Kalevalaisten Naisten liitto juhlii 80-vuotista toimintaansa perjantaina 13.2. avautuvalla näyttelyllä Arabian Galleriassa.
Kestikartanosta catwalkille -näyttely esittelee yhdistyksen perinteitä ja nykypäivää aina yhdistyksen pitämästä Keskikartano-ravintolasta uusiin Paola Suhosen suunnittelemiin uniikkiasuihin.
Esillä on myös Kalevala Korun ensimmäisen suunnittelijan Germund Paaerin koruja sekä hänen suunnittelemiaan puuesineitä.
Antiikki & Designin uusimmassa numerossa 1 /2015 kerromme Paaerin puuesineistä ja niiden keräilijästä Tauno Hurrista, jolla on näitä melko harvinaisia esineitä melkein sata. Oheisten kuvien esineet ovat Hurrin kokoelmista.
Kauneutta sota-aikaan
Germund Paaer vastasi Kalevala Korun suunnittelusta alusta, vuodesta 1937 alkaen vuoteen 1950 saakka.
Puuesineet syntyivät, kun sota-aikana materiaaleista oli pulaa. Silloinkin ihmiset kaipasivat kauneutta, ja Paaer vastasi kaipuuseen suunnittelemalla tarve-esineitä kodin koristeeksi saatavilla olevista materiaaleista, kuten puusta, nahasta ja tuohesta.
Nämä materiaalit soveltuivat mainiosti kynttilänjalkoihin, ompelu- ja lääkerasioihin, vieraskirjoihin, lippaisiin, peileihin ja jopa tuoppeihin.
Kaikkiaan Paaer suunnitteli 1940-luvulla parisataa puista koriste-esinettä Kalevala Korun tuotantoon. Hän ammensi esineisiin aiheita ja vaikutteita talonpoikaisesineistöstä, Kalevalasta ja Aleksis Kiven tuotannosta.
Aidot Kalevala Korun puuesineet tunnistaa niissä olevasta Kalevala Korun KK-leimasta. Joissakin esineissä on myös Germund Paaerin signeeraus.
Lue lisää aiheesta Antiikki & Designista 1/2015.
Kestikartanosta catwalkille - Kalevalaiset Naiset 80 vuotta 13.2.–31.5., Galleria Arabia, Hämeentie 135 A, 9. krs., Helsinki. Designmuseo Arabia