Harvinaisten löytöjen rahoittaminen: Vertailussa lainavaihtoehdot antiikkihankintoihin

*KAUPALLINEN YHTEISTYÖ*

Antiikkiesineiden keräily kuuluu harrastuksista jaloimpiin. Monet keräilijät keskittyvät tiettyyn aikakauteen kuten Renessanssiin, tiettyihin esineisiin tai tiettyyn tyyliin. Yhteistä kuitenkin kaikille on, että harvinaisia poikkeuksia lukuun ottamatta, antiikkihankinnat ovat usein melko kalliita, sillä antiikkiesineitä on tarjolla rajoitetusti ja kiinnostuneita ostajia on paljon muitakin.

Antiikkiesineiden keräileminen on siis kallis harrastus ja hankintojen rahoittaminen voi muodostua ongelmaksi. Näiden hankintojen rahoittamiseen on olemassa useita keinoja ja nykyisin, kun rahan lainaamiseen ei liity enää minkäänlaisia ennakkoluuloja, on lainaraha yksi hyvistä vaihtoehdoista muiden joukossa. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka harvinaisia antiikkihankintoja voi rahoittaa lainarahalla ja millaisia lainavaihtoehtoja on olemassa tämän hienon harrastuksen tukemiseen.

Muut keinot rahoittaa antiikkilöytöjä

Vaikka lainarahoitus on hyvä keino rahoittaa antiikkihankintoja, kannattaa ennen lainaamiseen turvautumista kartoittaa muut olemassa olevat vaihtoehdot. Yksi vaihtoehto on käyttää olemassa olevia säästöjä, sillä monet ovat säästäneet pitkään ilman varsinaista käyttötarkoitusta rahaa palkastaan tai muista tuloistaan ja mikäpä olisikaan parempi sijoitus, kuin säästöjen käyttäminen oman rakkaan harrastuksensa hyväksi.

Mikäli säästöjä ei ole valmiiksi olemassa tarpeeksi, voi säästöjä käyttää myös osarahoitukseen ja säästäminen on mahdollista aloittaa myös myöhemmin. Mikäli antiikkihankintoihin haluaa säästää rahaa, on syytä muistaa, että tietyt antiikkiesineet eivät välttämättä ole säästöprosessin loppuessa enää saatavilla, eli jos on joihinkin tiettyihin esineisiin iskenyt silmänsä, ei säästämisen aloittaminen välttämättä ole tehokas ratkaisu.

Antiikkilöytöjä voi rahoittaa myös myymällä omaisuutta, joka on jo olemassa. Monilla meistä on vene, jota harvoin käyttää tai kakkosauto, jota käytetään vain erikoistilanteissa. Tällaisten esineiden myyminen tuottaa mukavasti pääomaa antiikkihankintojen rahoittamiseen. Perintönä saadun omaisuuden myyminen käy yleensä helpohkosti, sillä yleensä esimerkiksi kiinteistöjen tai metsän perijöitä on useampia ja ainakin osalla heistä on halua laajentaa omistusosuuttaan. Näistä kaupoista saatuja rahoja voi sitten käyttää antiikkihankintoihin.

Lainan tarpeen määrittäminen ja budjetointi

Jos antiikkihankintojen rahoittamisessa päädytään lainan hakemiseen esim. nopealaina.fi - sivustosta, on seuraavaksi edessä tarvittavan lainan tarpeen ja määrän määrittäminen, eli toisin sanoen lainabudjetin tekeminen. Tämä saattaa kuulostaa tylsältä vaiheelta, mutta se on erittäin tärkeä vaihe, koska siinä määritellyt lukemat määrittävät osaltaan sen, minkä kokoista ja tyyppistä lainaa haetaan.

Lainasummaa arvioidessa pitää ottaa huomioon useita asioita. Ensinnäkin tietysti pitää määrittää hankintalistalla olevien antiikkiesineiden arvo. Mikäli tarkka summa ei ole tiedossa, pitää arvioida jonkinlainen haarukka lainasummalle. Tämän lisäksi tulee arvioida oma maksukyky, eli se, kuinka suuri lainaerä on mahdollista maksaa laina-ajan ajan joka kuukausi. Tässä kannattaa olla ennemmin pessimisti, kuin optimisti, jotta lainanmaksukyky olisi mahdollisimman suurella varmuudella kunnossa koko laina-ajan.

