Tapio Wirkkalan syntymän 100-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetyt näyttelyt esittelevät hänen vähemmän tunnettua tuotantoaan, saksalaiselle Rosenthalille suunniteltua posliinia.
Tapio Wirkkalasta (1915–1985) ei ensimmäiseksi tule mieleen saksalainen posliini. Monipuolinen muotoilija ja kuvanveistäjä tunnetaan Suomessa paljolti hänen Iittalalle suunnittelemistaan lasiesineistä. Hän kuitenkin suunnitteli saksalaiselle Rosenthalin posliinitehtaalle yhtä paljon kuin Iittalalle.
Wirkkala aloitti yhteistyön Rosenthalin kanssa 1956. Ensimmäiseksi syntyi Finlandia-astiasto Rosenthalin Thomas-tehtaalle, ja sen markkinoinnissa käytettiin hyväksi Wirkkalan tunnettuutta. Lautasten pohjan teksti kertoi suunnittelijan olevan maailmankuulu suomalainen, joka on voittanut Milanon triennaalissa kuusi grand prix -palkintoa.
Tapio Wirkkala oli kuvanveistäjä, ja posliini oli hänelle materiaalia, johon hän oli saanut koulutuksensa. Siksi hän halusi korostaa esineiden muotoa eikä peittää sitä kuvioinneilla. Posliinista Wirkkalan suunnittelu Rosenthalille laajeni lasiesineisiin ja ruokailuvälineisiin. Tuotantoon kuuluu astiastojen lisäksi muun muassa maljoja, tuhkakuppeja, vateja, makeisrasioita sekä kynttilänjalkoja.
Kaustisen kulttuuri oy osti viime vuonna saksalaiselta keräilijältä Herman Diederichsiltä yli 400 esineen kokoelman Wirkkalan Rosenthalille suunnittelemaa posliinia. Niistä koottu näyttely on esillä Kaustisen Kansantaiteenkeskuksessa. Myös Suomen lasimuseo Riihimäellä esittelee Wirkkalan suunnittelemaa Rosenthalin tuotantoa.
Lue lisää aiheesta uusimmasta Antiikki & Designista 6/2015. Katso täältä numeron muista aiheista.
Tapio Wirkkala – Rosenthal, pysyvä näyttely Kaustisen Kansantaiteenkeskuksessa, www.kansantaiteenkeskus.fi
Ajatonta kauneutta – Tapio Wirkkalan posliinia ja lasia Rosenthalille 31.12. asti Suomen lasimuseossa Riihimäellä, www.suomenlasimuseo.fi