Karin ja Åke Hellmanin ateljee avoinna yleisölle

Tänä kesänä Karin ja Åke Hellmanin ateljeekodissa Porvoossa järjestetään myyntinäyttely. Mukana on teoksia, jotka eivät koskaan aikaisemmin ole olleet esillä. Useita kiinnostavia teoksia on löytynyt ateljeekodin kätköistä, jotka ovat olleet koskemattomia vuosikymmeniä. Taiteilijapariskunta Hellmanin lapset keramiikkataiteilija Åsa Hellman ja arkkitehti Karl Johan Hellman pitävät näyttelyn aikana lyhyitä esittelykierroksia kodissa.

Åsa Hellman vanhempiensa ateljeessa. Taustalla näkyy Karin Hellmanin iso tekstiiliteos.

Karin (1915-2004) ja Åke Hellman (1915-2017) toimivat ateljeekodissaan Porvoon Wallgreninkadulla useita vuosikymmeniä. Maalaustelineet olivat vierekkäin ateljeessa, mutta yhtä aikaa he eivät koskaan maalanneet, kommentoivat toki kollegiaalisesti toistensa töitä.

Taiteilijaparin poika, arkkitehti Karl Johan Hellman esittelee äitinsä maalaustelinettä, jossa yhä riippuu tämän Marimekon kankaasta ommeltu työtakki.

Arkkitehti Erik Kråkströmin (1919-2009) suunnittelema omakotitalo valmistui 1959. Kråkström oli paitsi Karin Hellmanin lapsuudenystävä myös pariskunnan taiteen tuntija, joka on kirjoittanut heistä kirjankin, jota voi ostaa näyttelystä. Rakennus ja sen sisustus ovat aivan alkuperäisessä asussaan, mikä on jo nähtävyys itsessään. 

Kaikki kodin tilat on suunniteltu niin, että maalauksia voi varastoida tehokkaasti. Niitä tutkiessaan Åsa ja Karl Johan Hellman ovat löytäneet monta unohdukseen jäänyttä teosta.
Olohuone on juuri sellainen kuin Hellmanien aikana.
Upea keramiikkalautanen on Åsa Hellmanin. Vanhemmat saivat ja ostivatkin tyttären taidetta itselleen.
Åsa Hellman availee ikkunaverhoja olohuoneessa, josta aikanaan näki Hamarin kylään saakka. Hänkin asui täällä lapsuudessaan.

Isossa ateljeessa syntyivät  Karin Hellmanin öljymaalaukset ja mielikuvitukselliset, Suomessa uraauurtavat tekstiiliapplikaatiot. Åke Hellman työsti ateljeessa hienovireiset asetelmansa ja otti vastaan malleja, joita hän ikuisti muotokuviin ja alastontutkielmiin. Näyttelyn teokset ajoittuvat 1950-luvun alusta aina 2000-lukuun. Näyttely antaa erinomaisen kuvan kahden yksilöllisen taiteilijan kehitysvaiheista.

Åke Hellmanin kuva kissoista ikkunalaudalla on yksi varastosta löytyneistä maalauksista, joka on nyt myynnissä.

Myyntinäyttely järjestetään yleisön pyynnöstä ja sitä voi pitää Helsingin Taidehallissa syksyllä 2017 järjestettävän retrospektiivisen Hellman-näyttelyn jatkeena.

Ateljeen seinillä ja tasoilla on kummankin taiteilijan teoksia mutta myös aineksia asetelmiin.
Hyllyillä on ihastuttavia esineitä.

Näyttely on auki lauantaisin, sunnuntaisin ja keskiviikkoisin 28.7.-19.8.2018. Esittelykierros järjestetään joka toinen tunti, klo 11, 13 ja 15.Ilmoittautua voi Ateljee Hellmanin sivuilta tai soittamalla 041 4706814, arkisin klo 12-18. Osoite Wallgreninkatu 10, Porvoo. 

Seuraa meitä somessa