Lainatyypit

Ostaessa harrastukseen liittyviä esineitä, jollaisiksi antiikkiesineetkin määritellään, on olemassa muutamia vaihtoehtoja lainalle. Se, mikä näistä sopii juuri sinulle parhaiten, riippuu monesta asiasta. Käymme seuraavaksi ne lävitse.

Maksaminen osamaksulla

Monet eivät välttämättä miellä osamaksulla maksamista lainaksi, mutta käytännössä kyseessä on lainaaminen, sillä tuote tai esine saadaan itselle jo etukäteen, ennen kuin se on kokonaisuudessaan maksettu. Tuotteen myyjä taas hyötyy niin, että kokonaissumma on osamaksulla maksettuna huomattavasti suurempi, kuin kerralla maksettuna. Ostaja siis ikään kuin lainaa myyjältä.

Osamaksulla maksaessa on kuitenkin syytä huomata, että hankinnan kokonaiskustannukset ovat yleensä huomattavasti suuremmat kuin silloin, kun laina otetaan kolmannelta osapuolelta ja itse tuote maksetaan kerralla.

Luottokortti

Monella meistä on käytössä yksi luottokortti tai useampia. Usein luottokortteja käytetään normaaliin kulutukseen tai sitten yllättäviin hankintoihin, esimerkiksi kodinkoneiden hajotessa. Monet käyttävät luottokorttia kuitenkin myös harrastusten kuluihin tai esimerkiksi matkoihin.

Luottokortin käyttäminen antiikkihankintoihin onkin kätevää, sillä luottoehdot on määritelty aikaisemmin ja ne ovat yleensä reiluja. Luottokortin vilauttaminen riittää hankinnan maksamiseen. Tämä tietysti edellyttää, että luottokortilla on riittävän korkea luottoraja ja sitä, että luottoa on myös riittävästi käyttämättä. Olemassa olevan luottokortin luottorajaa voi myös nostaa, mutta silloin pankki tekee arvion siitä, asettavatko tulosi luotonmaksukyvyn vaaraan.

Mikäli luottokorttia ei ole ennestään, onnistuu sen hankkiminen yleensä luottokelpoiselle ja työllistyneelle ihmiselle helposti, mutta luottoraja määritellään tulojen mukaan.

Kulutusluotto

Kun antiikkihankintoja rahoitetaan lainalla, on yleisin vaihtoehto kulutusluotto. Tämä lainamuoto on tarkoitettu kulutukseen, eikä rahojen kohdetta erikseen tarvitse selvitellä. Nykyisin kulutusluoton hakeminen onnistuu helposti internetin eri lainapalveluiden kautta. Sinun tarvitsee vain etsiä sopiva sivusto, jonka hakupalvelu antaa sinulle mahdollisuuden saada useita lainatarjouksia kerralla. Näiden vertailu käykin tämän jälkeen helposti.

Lainan saamisen ehtoja ovat riittävä ikä, joka on vähintään 18 vuotta, mutta joissakin paikoissa korkeampi, kuten esimerkiksi 23 vuotta. Tämän lisäksi luottotietojen pitää olla kunnossa, eli maksuhäiriömerkintöjä ei saa olla luottorekisterissä ja hakijalla tulee olla säännölliset tulot, eli yleensä palkallinen työpaikka. Lainaa voi hakea yleensä muutamasta sadasta eurosta jopa useisiin kymmeniin tuhansiin euroihin asti ja laina-aika voi olla mitä tahansa muutaman kuukauden ja jopa 20 vuoden välillä.

Joustoluotto

Joustoluotto on monesti paras vaihtoehto antiikkihankintojen tekemiseen, sillä monet antiikkiesineet ostetaan huutokaupasta ja näin ollen niiden tarkan arvon määrittäminen ennen huutokauppaa voi olla vaikeaa. Joustoluoton ero kulutusluottoon onkin siinä, että vaikka lainan määrä määritellään sopimuksessa samalla tavalla, kuin kulutusluotossa, niin lainansaajan ei tarvitse nostaa koko määrää, vaan hän voi nostaa vain tarvitsemansa osan siitä ja tehdä tarvittaessa lisää nostoja. Tämä antaa mahdollisuuden hakea alun perin miettimäänsä korkeampaa summaa, koska kuluja maksetaan vain nostetusta osuudesta. Joustoluottoa voi hakea esim. Laina Heti Tilille - palvelun kautta.

Haittapuolena kulutusluottoon nähden on yleensä hieman korkeammat korot ja nostoista seuraavat käsittelymaksut.

Seuraa meitä somessa