailmansodan aikana rakennukseen osui pommi vuonna 1944 ja rakennuksen ylin kerros rakennettiin osin uudelleen. Sittemmin rakennus oli tullihallituksen hallussa ja nyt se on myyty amerikkalaiselle sijoitusyhtiölle. Heti festivaalin jälkeen alkavassa remontissa kiinteistöön rakennetaan toimistoja, ja talo sulkeutuu jälleen yleisöltä. Nyt on ainutlaatuinen hetki nähdä rakennus ennen alkavaa suurremonttia.

Tästä olisi tullut myös upea asuintalo tai hotelli, mietin mielessäni. Jokaisen kerroksen ikkunasta on lumoavia urbaaneja näkymiä niin sisäpihalle kuin kaupungin kattojen ylle. Vanha hissi, kaakeliuunit ja kattomaalaukset lumosivat minut täysin. Kiertäessäni rakennusta ja lukuisia pikkuhuoneita, saleja, käytäviä ja soppeja en tiennyt, kummasta nautin enemmän itse rakennuksesta vai näyttelyistä. Kokonaisuus oli aivan huikea.

 

 

 

 

Upeat yksityiskohdat kiinnittivät huomioni

P.S.Vielä sunnuntaihin saakka, Helsinki Design Weekin ajan, ehtii vilkaisemaan upean uusrenessanssipalatsin saloihin!

Huom. rakennus ei ole esteetön.

 

Täältä pääset tutustumaan Helsinki Design Weekin tarjontaan

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa