Tule Suomeen!

Kansallismuseon julistenäyttely Come to Finland on valloittava! Suomi näyttää kauneimmat kasvonsa, ylistää luontoa, tietää että olemme kansainvälisiä ja vihjaa, että täällä myös romantiikka kukkii.

Vanhin matkailujuliste on taiteen aatelia: sen on tehnyt itse Akseli Gallen-Kallela 1893, ja se mainostaa ranskan ja venäjän kielellä Imatrankoskea. Pietarista niin lähellä olevaa luonnonvaraista koskea. Gallen-Kallelan oppipoika Hugo Simberg teki Maarianhaminan kylpylälle toisen varhaisen julisteen 1904.

Itsenäisessä Suomessa luonto näytteli tärkeää osaa, ja Suomeen matkattiin hulppeasti saariston läpi merta kyntävillä aluksilla Tallinnasta, Tukholmasta ja Lyypekistä.

Julisteet saavuttivat taiteelliset voittonsa 1930-luvulla, kun tekijöihin liittyi mainosgraafikoita. Yksi heistä oli Jorma Suhonen. Hän perusti kumppaniensa kanssa mainostoimisto SEKin. Erityisesti vuodelle 1940 suunnitellut olympiakisat saivat julistetaiteilijat liekkeihin. Suomi on fantastinen maa lyhyen lentomatkan päässä.

Jorma Suhosen mainosjuliste vuodelta 1938 Aerolle, Finnairia edeltäneelle lentoyhtiölle. Suomen Ilmailumuseo.

Suomi ei 1930-luvulla enää halunnut olla vain luontokohde, se oli kaupunkikulttuurin hienostunut tyyssija. Julistenäyttelyn oma näyttelyjuliste pohjaa Jorma Suhosen helsinkiläiskuvaan, jossa yksin istuva jakkupukuun ja hattuun pukeutunut nainen silmäilee ravintolanpöydästä Eduskuntaa ja Kansallismuseota kohti. Pöydässä on viininjäähdytin – kieltolaki on kumottu jo 1932.

Jorma Suhosen vuodelle 1940 suunniteltuja olympialaisia mainostava juliste. Siitä tehtiin useita kieliversioita. Magnus Londenin kokoelma.

Talvimatkailujulisteet kehittyivät parantuvien kulkuyhteyksien myötä. Lappi on aina kiehtonut eksoottisuudellaan, jonka ytimessä on saamelainen ja poro.

Talviurheilumainos ei suoraan liity olympialaisiin, vaikka onkin vuodelta 1940. Taiteilija on jäänyt tuntemattomaksi.

Kun aluksi Suomea mainostettiin nuorille edelläkävijöille ja varakkaille pariskunnille, 1950-ja 1960-luvulla mukaan kutsuttiin myös perheitä. Huumori kuului asiaan, samoin ajan hengen mukainen graafinen ilme.

Kuva Rolf Christiansonin perhe, 1950. Taustalla näkyy Salla-tunturi, jonne ei tosin pääse tänäkään päivänä junalla. Mutta mitä väliä, kun saksalainen perhe on perillä pitkän bussimatkan jälkeen, valkea lumi virkistää väsyneen. Come to Finland Publishing.

Näiden vanhimpien julisteiden lisäksi näyttelyssä on matkailujulisteita kaikilta vuosikymmeniltä ja myös ihan uusia, julistekilpailun tuoreita voittajia. Siellä voi ihailla myös suomalaisen julistetaiteen suuren nimen Erik Bruunin töitä.

Näyttelyn ytimen muodostaa Suomen matkailujulisteiden metsästäjän Magnus Londenin oma kokoelma, ja sitä täydentävät yksityiskokoelmien ja museoiden julisteet. Londen on perustanut yrityksen Come to Finland Publishing, joka myy julisteiden kopioita ja niistä jalostettuja tuotteita. Kansallismuseon näyttelyssä on yrityksen kiva pop-up-myymälä.

Come to Finland -näyttely Suomen Kansallismuseossa Helsingissä 28.5. saakka.

Come to Finland -yritys myy mm. julisteita nettikaupassaan.

Seuraa meitä somessa