Alkon taidekokoelman myyntinäyttelyssä

Päätimme mieheni kanssa piipahtaa Alkon taidekokoelman pop-up myyntinäyttelyssä Kaapelitehtaan Valssaamossa. Myynnissä oli suomalaista taidetta ja grafiikkaa 1900-luvulta. Ensimmäinen pop-up järjestettiin viime marraskuussa ja tämä on sille jatkoa. Minusta tosin tuntuu haikealta aina, kun joku kokoelma hajoaa "taivaan tuuliin".

Taidekokoelmien myyminen "kertarysäyksellä" yhden viikonlopun aikana on kuitenkin ostajien paratiisi. Hinnatkin olivat mielestäni maltillisia.  Saapuessamme Kaapelitehtaalle lauantaina meitä vastaan käveli onnellisia taulunostajia pahviset taulukääröt kainalossaan. Kauppa kävi. Arvelinkin, että paikalle olisi pitänyt mennä jo perjantaina, heti, kun myyntinäyttely avattiin, niin olisi saanut "parhaat päältä." 

Esillepanoon ei juurikaan oltu panostettu, mikä oli sinänsä ihan ymmärrettävää. Vain pieni osa teoksista oli mahtunut seinälle. Ihmiset kyykistelivät maassa ja penkoivat ja pläräsivät pahvikansien välissä taideteoksia.

Silmiini osui paljon mielenkiintoisia 1950-luvun töitä kuten tämäkin Juhani Sunan Veneet vuodelta 1957.
Tämän teoksen "Silta" olisin halunnut, mutta joku ehti ensin. Se on maalattu Lauttasaaresta, kotisaarestani, ja siinä näkyy vanha Lauttasaaren silta sekä tehdasmiljöö. Juuri noilla kallioilla ulkoilutin usein koiraani.

 

"Silta"-teoksen takana oli mielenkiintoinen historiikki liittyen teoksen provenienssiin. Teoksen tehnyt suomalainen taidegraafikko Robert Frankenhauser vuonna 1956
Pekka Ryynäsen graafinen teos oli hieno.
Pentti Nässlingin sinivihreä asetelma olisi sopinut myös meille.
T. Mikkosen työ "Kevät" miellytti silmääni.
Sinikka Tuomisen 1993 maalaama suurikokoinen teos oli yksi suosikeistani.

 

Yrjö Verhon luonnos etelärannasta.
T. Virtasen "Turmio" teos muistuttaa myös alkoholin vaaroista. Mielenkiintoinen valinta Alkon kokoelmiin.
Pentti Lumikankaan "Temppeli" oli upea.

Myyntinäyttely on avoinna tämän viikonlopun  pe-su Kaapelitehtaan Valssaamossa!

Huomenna sunnuntaina auki klo 11-17. Vielä ehtii!

 

 

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa