Punaisen sydämen päivä

Ystävänpäivä 14. helmikuuta on Suomessa melko tuore juhlapäivä, sillä sen viettäminen alkoi vasta 1980-luvulla. Toisin kuin muualla, Suomessa päivää vietetään ehkä enemmän ystävien muistamiseksi kuin rakkaudenilmauksena puolisolle tai sydänystävälle - mikä sopii tietenkin kainoille suomalaisille.

Yrittääkö Putto korjata särkyneen sydämen? Meissenin posliiniputto on 1800-luvun lopulta, lähtöhinta ollut 240 e Bukowskisilla.

Kaupallisena juhlana ystävänpäivä, Valentine’s Day, on syntynyt Yhdysvalloissa 1800-luvulla. Ystävänpäivän juuret ovat kuitenkin paljon kauempana kuin 1800-luvulla. Niin kuin melkein kaikkien nykyään vietettävien juhlapäivien myös ystävänpäivä synty juontaan antiikin Roomaan.

Arvellaan, että se olisi saanut alkunsa Lupercalia-juhlasta, jota vietettiin helmikuun 15. päivä. Ajankohta sijoittui antiikin ajan roomalaisessa kalenterissa vuodenvaihteeseen. Juhla oli aluksi uskonnollinen puhdistusrituaali, myöhemmin siihen tuli hedelmällisyysjuhlan – yhteys rakkauteen – piirteitä, kunnes siitä muodostui riehakas ja maallistunut kansanjuhla.

Näin paljon voi joskus kaivata. Mies ja sydän -akvatintatyön tekijä on André François. Lähtöhinta ollut Bukowskisilla 190 e.

Keskiajan alussa 400-luvun lopulla Lupercalia-juhlasta siirtyi tapoja kristittyjen pyhän Valentinuksen päivään, jota vietettiin 14. helmikuuta, siis päivää aikaisemmin kuin roomalaisten Lupercaliaa.

Romantiikalla kyllästytetyksi Valentinuksen päivä muuttui jo 1300-luvun Englannissa ja Ranskassa. Niissä jopa järjestettiin rusettiluistelun kaltaisia parinmuodostusleikkejä. Valentinuksen päivä virallistettiin Englannissa 1537. Perinne siirtyi 1800-luvulla siirtyi Yhdysvaltoihin, jossa juhla sai heti suuren suosion.

Timo Sarpanevan suunnittelemat Valentine-kynttilänjalat kertovat muodollaan ja nimellään, mistä on kysymys. Lähtöhinta ollut Bukowskisilla 200 e.

Ystävänpäivänä on tapana antaa lahjoja, kuten sydämen muotoisia suklaarasioita ja erityisesti lähettää sydänaiheisia kortteja. Ystävänpäivä - ja rakkaus ja romantiikka siinä samalla - on innoittanut myös muotoilijoita ja taiteilija ennen ja nyt. Hyvää ystävänpäivää!

Ystävänpäiväkortissa vuodelta 1910 lukee näin: K Neiti Naimi Hilduri Madilla Katajamäki Pyhäntä Tavaskenkä Toivon hupaista ajan viettoa 24/1 1910 Toivoo A. Forss. Kuva Museovirasto.

 

Seuraa meitä somessa